ПДП поново позвао: Повуците нацрт спорног закона

- Низ јавних расправа о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се криминализују увреда и клевета, а које се данас завршавају, показале су да смо били у праву кад смо рекли да је ово лош закон и да директно угрожавава основне слободе свих грађана Републике Српске – рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак данас у Требињу, након завршне јавне расправе. 

Република Српска 17.05.2023 | 13:58
ПДП поново позвао: Повуците нацрт спорног закона

Црнадак је, заједно са делегатом ПДП-а у Вијећу народа Републике Српске Љубишом Крунићем, дошао на завршну јавну расправу, али нису узели учешће, јер како кажу, својом ријечју, не желе да легализују овај срамни закон. 

- Ово је типичан диктаторски закон  који за циљ има криминализацију било какве критичке ријечи, односно гушење сваког другачијег мишљења у односу на власт – истакао је Црнадак. 

Каже да се у Републици Српској мора окончати период недодирљивости политичара, које народ посматра као корумпиране ликове, који краду народни новац и возе се у скупим лимузинама, за које закони не важе и којима нико ништа не може.

- Овај нацрт ради управо супротно, прави "свете краве" од политичара, којима се никаква критика неће смјети упутити, биће забрањено изношење било каквих чињеница и  информација које могу узнемирити функционера или члана његове породице, чак и када су у потпуности тачне. Намјера власти је такође да застраши новинаре и да створи амбијент у којем су они потпуно незаштићене мете, што се потврдило кад је већ и током усвајања Нацрта дошло до уништавање имовине новинара и озбиљних пријетњи – рекао је Црнадак. 

Додао је да позива народ Републике Српске, не само новинаре, да се успротиви усвајању овог закона, јер је предвиђено да казне за причање обичног вица о неком функционеру иду чак  до 50 хиљада КМ, односно до затворске казне за оне који то не могу да плате и то ће се односити на сваког грађанина Републике Српске, на јавним мјестима као и на приватним окупљањима.

- Посебно се морамо успротивити томе да су предвиђене кривична одговорност и драконске казне чак и за изношење тачних чињеница, уколико нису по вољи власти и њихових судија, што је завршни чин стварања страховладе сјевернокорејског типа – поручио је Црнадак. 

Љубиша Крунић, делегат ПДП-а у Вијећу народа Републике Српске, позвао је још једном Владу да повуче овај скандалозни Нацрт. 

- Овакав приједлог не би смио доћи пред посланике, јер је то увреда за слободу, демократију, па на крају-крајева, и за здрав разум. Ово је класична легализација диктатуре. Човјек неће моћи да каже за лопова да је лопов, за насилника да је насилник, јер ће му и због истине моћи бити изречена драконска новчана казна, те на крају могу завршити и у затвору. Оваквим законом и истина постаје кажњива – рекао је Крунић. 

Истакао је да је у оваквом систему, у којем имамо неефикасно и корумпирано правосуђе, додатно угрожена правна сигурност. 

- Ко су судије које ће одлучивати је ли нешто за примјену кривичних одредби или за грађанску парницу? Да ли су веће шансе да владајући политичар или неки други грађанин буде кривично гоњен? Бојим се да су веће шансе да буде овај други и да сваки човјек и сваки медиј који се дрзне да каже нешто што није по вољи режима може бити жртва прогона – поручио је Крунић. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

17.05.2023 12:28

Да ли ви опозицијо сватате поред свих бурлини зала према народу и борцима РС, ако још и ово зло прође , нема нас у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

17.05.2023 13:42

Ради ли иста ова луда која се представља са ,ре, сем сто је стално на овим коментарима .ви сте гори од њега зато сто му пустате коментаре . А било ко казе несто у корист власти или против вас еее то не пустате .

Name

Мирослав

17.05.2023 13:52

А сто? Само мало пристојности, па нам није потребан закон. Или кад додје друга власт, и ако додје, нека промену закон, ако постанемо пристојни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одмах

17.05.2023 16:54

Ево све трчимо.

ОДГОВОРИТЕ