Нема ефекта од милионског лобирања за Српску

Посљедња дешавања у Савјету безбједности УН-а гдје је већина земаља стала на страну Кристијана Шмита који је у извјештају критиковао Републику Српску, поново постаљају питање: какав је ефекат лобирања по свијету за које Република Српска издваја милионе марака?

Република Српска 13.05.2023 | 19:54
Нема ефекта од милионског лобирања за Српску
Неколико милиона марака из буџета Републике Српске годишње потроши се за лобирање по Европи и Америци, а однос западних земаља према Републици Српској одавно није био овако заоштрен: обустављени су бројни пројекти, а ту су и санкције највишим званичницима. Зато у СДС-у питају шта је конкретан ефекат издвајања 2,2 милиона марака за лобирање у овој години, односно чак 37 милиона марака у периоду од 2011. до 2022. године.
 
"То је невјероватно велики износ, а видимо да ће и у овој години бити издвањање из буџета дакле то ће бити преко 40 милиона марака", каже посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица. 
 
"Наравно министар о ефектима ништа није рекао, али је набројао неке пројекте који су значајни и гдје те лобистичке куће раде на тим пројектима у САД-у и Европској унији", каже Говедарица. 

Ресорни министар је недавно у Народној скупштини рекао да Република Српска остварује сарадњу са адвокатским консултантским кућама које помажу Републици Српској да се представи на међународној сцени.

"Један од таквих примјера су извјештаји у Савјету безбједности УН-а које Република Српска доставља свим чланицама уочи дебате о БиХ. Такође једна од ствари јесте правно савјетовање по питању међународног права када Влада заузима одређене ставове према међународним организацијама", рекао је крајем марта ове године Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић. 
 
Невјероватно је, кажу у опозицији да се плаћају куће које пишу изјвештаје за Савјет безбједности и друге активности. Питају зашто то не раде инстутуције Републике Српске?
 
"Поставља се питање да ли то толико вриједи? Ја мислим да не вриједи под број један, поставља се питање ко шта ради из Владе Републике Српске и представништава од Вашингтона па на овамо", каже Вукота Говедарица и поручује да је посебно спорно што је ресорни министар рекао да је државна тајна које су конкретно лобистичке куће у питању јер тамо гдје имамо сједишта тих кућа, односи са Републиком Српском никад нису били гори. 
 
Лобирање јесте потребно, посебно економско, кажу наши саговорници добро упућени у међународне односе, међутим сматрају да оно треба да се проводи на другачији начин од досадашњег.
 
"И у  томе морају бити укључене и партије власти и партије опозиције што значи да то мора бити један концепт који ће бити усаглашен да не би долазило до било каквих нетранспарентних момената које имамо тренутно, неспоразума и да имамо једну стратегију лобирања Републике Српске у свијету", каже дипломата и економиста Драшко Аћимовић. 
 
Досадашње лобирање Републике Срспке, каже Аћимовић није било на завидном нивоу, због чега сматра да је потребно ангажовати друге компаније и формирати лобистичку мређу у свијету што, како наводи, Република Српска до сада није успјела да уради.  
 
 
(БН) Фото: ГУЛИВЕР/МАРЦОСЦИСЕТТ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Наш

13.05.2023 21:00

Ма само уплаћујте,пустите хејтере нек се даве у својој мржњи.Што више уплаћивати,и окачити заставе на сваку кућу,шупу и бандеру!Можда једног дана буде неких резултата.Можда заставе пусте корен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.05.2023 07:36

