Порфирије подржао предсједника Вучића за све што ради

Патријарх Порфирије изјавио је да он и архијереји Српске православне цркве осјећају Предсједништво Републике Србије као своју кућу и да подржавају све што се ради у тој институцији за добро народа и Србије.

Србија 19.05.2023 | 08:58
Порфирије подржао предсједника Вучића за све што ради

"За нас је радост што можемо да будемо заједно са вама у Председништву Републике Србије, које осећамо заиста не као своју кућу, него осећамо да јесте наша кућа. Осећамо са једне стране потребу да искажемо да све оно што се овде чини за добро нашег народа где год да он живи, за добро Србије, има нашу подршку.

Са друге стране осећамо одговорност, јер нисмо само посматрачи збивања, него осећамо сами да имамо одговорност за свако добро нашег народа где год да он живи, а нарочито у Републици Србији, као и за добро свих људи, јер једно друго не искључује.

Где год желимо добро нашем народу то подразумева добро и свима онима који су са њим", рекао је патријарх Порфирије у бесједи током посјете предсједнику Србије Александру Вучићу у Генералном секретаријату на Андрићевом вијенцу.

„Сви ми из Цркве, јавно смо износили не једанпут, оно што сматрамо да је важно. Чињеница је да је веома важно да се боримо на сваком пољу живота једног народа и државе, као што су економија, безбједност… да тражимо рјешења за разне изазове са којима се суочавамо на пољу друштвених, психолошких, политичких и свих других изазова“, рекао је Порфирије.

Он је оцијенио да „ако простор вере остане празан као фундаментални, онда и сви ови други простори, ма колико били успјешни или ма колико са више успјеха или мање успјеха покривали наше потребе, остају ипак у најмању руку или у најбољем случају краткорочни“.

„Ових дана смо се суочили са великом трагедијом у нашем народу. Послије овог нашега састанка и ове трпезе љубави ићи ћу на сахрану Ангелине, која се упокојила као десета жртва масакра који је починио један дјечак“, рекао је Порфирије, наводећи како „сви овај проблем покушавају да разумију: зашто се десило то што се десило?“

„Наравно, многи у том покушају, по сваку цијену траже одговорног изван себе, оптужујући другога, ко год да је тај други, да је он одговоран за то што се десило. Као да нисмо један организам“, навео је патријарх.

Подсјетивши на своју изјаву да су „сви одговорни“, рекао је да је он први одговоран, али да неће да анализира шта то значи, зато што размишља „о свијету, о човјеку и о себи у духу Јеванђеља“.

Патријарх је рекао како му је било „интересантно да су и психолози и социолози и стручњаци разних профила, позивани на све могуће медије да кажу шта мисле о томе, зашто, како и ко је крив, изузев, у само неколико случајева на мањим медијима гдје су позвана два свештеника“.

Сви ти „социолошки, психолошки, филозофски и разни други покушаји“ су му, како је рекао, на малим екранима личили „као да неко гледајући узбуркано море види таласе и покушавајући да дефинише таласе хоће да објасни дубину мора“.

„И зато је веома важно, а разговарали смо већ и раније, да питање вјеронауке вратимо само у почетни положај, онако како је то било у најмању руку када је уведена и враћена у школе, како се не би десило да нам због великих искушења и изазова са којима смо суочени промакне брига о суштини онога што јесмо“, рекао је Порфирије.

Он је Вучићу захвалио за ангажман којим показује да разумије „потребе свог народа, а то јесу и потребе наше Цркве“.

„Хвала вам на овом позиву и опростите што сам можда задржао неки минут више вашу пажњу. Питање свих питања или најважније питање у овом тренутку за наш православни народ јесте тема Косова и Метохије, а највише смо времена до сада у одржавању овога Сабора посветили том питању“, рекао је Порфирије на ручку који је за њега и архијереје приредио предсједник Србије.

(БН)  Фото:СПЦ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србо

19.05.2023 07:58

Сад слушам жену од 70 година на тв гдје се захваљује пресједнику Вучићу јер је организовао као пензионерки бесплатн једнодневни излет , браво за нашег пресједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

каја

19.05.2023 08:50

Црква и држава не иду заједно! Како није довео неког имама, ваљда и он представља људе у Србији! Балканизам нас уби!

ОДГОВОРИТЕ