ММФ тражи формирање фонда за спас банака у БиХ

Челници Међународног монетарног фонда (ММФ) на састанцима с представницима ентитетских влада који су одржали прошле седмице, између осталог, предложили су и оснивање фонда за санацију банака, који би дјеловао у случају пропасти неке од финансијских институција на домаћем банкарском тржишту, незванично сазнаје “Глас Српске”.

Босна и Херцеговина 20.05.2023 | 11:53
ММФ тражи формирање фонда за спас банака у БиХ

Против тог приједлога побунио се премијер Српске Радован Вишковић који сматра да би приликом оснивања наведеног фонда дошло до преноса надлежности у банкарском сектору с ентитета на ниво БиХ.

- Челници ММФ-а предлажу оснивање тога фонда који би дјеловао у случају неких непредвиђених околности у свјетлу дешавања у свијету и пропасти појединих банака. С обзиром да је банкарски сектор на нивоу ентитета, ММФ има чак и поједине приједлоге како би се уредио тај фонд и да тај сектор и даље остане у надлежности ентитета, али премијер Српске је био изричито против тог приједлога јер сматра да би дошло до преноса надлежности - навео је извор “Гласа Српске”.

Поједини стручњаци чак сматрају да та идеја и није лоша, посебно што је на домаћем банкарском тржишту претходних година пропало неколико банака.

- У суштини тај фонд би санирао штету која би настала у случају пропасти неке од банака. Међутим, нејасно је и ко би пунио тај фонд, односно да ли би то радиле банке и владе. Челници ММФ нису износили детаљан план, само су идеју изнијели пред представнике влада. О томе се причало па ћемо видјети шта ће на крају бити - рекао је наш извор.

Премијер Српске Радован Вишковић у петак није одговарао на наше позиве, али је након састанка који је одржао са представницима те међународне финансијске институције, између осталог, поручио да је Влада Српске спремна за постизање аранжмана са ММФ-ом, али без мјера које задиру у уставно уређење Српске.

Мисија ММФ-а у посјети је БиХ и одржали су неколико састанака како с представницима влада ентитета, тако и са званичницима на нивоу БиХ.

На питања “Гласа Српске” које смо прослиједили на адресу ММФ-а у којима је, између осталог, наведено да ли је познато да ли ће и под којим условима одобрити нови аранжман домаћим властима нисмо добили одговоре. Поручили су нам да неће одговарати на медијска питања те да ће све бити познато у уторак када ће у Сарајеву одржати конференцију за медије.

Укупан дуг БиХ према ММФ, према подацима Централне банке БиХ, на крају прошле године износио је 895,6 милиона КМ.

Посљедњи пут кредит је одобрен у априлу 2020. године по брзом поступку, а што је значило да власти нису имале никакве услове јер се радило о ванредној ситуацији која је настала због пандемије вируса корона.

Тада је одобрено 333 милиона евра, од чега је ФБиХ припало 62 одсто укупног износа, а Српској 38 одсто. Укупан спољни дуг БиХ на крају прошле године износио је нешто више од 9,25 милијарди КМ.

Агенција: Банке ликвидне

Из Агенције за банкарство РС казали су да им банке редовно достављају податке, у складу са законском регулативом.

- Према тим подацима домаћи банкарски сектор карактерише, упркос свим дешавањима у свијету и на овдашњем финансијском тржишту, висока ликвидност и капитализованост - казали су “Гласу Српске” у Агенцији за банкарство РС.

(Глас Српске) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Боки

20.05.2023 10:13

Скочи ће вама тај пренос надлежности на нос. Кад то схватите, већ ће бити касно. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре боки

20.05.2023 10:51

Дечко дај се исконтролирати

Name

Мостарац

20.05.2023 12:45

Слажем се са вишковићем, нема потребе за том врстом фонда на нивоу БХ , постоји агенција за осигурање депозита и вец је интервенисала у случају банке српске и бобар банке , фонд мозе бити на нивоу ентитета, то ни банке из ФбиХ неће сигур о прихватити јер руши тржишне услове пословања.