Мозда никну нови ђенерали

Name

иМА ЕФЕКТА

14.05.2023 08:00

ИМА ЕФЕКТА. ДОДИК ТИМЕ ПЛАЦА РЕКЕТ АМЕРИКАНЦИМА. ПА КАД ЈЕ ПОКРАО ИЗБОРЕ НИ НОЦ НИЈЕ ПРОСЛА А АМЕРИЦКИ АМБАСАДОР ЈЕ ПОЛЕТИО ДА ПРИЗНА КО ФОЛ ДЕМОКРАТСКЕ ИЗБОРЕ. Е ТО МОРА ДА СЕ КЕСИРА. ПА ЗАТО ЈЕ ОН БЈЕСАН. КАКВА ЦРНА НАЦИЈА. ПИТАЊЕ ЈЕ А ДЈЕ ЈА У СВОЈУ ЗЕМЉУ ДА РЕКЕТ ПЛАЦАМ. НА КРАЈУ ЦЕ ПРОЦИ КО НОРИЈЕГА. АЛ АЈДЕ УПОЗОРИЛИ ГА ЉУДИ. А ОН ИМ ГОВОРИ МА ВИ СТЕ БУДАЛЕ. ОК. ПОЛАКО.

Name

Фочак Р. К.

13.05.2023 21:08

Лобирање је само покриће. И ако га има, лобира се за Милорада Додика. Он уништава Српску. И онда му западњаци гледају кроз прсте при изборним крађама. Зато његових десетине милиона буџета. Српска је једина творевина на свијету која финансира свој нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

13.05.2023 21:14

Џабе се и лобира нема од тога ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац112

13.05.2023 21:33

Какво лобирање, све паре ставе у свој дзеп, увијек им мало. Проклетиња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоботиморање

13.05.2023 21:38

...бих ја то назвао! Испирање мозга залуђеном Православном народу! Нешто што је осуђено за најтеже злочине током агресије опстаје због лицемјерства Запада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

14.05.2023 07:36

Ма какав Запад - све су то америцке колоније!

Name

Будала као и ти

13.05.2023 23:58

Обична пљачка буђетског новца, међународни криминал.Не може нико ништа излобирати за ову багру на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.05.2023 03:24

Значи треба појачати лобирање јер није на завидном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требааа

14.05.2023 12:45

Појацати лобирањее тј исисавање дрзавног будзета а корумпиране партијасе и прљаве приватнике тј новопецене такуне предратнеее гологузане без знања брз морала оставити на дозивотне позиције ! Ко јамиоо јамиооо!! Политика бслканска 20 и 21 вијека са пипцима од Русије Турске Мадјарске Албаније Стбије Хрватске итд итд! Хоботница умрезени по цијелом свијету харају 20 и 21 вијек

Name

+++

14.05.2023 05:51

Како нема? А санкције? а колико се лове опрали? А сто се тице намјене да се оцрни БиХ од тог нема ниста само јаца и стабилнија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебелокожац

14.05.2023 05:53

Ефекат лобирања је примјетан у будзету, тразе се нови кредити, најнапреднији у региону 113%, цизмице се и даље бијеле али сад под заставом Босне и Херцеговине

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

14.05.2023 06:11

Нема народ користи, знају они који плаћању шта је са парама. Какво лобирање а овако примитивно понашање, нема тих лобиста који могу окренити мишљење да је село град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

14.05.2023 06:48

Тај који даје наш новац и лобира дрвље и камење баце по тим код којих лобира. Овдје се све побркало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

14.05.2023 07:39

То је бацање пара јер плацати неког за кога знамо да нам је непријатељ је висе него сулудо,никад запад неце донијети несто у насу корист то треба знати у се и у своје кљусе. Боље да не те паре дао борцима и сиротињи сутра це му требати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.05.2023 07:55

Јос нико није ни једном провјерио како ти 'лобисти' тамо зиве које плацамо и ста возе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.05.2023 08:19

Наивни смо сви. Паре се издвоје за лобирање а затим се дају насим лобистима на располагање. Они пола врате Додику и његовима и то је цијела рацуница. Никад нико није питао за рацуне и никад нико није показао у ста се тросе милиони. Лобирање је перфидна крадја народних пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

14.05.2023 11:36

Није ли ефекат тај ŝто је безмало цијели врх снсд-а на Америчким црним листама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.05.2023 15:23

Има и користи и ефекта .Корист је за генерала јер те паре редовно код њега завршавају народ сваки дан сиромашнији то је основни ефекат.