Најнеизвјеснији избори у Турској, гласали кандидати

Грађани Турске данас гласају на значајним парламентарним и председничким изборима, а на свом бирачком месту у Истанбулу појавио се и актуелни председник Реџеп Таип Ердоган Ердоган, руковао се са званичницима и разговарао са ТВ репортерима.

Свијет 14.05.2023 | 13:19
Најнеизвјеснији избори у Турској, гласали кандидати

"Молимо се Господу за бољу будуц́ност наше земље, за нацију и турску демократију", рекао је он.

Његов главни опонент Кемал Киличдароглу (74) појавио се на бирачлком месту у Анкари уз аплауз присталица које су га чекале.

"Свим својим грађанима који иду да гласају упућујем изразе најискреније љубави и поштовања. Свима нам толико недостаје демократија", рекао је Киличдароглу (74) окупљеним новинарима, пренео је Ројтерс.

Како наводи АП, на овим изборима грађани Турске ће или потврдити ауторитарном Ердогану (69) нови петогодишњи мандат или ц́е Турску, чланицу НАТО, скренути на нови курс који је опозициони председнички кандидат и Ердоганов главни противкандидат Киличдароглу називао демократскијим путем.

На председничким изборима кандидовао се и Синан Оган, бивши академик који има подршку антиимигрантске националистичке партије, али и још један кандидат, политичар левог центра Мухарем Инџе који је у четвртак испао из трке након значајног пада рејтинга, међутим државни надзорни бирачки одбор прогласио је његово повлачење неважец́им и гласови његових присталица ће се такође бројати.

Постоји бојазан да Ердоган не би мирно предао власт у случају пораза, али у интервјуу који је дао у петак за више од десет турских емитера рекао да је дошао на власт демократским путем и да ц́е "деловати у складу са демократским процесима".

Уколико ниједан кандидат не добије више од 50 одсто гласова, председничка трка ц́е бити финиширана у другом кругу, 28. маја.

Медијским организацијама је забрањено да извештавају о прелиминарним резултатима и излазности до затварања биралишта вечерас у 21 сат.

(Тањуг) Фото: АП/ Тwиттер/ @килицдароглук

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Татар

14.05.2023 12:15

Напред Ердогане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет,Бајден!

14.05.2023 12:26

Надам се да ће турски народ на вријеме схватити,да им Америка не жели напредак,и да је Ердоган најбоља опција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

14.05.2023 12:33

Турска треба да остане суверена и независна, као до сада ,а није битно ко це победити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владан

14.05.2023 14:01

Кад цујете да неко упорно помиње демократију и да су они демократскији од оног другог знајте да су амери умјесали прсте. Они гдје су донијели демократију ту је земља опустосена

ОДГОВОРИТЕ