Дјечак може да комуницира само са особљем клинике

Дечак убица, који је 3. маја убио 9 ђака и школског чувара у ОШ "Владислав Рибникар", и даље се налази под специјалним третманом у београдској клиници. Он нема приступ телефону, лаптопу, новинама, радију или телевизији, сазнаје "Блиц". Ове мере су предузете како би се осигурало да је дечак убица потпуно изолован, те да је омогућен неопходан простор за психолошку анализу.

Србија 19.05.2023 | 21:29
Дјечак може да комуницира само са особљем клинике

Отуђеност од спољног света неопходна је и у контексту (не)сагледавања одјека незапамћеног злочина у јавности, будући да се дечак убица у неколико наврата интересовао како је представљен у медијима, те изражавао увереност да је "популаран".

- Нема захтеве, није питао ни за родитеље. Његова једина интересовања су када излази и какве су реакције на његов чин. Шта се догађа напољу и он очекује да је популаран. Његова очекивања су буквално да ће се окупити испод његовог прозора и скандирати му - рекао је раније извор "Блица".

Под константним надзором полиције и лекара

Како даље сазнајемо, полиција и даље све време обезбеђује дечака убицу како не би повредио себе или неког другог. Изолован је од осталих пацијената, а дозвољен му је контакт само са медицинским особљем.

- Његово понашање до сада је било мирно. Није правио инциденте у болници, установи затвореног типа, у којој је тренутно изолован - каже извор "Блица".

Службено с њим разговарају само психијатри и психолози, чија је сврха анализирање структуре његове личности и психолошких особина. Циљ је да се дубоко разуме ментални склоп дечака убице и пронађе мотивација иза његових злочиначких поступака.

Дечака убицу чека серија психолошких тестова и процена, које укључују различите методе анализе личности, како би стручњаци могли продрети дубоко у његов ум.

Стручњаци разрешавају мистерију његовог ума

Како је "Блиц" већ писао, стручњаци се баве разоткривањем мистерије његовог ума који је био способан да испланира и спроведе монструозни злочин.

У оваквим случајевима, мада је овај тешко поредити са било којим другим, у тиму за опсервацију су најчешће три стручњака. "Блицов" извор каже да је пракса да се спроводи цела батерија вештачења и додатне дијагностике, као што је, примера ради и лаички речено, анализа структуре централног нервног система путем скенера. Ипак, претпоставља се да дечак убица нема урођених физичких аномалија. Из поузданих извора досад смо сазнали да дечак убица не показује кајање. Хладан је и смирен, није тражио да контактира с било ким, нити се интересује за родитеље.

Иако се у почетку наводило да је дечак убица натпросечно интелигентан, штавише "геније", стручне анализе су оповргле такве тврдње.

- Никакав геније, као што је навођено. Могуће је да су му због тога сметали остали у одељењу, јер је морао, примера ради, више труда да улаже како би достигао успех неке од својих жртви, или и да би задовољио родитеље који су, према свему што знамо, од њега захтевали беспрекоран успех. Може се рећи да су га спартански васпитавали - каже извор "Блица".

Као потенцијални извор проблема се наводе и превелики захтеви амбициозних родитеља, јер је поред обавеза у елитној школи ишао и на бројне ваннаставне активности. Говорио је стране језике, ишао у школу глуме, музичку школу, тренирао спортове, побеђивао на градским такмичењима, био одликаш.

Изостанак важне компоненте личности - суперега

На основу досадашњих информација, како смо већ писали, стручњаци чврсто верују да дечак убица из неког разлога нема формирану важну компоненту личности, такозвани суперего.

Када дете има правилно развијен суперего, оно осећа кривицу или анксиозност приликом кршења етичких стандарда постављених од свог суперега и има потребу да се искупи за учињене грешке. Код дечака убице ништа од тога не постоји. Не осећа кривицу и, штавише, жељно ишчекује тренутак када ће бити пуштен са клинике, а умислио је да то треба да се догоди сваког тренутка. Не добија ни седативе јер је потпуно смирен. Нису му потребни!

Због свега наведеног, стручњаци су изразили велику забринутост да постоји ризик понављања дела.

Каква је будућност дечака убице?

Саговорник "Блица" каже да дечак убица не може ићи у затвор јер је масакр починио са само 13 година и сматра се да није кривично одговоран. Ипак, може му бити изречена медицинска мера лечења у некој од специјализованих здравствених институција.

