Ево на који начин ће бити кажњен дјечак Коста за масакр

Послије масовног убиства у београдској ОШ "Владислав Рибникар" и саопштења надлежних да починилац због својих година не може кривично да одговара јавност се пита да ли је он сада слободан и има ли Србија инструмената да га казни на било какав начин.

Србија 19.05.2023 | 08:38
Ево на који начин ће бити кажњен дјечак Коста за масакр

Стручњаци поручују да има, али да је процес дуг, компликован и захтјева озбиљну љекарску провјеру. Поручују да држава сигурно неће дозволити да починилац понови злочин.

Једну одраслу особу и деветоро дјеце у Основној школи “Владислав Рибникар” убило је, фактички и законски, дијете. Баш зато, то тринаестогодишње дијете није кривично одговорно за злочин. Не пријети му затвор, чак ни казнено-поправна установа.

– Особи која у вријеме извршења противправног дјела, у закону предвиђеног као кривично дјело, није навршило 14 година, не могу се изрећи кривичне санкције ни примијенити друге мјере које предвиђа овај закон – наводи се у прописима.

Дјеца страхују да ће бити на слободи

Да ли је он сада слободан, пита се јавност, а и родитељи ученика “Рибникара”. Поред осталог, траже од државе стручно објашњење шта ће бити са дјечаком, јер дјеца страхују да ће бити на слободи. А гдје је и шта би могло да слиједи појашњава неуропсихијатар Славица Ђукић Дејановић, која је вјештачила у ранијим случајевима малољетничких убистава.

– Стручњаци, прије свега дјечји психијатри, психолози, раде на испитивању његове структуре личности, његових психолошких својстава и то је поступак који ће сигурно трајати недјељама, можда и мјесецима – наводи Ђукић Дејановићева.

Како објашњава, у случају да неко није кривично одговоран и почини радње из разлога менталне болести, онда се мора изрећи медицинска мјера обавезног лијечења.

– То лијечење може да буде у установи затвореног типа и уобичајено је да буде тако бар неки временски период – додаје некадашња предсједница Скупштине Србије.

Шта каже Закон о заштити особа са менталним сметњама
Ни љекарска ни судска пракса у Србији до сада се није сусретала са случајем попут овог. Док о томе уче из искустава других држава, увјеравају да и Србија има инструмената да санкционише.

Адвокат Бранислав Станишић наводи да Закон о заштити особа са менталним сметњама подразумијева могућност да особа буде задржана, хоспитализована на лијечењу затвореног типа у психијатријској установи са бројем година који не прелазе 18.

– Тај закон може да се примјени и над дјецом уз потпис дјечјег психијатра. Један од начина на који може да се мимо одобрења старатеља или законског заступника задржи у установи затвореног типа јесте да се процијени да је опасан по себе, сопствени живот или живот других – каже Станишић.

Спустити кривичну одговорност на 12 година

Славица Ђукић Дејановић напомиње да инструменти државе постоје, да се процјењује интерес и безбједност људи, дјеце који би евентуално могла бити жртве ако се ризик доводи у везу са понашањем малољетне особе.

– Не процјењује се само ризик шта би могао да учини и да ли би то биле радње које је већ чинио или још теже, него и какав ризик починилац злочина носи као личност са својствима које има и радњама које је починио у односу на друге – напомиње Ђукић Дејановићева.

Иначе, 14 година живота је и на међународном нивоу, најчешћа старосна граница за кривичну одговорност. Послије злочина у београдској школи, приједлог с врха државе је да се она спусти на 12 година. И у том случају његов починилац остаје некажњен, али би била опомена за убудуће.

Бранислав Станишић каже да се закон не може се примјењивати ретроактивно, осим уколико у овом случају не би био повољнији по оног на кога се примјењује.

– Надамо да се у будућности овако нешто неће дешавати, гдје би се тако измјењен закон могао примјењивати, а да је особа млађа од 14 година – каже адвокат.

Иако изгледа невјероватно, оно што се предлаже за Србију не би била најнижа граница. У државама Уједињеног Краљевства – Енглеској и Велсу могу да буду ухапшена и изведена пред суд дјеца старија од 10 година, у Шкотској од 12.

(РТС)  Фото: Милос Тесиц / АТАИмагес / ПИXСЕЛЛ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Правда

19.05.2023 07:28

Као и скy дилери и БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око за око

19.05.2023 13:00

зуб за зуб,брзо це се опаметити

Name

Народна правда

19.05.2023 21:41

Не треба га кажњавати,него пустити ,али да га дочека његов тата па нека полако крену заједно низ улицу па како народ одлучи

Name

Децко

19.05.2023 08:22

Ослободите га! Није крив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дечко

19.05.2023 09:55

Благо теби.

Name

Мирослав

19.05.2023 11:06

А ко је убица децице и цувара сколе, ко је покусао убити презивеле, и ви би га ослободили одговорности, ста вам је? Одговоран је отац, и децак убица. За децака убицу це струка наци ресење, а оцем це се позабавити суд. Све је то туга голема.

Name

Ре

19.05.2023 20:00

Крив је, али је малолетан и није одговоран по закону, а закон ваљда постујемо! Ако одлуцимо да не постујемо, онда цемо постати пц, а не зелимо ваљда да нам Србија буде као пц и да нас пљацкају некакви никоговици и јос ко зна какви, као онај вас бескрупулозни преварант додиг!

Name

Саса

19.05.2023 08:28

Чуј то дјеца страхују да ће бити на слободи. Па ваљда он треба да страхује за своја не дјела...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

25.06.2023 23:15

Остатат ће дуго у болници. А ако некад пуно година пусте. Морат ће напустити србију.

Name

Лили

19.05.2023 08:58

Ма нема ста се лечити одмах њему и оцу смртна казна. По закону кривично нико нема право одузети живот неком а починилац има право одузети 9 живота. Значи закон има за извршиоца а поционица нема ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лили

19.05.2023 14:22

И ти си иста као он, кад јавно позиваш на убиство!

Name

Сола

19.05.2023 09:35

Па ако је закон изрицит да он нема кривицну одговорност ста онда неко мозе да уради по питању тога.Засто неко од силних струцњака није о томе раније размисљао код нас се ниста не ради превентивно увјек неко мора да настрада да би дрзава под притиском друства накнадно санирала посљедице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

19.05.2023 13:27

Ово ми није јасно

Name

Клик за Ре

19.05.2023 17:51

Лако је теби тако коментарисати.твоје дјете није било жртва што се мене тиче треба у закон вратити смртну казну. Око за око,зуб за зуб. Ово није случајно убиство,већ намјерно. Знаш ли колико земаља у свијету у свом закону има смртну казну чак и за дилање дроге, а камоли за убиства.

Name

Гу2

19.05.2023 11:06

Стависе мислим да це га психијатри својим отровима убити, а верујем сигурно цете цитати како је премино, као и многобројни од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.05.2023 13:16

Он је био и биће увек потенцијална опасност и зато га треба склонити с очију јавности. Она поштена јавност ће увек бити изиеитирана кад га види ако продје некажњено.Поготово родитељи жртава.

Name

?

19.05.2023 13:37

Пустите га на сат времена, нека га родитељи растргну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

19.05.2023 18:12

Држава је дужна поштовати закон и То пустити на слободу већ сутра! Пустити и његовог оца и спровести их заједно у породични стан. Оружје које су легално посједовали претходно вратити у сеф у стану. Сеф не закључавати јер ионако обојица знају шифру па да се не губи вријеме.

ОДГОВОРИТЕ