Никола Леро из Бијељине добитник престижне Фулбрајт стипендије у САД

Никола Леро, пјесник, активиста и истраживач из Бијељине добио је престижну Фулбрајт стипендију за истраживање на Универзитету Сент Луису у САД у академској 2023/2024 години.

Република Српска 13.05.2023 | 14:45
Никола Леро из Бијељине добитник престижне Фулбрајт стипендије у САД

Никола је тренутно у Сент Луису, гдје завршава свој истраживачки рад. Као гостујући истраживач на Универзитету Сент Луис, Никола ће проучавати имиграције у САД под менторством професорице Хисако Матсуо, водеће експерткиње у области етничких и расних студија.

Фулбрајт стипендија је једна од најпрестижнијих и најконкурентнијих академских награда у свијету, нудећи прилике за научнике и младе истраживаче да обављају истраживања и предају у САД. 

Никола је одрастао у Бијељини гдје је завршио основну школу "Јован Дучић" као ђак генерације, те Гимназију Филип Вишњић као стипендиста града Бијељина. Од 2010 је такође носилац Бронзане значке града Бијељина за допринос образовању.

Након студија права у Бањалуци, у Норвешкој и Њемачкој је са почастима дипломирао миграције и културолошке односе као стипендиста ЕУ.

Његова посвећеност промовисању друштвених промјена донијела му је признања и награде, укључујући награду Ерасмус+ Yоунг Јоурналист 2017. године и номинацију за Најбољег блогера за промовисање одговорног коришћења друштвених мрежа 2018. године. 

Такође служи као УНЕСЦО млади шампион за мир у глобалној УН иницијативи названој "Социал Медиа 4 Пеаце", која има за циљ јачање отпорности друштва на потенцијално штетан садржај на интернету.

Поред тога, радио је са УНИЦЕФ-ом на кампањама за подршку правима дјеце и промоцију образовања.

Николин мото "гравирајући слова, тражим истину" одјекује код широке заједнице пратилаца на Фацебооку и Инстаграму.

Током пандемије ЦОВИД-19, Никола је ко-основао"Бланк Пагес", глобални умјетнички колектив који промовише креативни израз мигрантских заједница широм свијета.

Никола је објавио своју прву књигу "47 пјесама о љубави, боли и Босни", у сарадњи са независним, младим, књижевним колективом под називом "Књижевна Задруга".

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ван Гог

13.05.2023 12:53

Како то да није у Русију добио. Ста це на мрском западу а Мајцица Русија. Е то је све сто ваљда оде. Ста остаје неспособан са купљеним дипломама и онда се цудимо сто нам је овако како јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ван гог

14.05.2023 04:59

Из самог питања се види колико се мало зна о дугогодисњим збивањима у свету и око себе.

Name

Мирослав

15.05.2023 23:40

Стета сто су вас прескоцили? Али следеце године, ако будете успесни, мозе вам се десити. Вас коментари, вам могу помоци.

Name

Дража

13.05.2023 13:09

Браво Никола Сјајно За сваку похвалу Ти си понос своје породице и свих нас. Хвала ти Никола Ти си наш амбасадор , такве као ти треба ова држава , Здрав нам био Пуно хвала што нас на тај начин представљаш ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.05.2023 13:21

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цока

13.05.2023 13:59

Браво , млади човјече !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.05.2023 13:41

Невероватно и врло безобразно од наше браће Руса како они нису препознали његов рад а мрски запад то препознао

Name

Нека татарине

17.05.2023 20:58

Мрзња је болест,излецива је само се мора отици до цика психијатра. Зао ми је сто неки доста тога нису укапирали а зивот пролази. Није све онако како изгледа на први поглед.

Name

Богумил АД620

02.11.2023 07:13

У питању није "престижна стипендија" већ средство покоравања кроз испирање мозгова будућим нараштајима, научницима, учитељима и, наравно - политичарима. Фулбрајт тзв образовна установа и њихов наставни нацрт је средство владе САД којим се производе послушни и индоктринирани појединци који ће сутра слијепо спроводити владине агенде САД у начину управљања покореним народима. Е сад када видим изнесене ставове на овом чланку као и сам начин како је чланак написан, на гласилу које је настало средствима УСАИД који је једнако полуга Америчке спољне политике у управљању над покореним становништвом, јасно је да нама нема помоћи. Ми још нисмо свјесни у каквом смо стању. Да нам је самостална држава разбијена како бисмо били покорени, док је некима независност продана као муда умјесто бубрега.

ОДГОВОРИТЕ