У Турској избори за предсједника и парламент

- Грађани Турске почели су да гласају на данашњим председничким и парламентарним изборима који се сматрају једним од најзначајних у 100-годишњој историји модерне Турске.

Република Српска 14.05.2023 | 07:53
У Турској избори за предсједника и парламент

Право гласа има више од 64,1 милиона грађана који ће искористи бирачко право у Турској и иностранству.

Грађани ц́е новог председника бирати између актуелног шефа државе Реџепа Тајипа Ердогана, главног опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, коме предизборне анкете дају благу предност и Синана Огана, пренела је Анадолија. 

Мухарем Инџе, још један председнички кандидат, повукао се из трке у четвртак.

На данашњим изборима грађани ће одлучивати не само ко ће убудуће водити Турску, чланицу НАТО са око 85 милиона становника, већ и како ће водити државу чија економија клизи ка дубокој кризи због пораста трошкова живота, али и због непредвидивог обрта спољнополитичког курса земље, оцењује Ројтерс.

Агенција наводи да истраживања јавног мњења показују да се Ердоган суочава са највец́им изазовом током своје каријере и да Киличдароглу води у предизборним анкетама.

Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја.

На парламентарним изборима за гласове бирача бориће се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.

Избори се одржавају три месеца након катастрофалног земљотреса на југоистоку Турске у којем је погинуло више од 50.000 људи, а многи грађани у провинцијама погођеним земљотресом изразили су огорчење због спорог иницијалног одговора владе у Анкари.

(Тањуг) Фото: АА

Коментари / 0

Оставите коментар