Врх воденог таласа на ријекама Уна и Сана до сриједе

 - Раст водостаја ријека забиљежен је јутрос на свим водомјерним станицама у Републици Српској, саопштено је из Јавне установе "Воде Српске".

Република Српска 16.05.2023 | 10:10
Врх воденог таласа на ријекама Уна и Сана до сриједе

Вриједности изнад коте редовне одбране од поплава забиљежене су на водомјерној станици ријеке Уне у Новом Граду 481 центиметар, на водомјерној станици ријеке Сане у Приједору 434 центиметра и водомјерној станици ријеке Врбас у Делибашином селу 327 центиметра.

У порасту су и водостаји других већих ријека у сливу ријеке Саве у Републици Српској, али су вриједности на мјерним мјестима и даље испод кота редовне одбране од поплава.

У сливу ријеке Требишњице ситуација је и даље стабилна.

С обзиром на то да је најављен наставак падавина, очекује се даљи раст водостаја, посебно у западном дијелу Републике Српске у сливу ријека Уна и Сана, наводи се у саопштењу.

Из "Вода Српске" напомињу да се, према прогнозним моделима, врх воденог таласа на ријекама Уна и Сана очекује у ноћи између уторка и сриједе и у сриједу ујутро, а затим се од сриједе очекује постепено опадање водостаја тих ријека.

На осталим ријекама у Републици Српској ситуација је тренутно повољнија.

У наредним данима очекује се и раст водостаја ријеке Саве усљед учесталих падавина у Српској, али и воденог таласа који стиже из Словеније и Хрватске.

Према прогнозним моделима, повишени водостаји ријеке Саве у Републици Српској потрајаће још четири до пет дана, након чега се очекује постепено опадање. 

(Срна) Фото: БН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Прасеци

16.05.2023 14:02

А гдје нам је прасеци предсједник? Треба му дјецу натјерати у цизме и да пуљају воду!

ОДГОВОРИТЕ