Нису сви "ЗА" драконске казне за увреду и клевету

Након што су се новинари на јавним расправама оштро успротивили криминализацији јавне ријечи, Народна скупштина Републике Српске организовала је конференцију на тему "Увреда и клевета у праву Републике Српске и земаља региона". Учесници које је Народна скупштина одабрала углавном подржавају криминализацију клевете, међутим чак и ту су се чули ставови против увођења драконских казни за увреду и клевету.

Република Српска 17.05.2023 | 12:48
Нису сви "ЗА" драконске казне за увреду и клевету

Поред јавних расправа, Народна скупштина организовала је своју конференцију о криминализацији јавне ријечи. Предсједник Скупштине је међутим на прес конференцији прије почетка догађаја одбио да говори о спорним измјенама Кривичног законика.

"Ја сам сваки дан овдје можете ме сваки дан питати, све ћете чути у уводном излагању нећете ме натјерати да од овога сад 15 минута одговарам на питања", рекао је Стевандић

 Стевандић је, међутим, касније на конференцији рекао да прописане висине казни за увреду и клевету јесу непримјерене, али да је за увођење реда и одговорости како би се видјело ко су власници портала и како су регистроване медијске куће, иако спорне измјене Кривичног законика уопште не третирају ову проблематику.

Подршка увођењу драконских казни које иду и до 120 хиљада марака, дала је и већина других учесника.

"Док нешто не почне да се примјењује без обзира како је непрмерено, нећемо моћи да судимо на адекватан начин. С једне стране треба да поштујемо уставна права и слободе једних, али и уставна права и слободе других. Другим ријечима да је критика увијек дозвољена и да се она подразумијева, али да она не смије да пређе границу и да уђе у црвену зону када постане кривично дјело", рекао је Зоран Павловић, професор Правног факултета универзитета Привредна академија из Новог Сада. 

Занимљиво је да већина учесника подржава ограничавање слободе говора, међутим, конкретне измјене Кривичног законика Републике Српске не коментаришу јер, како тврде, нису компетентни.

"Хтио бих само нагласити да право говора и слободе изражавања нису апсолутна права као ни дурга права и да имају своја ограничења и да је ту веома тешко наћи један одговарајући баланс, али ја не бих коментарисао национално законодавство овдје јер за то постоје пуно стручнији људи од мене", рекао је Игор Вулетић са Правног факултета из Осијека.

Против драконских казни које су предвиђене био је једино доктор правних наука из Бањалуке Љубинко Митровић.

"Ја ћу одмах свој став рећи да се разумијемо. У овом предложеном тексту ја видим јако пуно ствари које не могу проћи. Ја сам против. За мене су казне непримјерено високе", рекао је Митровић и напоменуо да у тренутном Кривичном законику ни за једно дјело немамо предвиђене распоне што овјде јесте случај што. како наводи, ни технички није у реду.

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нострадамус

17.05.2023 11:21

Без обзира какав облик тог закона се усвоји бит це то застита застицених који це моци и даље да вриједјају и псују и малтретирају обицне градјане.Мозда се ето новинари изборе за неку заститу,али обицни народ це се и даље третирати као стока .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де коначно

17.05.2023 15:45

усвојите како би миле први платио по новој тарифи све гадости које је досад посејао

Name

ПЗД

17.05.2023 19:24

Нисмо мо јос досли до увреда и клетви, код нас су убице застицене странке! Прво треба поци од сустине!

Name

Yyy

17.05.2023 11:50

Боље би било да радите нешто. Него сто губите вријеме. На глупости. Сви раде сам наши тапкају у мјест. Додјели сте и Богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2023 13:22

Тако је у Ф БиХ најмања пензија 530 км а колика је у РС.

Name

Xx

17.05.2023 12:13

Тај закон је у служби заштите лопова и криминалаца. Они чине власт. Њима се не смије ништа јавно рећи јер они имају моћ засновану на криминалу. Избори су фарса. Странци нам доводе на власт највећи друштвени шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.05.2023 12:19

Нек постују постојеце законе нејма проблема и нек уведу нове али да се примјењују на све исто и мирна Босна али мафија не премјењује законе онај продо пар метара дрва у затвор а ова политицка говна све покрадосе и нико не одговара ратни злоцини исто тако нападају мале људе а велика говна застицена прво би Дудук добиијо 100 година затвора у правној дрзави па све редом мој народе зар сте толико глупи они се ко фол свадају изгубили смо фамилије друство достојанство нико никог не постује само гледа ко ста да украде залосно али истинито

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццç

17.05.2023 14:27

Ако се усвоји закон, то це бити селективна примјена, ако су медији на страни резима неце низасто одговарати, уколико медији неподрзавају и критикују накарадну политику бице сурово казњени, то је сврха уводјења закона јасно као дан

Name

Ре

17.05.2023 14:34

Кад неко црпи сав свој рад и писање на клеветању онда је јасно да се бори против оваквог закона јер зна да неће више моћи некажњено тако нешто радити.

ОДГОВОРИТЕ