Name

Ре

20.05.2023 18:33

Ствар није у Агенцијама које имају ентитети. Него ММФ не узима гаранције ентитета него дрзаве. То сто ентитети уцествују у преговорима кредита је као крајњи дузник с у бити дрзава је та која даје гаранције. То трзисте које спомињес никакве везе нема зато сто је једно трзисте у БиХ један платни промет, једна валута и један брод на којем пловимо. То сто заградјује свако свој тор на броду је мозда и добро. Неки дио кад ороне увијек има могућност да га други санирају. Тако да брод увијек здрав

Name

Корослав

20.05.2023 20:55

Чуј га ММФ тражи фонд за спас банки БиХ . Нису пропале банке у Федерацији него у РС.Значи тражи РС да се оснује фонд да не банкротирају ,а под којим увјетима Вишковић тражи тај филм неће гледати . Испада по његовом дај паре на ни за шта на љепе очи .Када прегледају још дужничку листу шансе 0.

Name

СТАТИСТИЦАР

20.05.2023 10:34

ИЗ АГЕНЦИЈЕ ЗА БАНКАРСТВО РЕПУБЛИКЕ СРОСКЕ ЈЕ САОПСТЕНО ДА ЈЕ СТАЊЕ СТАБИЛНО И УОЦИ ПРОПАСТ БОБАР БАНКЕ,БАНКЕ СРПСКЕ И ОАВЛОВИЦ БАНКЕ.НЕСТО НЕ СТИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2023 10:22

Пц не стима, никад није би стимала и никад неце ни стимати!

Name

Арса

20.05.2023 10:42

Само нек се не јављају ови из агенције за банкарство РС боље је да ћуте где су били кад су пропале три банке и тад су по њиховом биле ликвидност па смо видели како је завршило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алу

20.05.2023 10:47

У Р Су су стабилне побогу тако казу ста сад опет помоц засто! Мало ли је!????

Name

ММФ

20.05.2023 11:56

зели само да мозе да наплати своје од дрзаве кад банка пропадне

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста је улозио?

21.05.2023 16:03

Стањцани?! Није никакву реалну втијефност а доста је вала и наплатио и превисе, инаце не би били у овој економској ситуацији многи....

Name

БАЊАЛУЧКИ ЛОЛА..

20.05.2023 12:40

АЛЕ, АЛЕ, БАНКАРСКО СТАЊЕ У НАШОЈ ДРЖАВИ - ЕНТИТЕТУ Р. СРБСКА ЈЕ СТАБИЛНО КАКО НÁС УПОРНО УБЈЕЏУЈЕ НÁШ ВЕЛИКИ ГАЗДА ДОДИГГ И ПЈАНДУРА, ЗОРКА - КОРИДОРА. У ОСТАЛОМ ШТА ЧЕ НАМА ПОЈЕБАНИ ЗÁПАД И ЊИХОВ ММФ. ИМАМО МИ БРАТСКУ РУСИЈУ, ТУ СУ ПÁŘЕ, ВЕЛИКИ И МАЛИ КРЕДИТ, ПА НÁШ СУСЈЕД ОРБАН И ЊЕГОВИХ ОБЕЧАНИ 100. МИЛИОНА. И НА КРАЈŮ ЖУТИ КИНЕЗИ, ГАРАНЦИЈА ЗА СВЕ, СВЕ ЈЕ ТО БАЛВАН ВИШКОВИЧ СРЕДИО. А ШТО СЕ ТИЧЕ БАНАКА.. НЕКА ПРОПАДАЈУ КАО И ОВЕ ДО САДА, СВЕЈЕДНО ЈЕ ТО СВЕ ПОД ЊИХОВОМ КОНТРОЛОМ.. ПОКРАДИ, ДАЈ У СТЕЧАЈ.. УНИШТИ..ЗНА ВЛАСТ ШТА РАДИ...НАЖАЛОСТ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

20.05.2023 13:05

Заболи ме за банке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јдофо

20.05.2023 14:56

Једна од ријетких ствари у којима се слазем с Висковицем. Овај фонд строго на ентитетском нивоу. Јос нам само треба да Додик пљацка банке у РС, а да вам паре враца Федерација. Ее ниста од тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

20.05.2023 20:16

Нек Федералне Банке кредитирају РС сто да не, само нек залозе сто имају а не сто ко фол имају.

Name

Ибро

20.05.2023 15:31

Ниста онда нема лове, трк назад у кину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2023 16:11

Ја видим ви видим као увод и неопходну припрему за банкрот.

Name

Хегемон

20.05.2023 17:02

Спасава своју пљацку преко насе грбаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

20.05.2023 20:14

Најбоље да се макне тај ммф од нас... немозе се брате градит на рецку и камату..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руле

21.05.2023 07:51

И кад се покраду банке нико неодговара, вуце се по судовима док не умре онај ко је крив, на крају испастају клијенти, устаљена пракса