Геолози упозорили: Њујорк тоне због тежине небодера

Њујорк због велике тежине зграда и небодера тоне просјечно до два милиметра годишње, показало је истраживање Геолошког завода САД.

Свијет 18.05.2023 | 22:35
Геолози упозорили: Њујорк тоне због тежине небодера

-Тежина зграда којих у Њујорку има више од милион узрокује не само да град тоне између једног и два милимиметра годишње већ га то чини и рањивим за природне катастрофе - каже главни истраживач и геолог Том Парсонс, док студија показује да је посебно угожен Доњи Менхетн, али и да постоји забринутост за Бруклин и Квинс.

Амерички истраживачи израчунали су кумулативну масу тих више од милион зграда на око 764.000.000 тона, а затим су цијели простор подијелили на површине од 100 квадрата и тако израчинали притисак на сваку зону, преносе амерички медији.

Како медији додају, израчуната је и брзина којом свака од тих зона тоне, али истраживачи у том прорачуну нису узели у обзир и кумулативну тежину мостова, железница, путева и других конструкција, што значи да подаци које имају дају блаже вриједности.

Притисак који се врши на тло већ доводи до деформација, на исти начин који се уочава на тектонским плочама у случају отапања глечера, а што може, како оцјењују, довести до проблема за 8,4 милиона становника метрополе.

Њујорк се, како наглашавају суочава са значајним изазовима и због опасности од поплава.

Пријетња од пораста нивоа мора је три до четри пута већа од глобалног просјека дуж атлантске обале Сјеверне Америке.

Велика концентрација Њујорчана суочава се са различитим степеном опасности од поплава, наведено је у извјештају у коме се подсећа да је ''Велика Јабука'' већ претрпјела посљедице на које упозоравају. 

Два недавна урагана изазвала су жртве и велику штету у Њујорку - ''Сенди'' је 2012. убацио морску воду у град, док су јаке падавине из урагана ''Ида'' 2021. преплавиле системе за одводњавање.

Њујорк тајмс данас пише о сличној али и тежој судбини индонежанске престонице Џакарте која, како наводе стручњаци, има много проблема, а један је да тоне брзином знатно већом од Њукорка.

Поједини дијелови града тону више и од стопе годишње (30,48 цм) због чега предвиђања кажу да ће најмање четвртина престонице Индонезије, ако се ништа не промијени, бити под водом до 2050. године.

Велики дио од 30 милиона становника Џакарте због тога ће морати бити пресељен у блиској будућности.

Ниво мора који расте представља пријетњу једном од најгушће насељених градова на свијету, у коме 10 милиона људи живи на подручју величине као пола Њујорка, а још 20 милиона у околном региону.

Предсједник Индонезије Јоко Видодо, у деветој години предсједничког мандата донео је, да би се изборио са том пријетњом, одважну одлуку да главни град земље премести и то већ сљедеће године - прије истека његовог другог мандата, по закону и посљедњег.

Нова престоница, сада у изградњи, зове се Нусантара.

Дописник Њујорк тајмса који је са предсједником Индонезије обишао будући главни град, подсјећа да се она гради из темеља, на око 1.300 километара удаљености од Џакарте.

Додаје да Јоко Видодо обећава да ће град за неколико деценија бити модел управљања животном средином, неутралан угљеник.

За разлику од Џакарте, која се налази на Јави, региону који је дуго доминирао политиком и економијом земље, Нусантара је на Борнеу, гдје су се становници осећали занемарено.

(Тањуг)  Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Швајсеер

18.05.2023 21:21

Забринут сам за Њујорк. Да предложимо Интегралинжењеринг за рјешавање потонућа или да пустимо да потоне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

19.05.2023 03:50

Неw Yорк има Милион зграда??? Де ви то мало боље простудирајте!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје

19.05.2023 12:32

Почиње Неw Yорк и гдје завршава?

Name

Владимир.П

19.05.2023 03:53

ДА ОЦЕ ЛЕГНЕ ДО ТЕМЕЉА ПА СА МЕТЛОМ ЛИЈЕПО ТО СВЕ ПОЦИСТИТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТА

19.05.2023 03:54

И није нека стета да све оде у три лепе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

19.05.2023 04:50

Ми смо потонули због лопова. Нама не требају небодери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Два милиметра"!

19.05.2023 07:08

Ма дајте молим вас, маните се глупости....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.05.2023 13:31

Треба видети може ли шта ту Проинтер урадити не би ли спасио те јадне људе

Name

Предатор

19.05.2023 15:06

Значи Руси га не требају бомбардовати

ОДГОВОРИТЕ