Јавност се пита да ли је он сада слободан и има ли држава инструмената да га казни на било какав начин. Стручњаци поручују да има, али да је процес дуг, компликован и захтева озбиљну лекарску проверу. Поручују да држава сигурно неће дозволити да починилац понови злочин.

(Блиц) ФОТО: ОЛИВЕР БУНИЋ, ПРИВАТНИ АЛБУМ / РИНГИЕР

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ду

20.05.2023 02:50

Све што ће они радит је да ће га тровати таблетама ињекцијама насиљем док не умре, обзиром да знам шта раде убице и злотвори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2023 08:37

Овај бандит ,бандитски ниста друго није ни заслузио него да умре муцки..

Name

Марко,Њемацка

20.05.2023 10:00

А ста би требали,давати му торту.То је монструм и према њему се треба тако и понасати.Да се ово десило код Хрвата или Босњака,сигурно би родитељ или брат убијене дјеце ликвидирао смрада.У Америци би га сигурно полиција убила,иако је јако префриган и бацио орузје...

Name

Горан

20.05.2023 17:16

Малог монструма за почетак кастрирати јер недај Боже да га пусте и да се размножи, а затим стрпати у нај дубљи мрак да сви забораве да постоји, а ти будало који си много забринут за њега може бити да си исти и требали би те провјерити за сваки случај.

Name

Ја

20.05.2023 03:08

Само глава за главу и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

20.05.2023 10:55

Потпуно се слажем са тобом глава за главу његова није вредна десет глава идијот .

Name

Слоба

20.05.2023 03:09

ДА ЈЕ ОН УБИО МОЈЕ ДИЈЕТЕ РИЈЕСИО БИ ЈА ЊЕГОВУ ПОПУЛАЦИЈУ ЗА ТРЕН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Çццц

20.05.2023 05:30

Да ли се мозе десити ,да иза тога стоји терористицки напад, неко дадне паре дјецаку да то уради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или

20.05.2023 12:01

Онима који су у његовом блиском породицном окрузењу.

Name

Дијагноза

20.05.2023 06:34

Формирати тијело-пороту од родитеља жртава и његових родитеља и нека донесу одлуку коју морају сви поштовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Динко

20.05.2023 06:51

То је проблем данашње дјеце : постати популаран по сваку цијену. И Када се на то надовежу болесне амбиције искомплексираних родитеља добијемо несрећу. Овог малог монструма треба дрзати закљуцаног до краја зивота Али треба са дјецом радити и да не схватају популарност фатално као и са родитељима и да имају реална очекивања од дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

20.05.2023 07:00

Психопату изоловати на читав живот

Name

Ре.Оли

20.05.2023 08:41

АЛИ ПРОБЛЕМ ЈЕ У ТОМЕ КАДА НЕКО КАО ОВАЈ ИДИОТ УЦИНИ ТАКО НЕСТО ОН ЈЕ У БУДУЦЕ УВИЈЕК СПРЕМАН ДА НАРАВИ НЕКИ ПОКОЉ,,ТО СУ ПОСЛЕДИЦЕ..ОВОГА ТРЕБА САМО У НЕКУ САМИЦУ И СА ЊИМ САМО ДА КОМУНИЦИРАЈУ ПСИХИЈАТРИ,ОНДА ЊЕГОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ БИЛЕ БИ СИГУРНЕ И БЕЗБИЈЕДНЕ

Name

Ми

20.05.2023 08:11

Куран 2.217. ...А злостављање је горе од убијања! каже бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

20.05.2023 09:32

Селма ми ономад реце...е дјете усо сејтан у Косту... Питам ..како...Она ми објасни...болан,кроз оне инекције за корону уњели цип и ето ти белаја.. И ајд сад буд паметан!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2023 10:12

Врло једноставно је проценити његово стање.На основу онда га што је урадио види се да уопште не спада у ред нормалних особа еxтремно опасан по околину.Зато што није свестан тежине учињеног дела говори нам да је одгајан на 100%погресан начин и није ми јасно да се његови родитељи нису никад до сада еxпонирали на сличан начин а то што се не каје за почињени злочин нам говори да ће он то поново урадити чим му се укаже прилика.Уосталом господо љекари провјерите га .Оставите му пиштољ са цорцима.