Власт спрема нови кредит, а дуг ММФ 895,6 милиона КМ

Власти БиХ су посљедњи пут добили кредит од Међународног монетарног фонда у априлу 2020. године, а прва транша на наплату доспијева у јулу ове године.

Република Српска 13.05.2023 | 14:23
Власт спрема нови кредит, а дуг ММФ 895,6 милиона КМ

По свему судећи, у току су договори власти са делегацијом ове међународне финансијске институције око новог аранжмана јер су смањени буџетски приливи од индиректних пореза.

Такође, на наплату ове године доспијевају веће обавезе по основу отплате спољног дуга.

– Спремни смо за аранжман за Међународних монетарним фондом, али без мјера које задиру у уставно уређење Републике Српске – поручио је јуче премијер РС Радован Вишковић, након састанка са делегацијом ММФ.

Док је предсједник Владе РС разговарао са делегацијом ММФ у згради Владе РС, у истој згради одржавала се сједница Скупштине Савеза општина и градова РС на којој су начелници и градоначелници општина и градова поручили како имају озбиљне финансијске проблеме због пада прилива од ПДВ.

Иначе, укупан дуг Босне и Херцеговине према ММФ, по подацима Централне банке БиХ, на крају прошле године је износио 895,6 милиона КМ.

Посљедњи пут одобрен је у априлу 2020. години по брзом поступку, а што је значило да власти нису имале никакве услове јер се радило о ванредној ситуацији узрокованој короном.

Тада је одобрено  333 милиона евра, од чега је Федерацији БиХ припало 62 одсто укупног износа, Републици Српској 38 одсто, а Дистрикту Брчко пола одсто.

Укупан спољни дуг БиХ на крају прошле године је износио око 9,25 милијарди КМ. 

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кретени

13.05.2023 12:46

Које смо ми будале? Какво задуживање без краја,то води у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

13.05.2023 13:15

Врију улице од аута, цесте преци не мозес. И то просјецна аута,.. А знамо да су аута највеци дзепароси, извлаце сваки марку из дзепа. Ма имају властодрзци пара али хоце и кредите. А онда треба реци да су приливи од пореза слаби. Сто није тацно... А нису порези једини приходи за власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир св.

13.05.2023 14:02

Па требају да узму јос сто кредита и све то да опљацкају све до те мјере да задузе гологузи и глупи народ да дугује и све дугове да мора да врати народ јер само зато сто је себи на власт изгласао мафијасе који се боре само за себе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.05.2023 13:45

Питам се шта је гаранција кредита и каква им будала даје.