Нови проблеми: Пшеница обољела, а сјетва касни

Временски услови тренутно не иду баш на руку пољопривредним произвођачима за сјетву пољопривредних култура, нарочито на оним земљиштима гдје се задржава вода у површинском слоју.

Република Српска 13.05.2023 | 14:40
Нови проблеми: Пшеница обољела, а сјетва касни

И имамо значајне површине које је немогуће засијати управо због вишка влаге земљишта - казао је Фени предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Он је нагласио да ће управо због тога рок за сјетву бити значајно помјерен.

-Пољопривредници су већ упознати с тим да би требали кренути у сјетву ранијих хибрида како би избјегли евентуално некакве губитке додатно у односу на оне који би били у нормалним роковима сјетве - казао је Маринковић.

С друге стране, како је нагласио, већи проблем представља оболијевање пшенице и стање озимних култура.

-Код, прије свега, пшенице имамо забиљежене значајне појаве жутила на листу, као посљедица или стресних ситуација због великих осцилација температура ноћу и дању, повећане влажности ваздуха или као појава болести на усјевима.

Пољопривредници такође знају да то треба редовно контролисати, да чим буду у прилици да могу ући са хемијских третманом да заштите усјеве и да једноставно морамо да пратимо шта се све дешава - казао је Маринковић.

Напоменуо је да временске прогнозе у наредних седам дана опет не иду на руку пољопривредницима јер се прогнозирају ниске температуре и падавине на цијелој територији БиХ.

(Фена)  Фото: Пиxабаy

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сзо

13.05.2023 13:11

Ови ратари измисле било ста само да кукају. А да их позовес да ти довезу властита дрва коста неција пензија.. Посиллили се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

14.05.2023 06:06

Треба засијати само за своје личне потребе. Не треба ни подстицај ни плави дизел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.05.2023 13:42

Кад иде иде у сваком погледу