Кардиолог: Промјена начина конзумирања дувана ако престанак није могућ

"Сваки кардиолошки пацијент мора да престане да конзумира цигарете - то је недвосмислено јасно и оно што сваки љекар савјетује својим пацијентима. Ипак, искуство из ординација нам показује да многи пацијенти нису спремни да оставе цигарете, због тога нулта толеранција не може бити једини приступ тим пацијантима".

Република Српска 19.05.2023 | 12:04
Кардиолог: Промјена начина конзумирања дувана ако престанак није могућ

Уколико не постоји никакав начин да пацијенту помогнемо да престане пушити или пацијент инсистира на наставку конзумирања цигарета, промјена начина конзумирања дувана у виду преласка на уређаје који загријавају дуван је смислена, и према препорукама свјетских струковних удружења треба бити дио савјетовања у свакодневном клиничком раду - поручила је проф. др. Тамара Ковачевић - Прерадовић, начелница клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске на симпозијуму Одабране теме из кардиологије, одржаном протеклог викенда на Јахорини.

У оквиру сесије Пушење и коронарна болест срца докторка је заједно са предавачима у панелу представила концепт настанка артеросклерозе, односно зачепљења крвних судова насталог плаком, који може потпуно блокирати проток крви и довести до компликација попут акутног инфаркта миокарда. Велики значај на развој ових болести имају фактори ризика на које можемо утицати, а пушење је један од главних. 

- Дужност сваког доктора је да направи све како би његов пацијент оздравио. У случају пушења дужност је сваког љекара да направи све како би његов пацијент оставио цигарете. Међутим, ако у томе не успије, онда би требало пронаћи начин или алтернативу која му може побољшати живот и смањује ризике на њихово здравље - истакла је др. Ковачевић-Прерадовић.

Како је нагласила, пушење се сматра промјењивим фактором ризика за развој болести и смртност јер у теорији сви пушачи могу да оставе цигарете, али да је у стварности ситуација доста сложенија. 

- У свијету данас постоји више од милијарду пушача и поред тога што је штетност пушења готово опште позната. За ову популацију пушача, мислим да је јасно да се пушење не може сматрати промјењивим фактором ризика и код њих би требало размишљати о опцијама које смањују штетност пушења, а то укључује и алтернативе које испоручују никотин без изгарања дувана. То резултира смањењем количине токсичних твари којој је особа изложена у поређењу с пушењем цигарете - закључила је др. Тамара Ковачевић-Прерадовић.

Зи Публиц Релатионс Цонсултанцy

Коментари / 0

Оставите коментар