Бијељина суочена са подмуклим опструкцијама

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић упутио је отворено писмо предсједнику Владе РС и министрима у коме се каже да већ дуже од двије године град Бијељина се суочава са проблемом упорне и подмукле опструкције јавних набавки, што не само да омета функционисање локалне управе, него и свакодневни живот и здравље наших грађана, привреде и других аспеката друштва.

Република Српска 15.05.2023 | 16:47
Бијељина суочена са подмуклим опструкцијама

"Предузећа која непрестано улажу жалбе на поступке јавних набавки не презају да у, прије свега, политичком интересу, спрјечавају развој и напредак наше локалне заједнице. Поступак јавне набавке који се омета скоро пола године, а суштински је важан за чување здравља становништва, јесте дезинсекција, односно, запрашивање комараца", каже се у писму и додаје:

"Градска управа је покренула ову набавку чим је то било могуће, односно, крајем новембра, када је усвојен нацрт буџета. Тиме смо жељели да омогућимо експедивност, како не бисмо пропустили оптимални термин за уништавање ларви комараца, методом која не само да је најдјелотворнија, него и нешкодљива за животну средину и друге организме."

"Нажалост, предузећа „Еко-заштита“ из Бијељине, „Санитарац“ из Власенице, „Мултилаб“ из Тузле и „Космосол“ из Сарајева су уложила пет жалби на поступак ове јавне набавке, онемогућавајући избор најповољнијег понуђача. Доказ да ово раде из неискрених побуда и само зато да би онемогућили уништавање комараца је тај да ни једном није уплаћена такса, што је законска обавеза при улагању жалбе, због чега је свих пет жалби одбијено.

Посебна иронија је да је предузеће „Еко-заштита“ два пута уложило жалбу по истом основу, иако на то нема право, с обзиром на то да је њихова жалба већ једном одбијена. Ипак, ова најновија жалба је поново одложила завршетак јавне набавке, директно угрожавајући здравље становништва", наводи се у писму.

Због овога ће, како се наводи,  бити угрожен боравак људи на отвореном, пољопривредни радови, а прије свега, биће повећана опасност од заразних болести које преносе комарци, поготово за рањиве категорије становништва - дјецу и старије и хроничне болеснике.

Ипак, како се каже, постаје нам све јасније да против неодговорних и малициозних предузећа и људи та средства не помажу превише.

"Зато захтијевамо да у року од двије седмице исправите „брљотине“ које око ове набавке прави пулен и предводник клике СНСД-а Владимир Лазић и његово предузеће „Еко-заштита“, безочно угрожавајући здравље становништва, као и да пронађете начин да се у Семберији спроведе запрашивање комараца и тако отклони опасност од појаве болести које комарци преносе, али и омогући нормално функционисање живота у граду Бијељина", наводи се у писму.

Градоначелник поручује, уколико у року од двије седмице не пронађете могућност да ријешите овај проблем, бићемо принуђени да, заједно са народом, блокирамо ауто-пут Добој-Бањалука и тако утичемо на власти на нивоу Републике да се не играју са судбином народа.

О свему овоме ћемо такође обавијестити Владу и надлежна министарства Републике Србије.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Борац

15.05.2023 15:10

Па ти си паметан, мозес ти сам нетреба ти власт. Они су криминалци, лопови, банда... Власт је ту да је пљујеш, нецес сад ваљда тразити помоћ од ње..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2023 16:11

Власт све блокира.

Name

Рамбо

15.05.2023 16:13

Какав си ти борац,кад ти ваља ова власт?Јеси ли се ухљебио негдје у теску хладовину?

Name

Ре

15.05.2023 16:46

Једино рјешење је ангажовање Миланка Михаљице. Човјек се у све разумије, а и промијенио је и доста странака.

Name

Ре

15.05.2023 18:43

Једино рјешење је ангажовање Миланка Михаљице. Човјек се у све разумије, а и промијенио је доста странака.

Name

Петар

16.05.2023 05:46

Благо теби кад памети немаш, проћи ће ти живот у весељу. Бранити болесни режим може само болесни слуга.

Name

Па да

15.05.2023 15:27

Ово из власенице је сигурно оног Краљевица остале вјероватно слицних њему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.05.2023 17:12

Ма дај па не могу они и узети паре и посао одрадити Њима је довољно ово прво

Name

А

15.05.2023 16:04

Варам ли се ја или сам ово већ читао пре 10-ак дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

15.05.2023 16:06

Борац требате, прво да познајете закон о јавним набавкама, не би вам онда све толико било нејасно па вам је и зато мисао нетачна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

16.05.2023 07:13

Закон о јавним набавкама, треба да позна власт,а они је крше,та тројка која пуни вреће милионима,а ко пита народ зашто.

Name

Како

15.05.2023 16:47

Мозе сам ,паметан сигурно јест и паметнији од свих цланова црвених кмера заједмо са Милокрадом на целу али има нека процедура којом се врсе јавне набавке и то идем путем тендера а сто ови Бурлини полтрони опструису и угрозавају здравље становника а највисе дјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

15.05.2023 16:51

Ово се исто дешавало прошле године са Термоелектраном у Угљевику када су три фирме које контролише начелник општине Угљевик Василије Перић, 9 мјесеци блокирали апсолутно све набавке по истој матрици у поменутом гиганту што је довело до одлагања ремонта а што је касније довело до огромних губитака због непланираних искакања блока ТЕ и угрозили опстанак овог гиганта, па не видим де се ко побунио

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

15.05.2023 18:20

ВЛАСТ СВЕ БЛОКИРА. ПА ШТО ЋЕ ШТА НАРОДУ. САМО КРАЂА И КОРУПЦИЈА ЦВИЈЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батина је из раја изашла

15.05.2023 18:39

Знаш их, знаш ко треба да поприча са њима и ето. Акко му се исплати да се у рсзговор укључује још његових сарадника, нека игре, овај, разговори почну. Штета што некада давно не би тачнија путања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

15.05.2023 18:41

Ништа од тебе. Причаш у празно и кукумачеш као каква стрина. Па гласали смо за тебе да нешто промијениш, а град ти постаје велико село. Нема улице у граду да није пуна рупа, личимо на неку касабу. Ако те блокирају , а ти фино позовеш гласаче на протесте, а не само распоред фотеља. Поштеније је поднијети оставку него цмиздрити и ништа не радити. Лп и жао ми је што сам гласао за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

16.05.2023 08:05

Ниси ти ни гласао за њега...према томе немој се пуно ни узбуђавати...

Name

Милан

16.05.2023 05:38

Ухвати се посла и мани се празних прича пред камерама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.05.2023 08:06

@Милане.Како да цовјек ради када је Додик дамно рекао да нема сарадње са опстинама гдје није СНСД-е на власти.И сада Вам Петровиц крив ,засто морас бити Милане продана дуса,засто јадо јадни,гдје ти је образ и достојанство .