БиХ је преплављена илегалним оружјем, звецка на све стране

 Шта смо сијали посљедњих 30 година данас жањемо. Босна и Херцеговина преплављена је илегалним оружјем. Звецка се барутом на сваком ћошку и то илегалним, које најчешће користе криминалне групе речено је у емисији Изазови БН ТВ. Шта држава треба, а шта може да уради да сузбије илегално наоружање грађана?

Република Српска 12.05.2023 | 22:35
БиХ је преплављена илегалним оружјем, звецка на све стране

Закон о оружју у БиХ усклађен је с ЕУ стандардима. Проводи се кроз 12 закона – на нивоу Републике Српска, десет кантона у Федерацији БиХ, те у Брчко Дистрикту. 

„У РС негдје на 50 људи који имају Оружани лист, дозволу за држање оружја један има дозволу за ношење, у ФБиХ ко год има дозволу за држање може и да га носи", рекао је адвокат Зоран Перић.

Разлог за набавку оружја мора бити оправдан, док се у рутинској провјери коју надлежни органи могу провести ненајављено дозвола може и изгубити.

„Извјештај УН из 2019. дефинише БиХ као земљу са повећаним ризиком од илегалног оружја којим управљају криминалне групе. Тим оружјем се врше кривична дјела", рекао је професор криминалистичке психологије Санди Диздаревић.

То и јесте проблем, илегално оружје - наводи струка.

„Тренутак када држава дозвољава својим грађанима да држе оружје јесте тренутак када држава признаје да не може да нас одбрани. То је доказ да држава не функционише, то је пораз државе која треба да нас заштити, ја немам потребу да држим оружје у кући ако знам да ће ме држава заштитити“, рекао је адвокат Зоран Перић.

Потенцијално забрињавајуће је оружје заостало из рата. Процјене су да илегалног у односу на регистровано оружје има отприлике 3 до 7 пута више. Шта раде надлежне институције?

"Погледајте, државе сваки дан - Србија, БиХ, Хрватска - такмиче се у набавци наоружања, па наша дјеца то гледају на ТВ", рекао је Диздаревић.

Заказао је систем, речено је  у емисији „Изазови“. Наведени су примјери и како:

"Ми обучавамо дјецу. Јесте ли на Златибору и у поједним дјеловима БиХ имали ситуацију да нам страни држављани држе обуку дјеце од 12 до 14 година? На Златибору инструктори "Вагнера" обучавали су дио дјеце из Републике Српске, један од њих је ухапшен и дипломатским путем протјеран. Исто тако је са вехабисјким камповима у БиХ, то су наша дјеца", рекао је Диздаревић.

"Рецимо вртићи иду у посјету органима војске гдје им се афирмативно говори о оружју, не воде их у расаднике цвијећа. Оружје је најнормалнија ствар - такав се утисак оставља културолошки“, рекао је Перић.

Струка наводи - потребна је већа и снажнија контрола оружја, јер посједовање оружја представља мач са двије оштрице.

"Особе које имају оружје склоније су да то оружје искористе. Ријетке су ситуације да нам треба оружје за властиту заштиту, истраживања су показала да оружје  подстиче агресивност", рекла је психолог Вилдана Зрнановић.

Школе више нису васпитне него су само образовне установе, рекао је професор криминалистичке психологије Санди Диздаревић, наводећи да немамо предмете попут безбједносне културе. Уништен је систем вриједности, наводи и додаје да дјеца самостално уче погрешне методе понашања.   

"Нико се не пита зашто нам је добна граница за конзумирање дроге спала на 8 до 9 година, зашто су први сексулани односи спали на 10 година. То су поремећаји вриједности које гајимо задњих 30 година. Криминалне групе раде 10 година, нико им ништа не може. Куповине скупих возила гдје држава не покреће питање одакле новац и низ других стварин и онда нам се десе догађаји као из Београда и онда одједном почињемо да дречимо и шаљемо апел зашто је то тако, сви смо ми криви - од породице, образовних институција и политичара у назад 30 година", навео је Диздаревић.

Неопходна су нам системска рјешења којима бисмо сузбили негативне појаве у друштву, једна од њих је и илегално оружје, речено је у емисији „Изазови“ БН ТВ, те наведено да је то једини начин да избјегнемо катастрофе попут недавних трагедија у Србији.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АР

12.05.2023 20:47

Питам се питам одакле А јос це мо ми И да дијелимо орузја само спустимо у вреци у добро ознацено двористе поред комсије а да комсија И не зна ста му се спрема

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

12.05.2023 21:29

Нажалост, реалност је таква да се све горе наведено прихвата. Све је тачно шта је у чланку написано. Из породице односно куће све креће. А у држави све од врха. Наметнут је такав начин живота да ни родитељи који се боре за опстанак немају довољно времена да се квалитетно посвете својој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локаузер

13.05.2023 04:55

Па није никакво цудо,такво стање мора да буде јер људи у МУПу који би требало да се баве сузбијањем умјесто да раде свој посао заузели су у првом реду владајуце странке столице и на сједницама само спавају да би добијали плате,а народ препустио да ради ста хоце.

Name

Амбасадор

13.05.2023 04:49

Па свака Србска кућа има 3 комада,најмање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.05.2023 10:15

Богу хвала, тако и треба.

Name

УПИТАЈМО СЕ

13.05.2023 07:08

Кога штите криминалне организације???Власт,наравно.Шта је то?Потпуно отуђење власти од народа,против ког су се удружили,да су у стању физички уклонити било кога,само да би успјели у својим злодјелима,и још више се обогатили...А,што богатији,то све похлепнији,и никад краја!Грађани служе властима да се још више утврде у својим краљевинама,док се,обичан човјек грчевито бори за голо преживљавање.И,шта ту има да се очекује?!Потпуно уништење,које свакако заслужујемо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти-то

13.05.2023 09:07

То је главни бизнис политицарима орузје и дрога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

13.05.2023 10:24

Наслов је добар односно тацан.То је истина све друго је млацење празне сламе од које се не зиви.Здравље је скупо о томе се најмање прица.Народ је болестан,цјене харају власници гледају посла у овом хаосу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви

13.05.2023 11:09

...вехабијски кампови? Тога нема, нити је икада било. Не постоје докази. Имају своја насеља, али никоме не сметају. Доказа, међутим, има за руске кампове на Златибору...

ОДГОВОРИТЕ