Новац за заштиту од поплава однијела је вода

Штета од поплава 2014. године у БиХ процијењена је на четири милијарде марака. Половини тада сакупљених донација и помоћи се до данас не може ући у траг. Сада је поново запријетила катастрофа, јер ништа није санирано. У емисији „Изазови“ БН ТВ речено је да је за све крив лош систем и погрешни људи на челним функцијама.

Република Српска 19.05.2023 | 22:34
Новац за заштиту од поплава однијела је вода

Новац за заштиту од поплава однијела је вода. Зато свака киша изазива нови страх код грађана. Координација свих нивоа власти у БиХ о санацији ријечних токова од 2014. године очигледно је остала више на ријечима него на дјелима. Иако су уложени милиони марака, мало што је у пракси реализовано.

"Оно што је урађено је мање од 5%, урађено је 2 километра насипа и започето је уређење потока. Све друго је у надлежности ‚Вода Српске‘ и града Добоја који су одговорна лица, каже Момир Дејановић из групе грађана "Поновиће се мај 2014".

Прије двије године, тадашњи члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обећао је 15 милиона марака за пројекат одбране од поплава за Приједор.

„Нама је толико тога обећано од Владе, Додика и локалних власти да смо могли да имамо кинески зид. Мени је несхватљиво да градска власт нема комуникацију са Додиком и да га пита гдје је тај новац", каже Предраг Кукољ, активиста из Приједора.

Када би Сава и Босна опет запријетиле Добоју, за шта посоји оправдан страх, сценарио би био само горак дежа ви.

"Све ће да поплави, Обрен ће бити на 7. спрату. Кукаће како га предсједник није примио у чамац, побацаће, као што је бацио, све папире који доказују њихов криминал протеклих 20 година. Те папире је однијела Босна 2014. године, због тога је и поплава ушла у град", каже Дејановић.

Некадашњи градоначелник Добоја Обрен Петровић и бивши шеф Одсјека цивилне заштите Добој Милко Видаковић оптужени су да су током поплава 2014. године изазвали опасност за живот људи и имовине. Од оптужнице се мало шта очекује, тврде друштвени активисти.

"Ова оптужница је врло озбиљна, све зависи од суда хоће ли бити правично суђење. Не би било оптужнице да пријаву не би поднио Додик који није био у љубави са Обреном Петровићем и сада Обрен очекује да му Додик помогне.

Мислим да је то све њихова игранка. Само да се забаве народне масе и све раде због тога. Свако у овом друштву свакога држи у шаци“, каже Мирослав Боројевић, друштвени активиста.

„Поплаве и све друге природне катастрофе долазе од неодговорног понашања људи на челним функцијама. Грађани су криви јер су им дали имунитет, а у великом дијелу кључну улогу одиграла је крађа гласова“, истиче Мирослав Боројевић, друштвени активиста

„Неопходна је измјена Изборног закона“, јасан је Мирослав Боројевић, друштвени активиста.
Политичка елита одавно нема слуха за обичан народ. Проблеми се само гомилају, а гомилају се и године које неогдоворни политичари проводе на власти, истакнуто је у емисији „Изазови“ БН ТВ и наглашено да грађани упорно ћуте. Док ћутимо понављаће нам се и страх и мај 2014.

Вријеме је за свеобухватне промјене у друштву, навели су грађански активисти.  

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ццц

19.05.2023 21:37

У овој земљи је све однијела вода....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осматрач

20.05.2023 06:53

Сав криминал на овом простору почива на изборној крађи.Кад се некомпетенти дочепају власти онда не треба да чуде поплаве,пропаст банака,пљачка буџетских средстава кроз непотребне набавке и слично

Name

туту

20.05.2023 07:10

Демократија подразумијева и рушење власти мирним протестима, а то што ми немамо појма шта је демократија је други проблем. Народ има све у својим рукама, само је лијен и необразован до бола!

Name

Милан

19.05.2023 21:53

Еј екипе, ахахахахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

20.05.2023 07:18

Е,будале ахахаха...опет ти магаре.

Name

Ре Милан

20.05.2023 07:27

Јел екипа мајкицка,новиц,радмановиц,спириц,клосарац,таминдјија,дјукин,вулицка,мазалица,стевандиц,цубриловиц....ахахахаха

Name

Уххх

20.05.2023 05:26

Мањег ентитета, веце корупције нигдје у свијету нема, и да се томе немозе стати украј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

20.05.2023 05:58

И помоц из Србије појелаа маца у Сребреници Дрвару Модрици итд итд! Ти мени ја теби трговина пијацарска без увида ревизије одговорнистиизнад закона исисавајубудзет кирумпирани јвази политицари балкански са пипцима од мадјарске русије турске умрезени! У хоботмицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

20.05.2023 07:26

Сто је најгоре, јавно се краде, висе није тајна

Name

Дејвид

20.05.2023 07:02

Неби било лосе да Неле Карајлиц опјева ове поплаве. Било би забавно и тузно. Цесто сам слусао групу,, забрањено пусење'' од Нелета Карајлица, носиоца те групе која се назалост била распала. Назалост јос, само се сјецам Нелета из те групе иако сам их све знао..Због Нелета сам и слусао ту групу. Цовјек је и добар пјевац а и смијесан. Па могао би несто попут ону о Вукоти да опјева ове несретне поплаве. Само нек не увриједи власт. Знамо сви да је власт крива због небриге. Али да би се кроз пјесму помињала та пошаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

20.05.2023 07:07

Приједору је обећано тих петнаест милиона км, и оне стоје на располагању у сваком тренутку, да се радикално ријеши тих опасности од поплава!! Ахахаха! како је то лијепо рећено, по оној старој народној, обећање, лудом радовање!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба Вулиц

20.05.2023 08:33

Јос једна кисица нам треба да прикрије трагове владине крадје.. Инаце смо "сапрани" до коске..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2023 09:52

Све што је одјела вода видео је народ па и те паре које нису уложене тамо где треба И шта се десило .Ништа.Сутња.Овај народ ништа боље није ни заслужио и никад му неће бити ни боље ни квалитетније до к себи бира Додика Цвијановицку Стевандица Несића Висковића ону што се обада у њима сличне