Преминуо Драго Марић, новинар и први директор БХТ

Дуги низ година у бившој државној заједници, Југославији, био је дописник Политике из Мостара.

Република Српска 12.05.2023 | 23:05
Преминуо Драго Марић, новинар и први директор БХТ

Преминуо је Драго Марић, вишегодишњи новинар, оснивач Јавног РТВ сервиса Босне и Херцеговине и његов први директор, учесник мировних преговора у Дејтону, универзитетски предавач и члан уредништва Хрватске енциклопедије у БиХ.

Марић је преминуо у поподневним сатима у осамдесетој години живота након краће борбе с тешком болешћу, саопштили су из Хрватског лексикографског института у БиХ.

Рођен је 1944. године. Завршио је студиј филозофије на београдском универзитету. Дуги низ година у бившој државној заједници био је дописник Политике из Мостара. За вријеме рата је обављао више дужности, а био је и шеф уреда предсједника Владе Хрватске Републике Херцег Босне. Био је дио делегације хрватских званичника из Босне и Херцеговине на мировним преговорима у Дејтону.

Марић је оснивач Јавног РТВ сервиса БиХ и први директор Корпорације, те БХРТ-а. Био је и предавач на студију новинарства Свеучилишта у Мостару. Учествовао је у раду Хрватског лексикографског института у БиХ, те на неколико њихових пројеката међу којима је и неколико свезака Хрватске енциклопедије у БиХ, преноси Топпортал.

(БН)  

Коментари / 0

Оставите коментар