Све више пријава пријетњи у школама: Шта надлежни чине?

Након монструозног злочина у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду, питање безбједности у свим образовним установама намеће се као приоритет. Које су мјере предузели надлежни и шта се тренутно дешава у школама?

Република Српска 13.05.2023 | 20:08
Све више пријава пријетњи у школама: Шта надлежни чине?

Све је више пријава пријетњи у школама широм Српске и региона. Док пријетње круже по школама, око школа круже полицајци. Сарадња са Министарством унутрашњим послова Српске подигнута је на највећи могући ниво, каже учитељ Раде Симеуновић.

“Удвостручен је број полицајаца који дежурају испред школа. Нама наставном кадру предложено је да одржимо тематске часове одјељенске заједнице што је већ урађено.”

Међутим, стручњак за безбједност Гордана Мишев поставља питање:

“Шта сад да радимо да уведемо детекторе метала кад се улази у школу, па да ли је то рјешење?”

Она сматра да се мора радити на ауторитету, односно разговору са дјецом.

У образовним установама у Републици Српској тренутно се попуњавају упитници о стању безбједности. Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, оцијенила је да је за сада стабилно стање безбједности у школама широм Српске.

“Очекујемо те извјештаје гдје ћемо радити анализу и сачинити један генерални извјештај са мјерама. У сваком случају радићемо на едукацијама наставног особља. Да ли је потребно ангажовање неких стручњака у самим школама? Мислим да не треба.”

Са друге стране психолози сматрају да је неопходно појачати педагошко – психолошке тимове, јер се под будним оком стручњака не може десити ништа непредвиђено. Психолог Марија Миленковић, наглашава да је врло важно да се свугдје по школама, без обзира да ли то норме предвиђају, појача педагошко - психолошка служба.

“Врло је то важно да се то сада уради да већ сљедећа школска година буде дочекана спремно, да се посвети пажња менталном здрављу младих, ако о томе не бринемо не знам каква нас будућност чека?”, упитала је Маринковићева.

Јавља се и бојазан да ће све предузете мјере бити кратког даха и да ће послужити само као ограда надлежима уколико се нешто слично београдској трагедији деси и код нас.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зијо

13.05.2023 23:29

Педагошко-психолошко служба је затрпана бирократијом и нема времена а можда ни воље да разговара са дјецом.Педагог мора да се бави чак и платним листама а психолог ради све друго што није у њеном/његовом домену.Мислим да и њима треба стручна помоћ у овој ситуацији.Поготово психолози се ограђују,јер они како кажу нису клинички психолози и све то раде "у рукавицама".Највећи терет је на учитељима,наставницима,професорима а поготово разредницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

14.05.2023 09:37

Одавно њима треба помоћ, за сваку смјену по педагог, психолог, социјални радник, најбоље два директора јер је један затрпан пословима и договорима у политичкој странци. Полиција треба имати свој кутак у школи, а не само тако да један полицајац хода около, наоколо! Дајте људима радно мјесто, плату и да се баве својим послом. Постоји дежурни наставник који исто тако има своје дужности и одговорност!

Name

Лета

14.05.2023 06:35

Људи како власт није забринула чињеница да је Горица Додик јавно објавила да просвјетни инспектор Миленко Летиц купио диплому. А да је као такав постављен за Републичког просвјетног инспектора да контролише рад школа до душе из инспектората смо чули да он прима плату ал да се никад није појавио медју инспекторима просвјетним. Па кад просвјета има такве инспекторе шта друго очекивати. Замислите ситуацију Миленко Летић просвјетни инспектор који не зна таблицу множења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.05.2023 07:48

Их, па шта ће Летићу а богме и Горици таблица множења!!???? Код њих је свакако 2x2 = 6 и више!!!

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

14.05.2023 08:38

ГОРДАНА МИШЕВ НЕСТРУЧЊАК ИЛИ КАКО СЕ НАЗИВА СТРУЧЊАК ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ, КАКВУ ЈЕ ПОРУКУ ПОСЛАЛА НАРОДУ ГОТОВИ СМО ИСЧЕКУЈТЕ ШТА ЋЕ БИТИ ИТД.НЕМОГУ ДЕТЕКТОРИ МЕТАЛА НЕИСПЛАТИ СЕ А РАДАРИ КОЈИ ПУНЕ БУЏЕТ ТО СЕ ИСПЛАТИ А ОПЕТ СЕ ГИНЕ У САОБРАЋАЈУ. КАД ВЛАСТИ ТРЕБА НЕКАВ ЗАКОН ЕТО ГА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ А КАД ЈЕ УПИТАЊУ БЕЗБЈЕДНОСТ ДЈЕЦЕ ТУ СЕ НЕМОЖЕ НИШТА. ДА СУ БОРЦИ ЧУВАЛИ ДЈЕЦУ КАО ОВИ БЕЗБЕДЊАЦИ НЕБИ НАС БИЛО .КАКО БИ БИЛО ДА СТРУЧЊАЦИ ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ КАО И ОНАЈ НАШ ВЕЛИКИ БЕЗБЈЕДЊАК ДАРКО ТРИФУНОВИЋ ШТО СВЕ ЗНА САД ГА НЕМА НИГДЈЕ КАКО БИ БИЛО ДА ПИТАЈУ КОЛЕГЕ ИЗ ОВИХ НИЖЕРАНГИРАНИ ДРЖАВА ГДЈЕ СУ ЉУДСКА ПРАВА НА НУЛИ КАКО И ОН ВОЛИ РЕЋИ А ТО СУ КИНА РУСИЈА СЈЕВЕРНА КОРЕЈА ИТД. ДА ИХ ПИТАЈУ ЗА САВЈЕТ, НИСАМ ЧУО ДА СЕ КОД ЊИХ ОВАКО НЕШТО ДОГАЂА.

Name

Знај

14.05.2023 10:19

Гине се на путевима јер народ ненормално пије и онда тако сједа у ауто! Ако не страда такав убијен од алкохола, онда убије неког ни кривог ни дужног на путу!

Name

Тито

14.05.2023 09:13

Радите како сам ја радио и све це бити ок. Ко не слуша добије по фењеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зденко Бајо

14.05.2023 13:56

Ово је несумњиво 'нови вал' смртоносног 'вируса који је мутирао' или да са метафора пребацим на реалност. Гледајте на ово као дио глобалног плана познатог као "велики ресет" или " агенда 21" са пролазним временом "агенда 2030" који број већ неко вријеме виси изнад центра Бијељине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

14.05.2023 16:55

Надлежни се боре за фотеље, брига њих за некога и за нешто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из оглдала

16.05.2023 09:35

Пад МОРАЛА у друштво по вертикали и хоризонтали. Одавно изгубљен АУТОРИТЕТ просвјетног кадра. Увезени ЗАКОНИ СА ЗАПАДА који тотално дерогирају традиционалне вриједности српског православног народа. НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ окуражене, узеле себи за право штошта да модулирају у друштву и врше притисак на систем гдје треба и гдје не треба. ПОРОДИЦА сведена само на материјана питања, новац, све остало у другом плану. Ера САВРЕМЕНИХ ТЕХНОЛОГИЈА , друштвене мереже и поред свих својих добрих страна идеалан расадник широке палете патолошких појава. ДРЖАВНИ АПАРАТ инертан, ван токова и равнотеже, препун квази стручњака. ЗАПАДНЕ ВРИЈЕДНОСТИ приоритет. Шта онда очекивати?

ОДГОВОРИТЕ