ЦИА објавила ширу шему Јеремића и породице Бајден

Америчка ЦИА (Централна обавештајна агенција) објавила је податке о томе како је лидер Народне странке Вук Јеремић умешан у велике корупционашке афере породице Бајден са кинеским компанијама.

Србија 11.05.2023 | 12:29
ЦИА објавила ширу шему Јеремића и породице Бајден

Они су објаснили детаљну шему на који начин су Јеремић и чланови породице Бајден добијали милионе долара, као и на који начин су покушавали да сакрију трагове новца уз констатацију да сада надлежни органи морају да делују и не могу више да гурају под тепих ову доказану корупцију.

Јеремић је, како смо већ писали, још пре неколико месеци добио званичан позив да сведочи у истрази коју спроводи одбор америчког Конгреса о пословима чланова породице америчког председника Џозефа Бајдена, што је он одбио правдајући се да су у питању политички обрачуни у САД.

Но, сада је ЦИА на прес конференцији изнела недвосмислене податке о Јеремићевој умешаности у корупцијски скандал са Хантером Бајденом, сином америчког председника.

Они су такође направили и детаљан графички приказ Хоусе Оверсигхт-а којим се објашњавају махинације Јеремића и Бајдена и начин на који су радили, уз констатацију да ако све делује компликовано и замршено, наменски је тако рађено како би се скарили трагови новца.

- Ове шеме се понављају и јасно показују да су тачно знали шта раде и како то да ураде, и то више пута широм света. Ако вам делује и звучи компликовано да се схвати, то је зато што је наменски тако рађено како не би могли да се прате трагови новца.

Показаћемо везе како је кинеска страна била повезана са српским политичарем Вуком Јеремићем, који је први пут покушао да упозна представнике кинеске компаније са Бајденом 2015. Наиме, од августа 2015. до јуна 2016. кинеска енергетска компанија је проследила Јеремићевој компанији 3 милиона долара - навели су на конференцији представници ЦИА.

Како су додали, када се Јеремић 2016. кандидовао за генералног секретара УН, обратио се Хантеру Бајдену.

- Касније, јуна 2016. Јеремић је писао Хантеру Бајдену и питао да ли може да се састане са потпредседником за националну безбедност Колином Холом у вези са изборима у УН. Састанак се очигледно десио јер је 2. јула 2016. Јеремић обавестио Хантера да његов састанак са Колином није дуго трајао, али да мисли да није лоше прошао.

Даље, марта 2017. иста кинеска компанија која је послала Јеремићу 3 милиона долара, послала је 3 милиона и једном од Бајденових сарадника, а проценат новца су добили и Хантер Бајден, Џејмс Бајден, Хејли Бајден - наводе из ЦИА.

Подсетили су и да је Комитет писао Јеремићу, али је он одбио да сарађује, те поручили да сада поред свих доказа које су изнели, породица Бајден мора да одговара.

Подсетимо, Јеремић се, према документима које су објавили медији, виђао са људима задуженим за безбедност и одбрану у врху естаблишмента САД и уговарао подршку потребну за функцију за коју се припремао - генерални секретар УН.

Хантер Бајден затражио је помоћ од Колина Кала, саветника за националну безбедност тадашњег потпредседника САД Џозефа Бајдена, његовог оца и актуелног председника САД, како би осмислили "шему" да помогну српском пословном партнеру, Вуку Јеремићу, да постане генерални секретар УН. Јула 2016.

Хантер је уговорио састанак Јеремића са Калом, који је сада подсекретар одбране за политику у Пентагону. Јеремић је у то време тражио америчку подршку на предстојећим изборима за генералног секретара УН.

Колин Кал је иначе прокосовски лобиста, који се у САД виђао и са министром одбране тзв државе Косово да им захвали за стабилност и јачање снага.

Бајден је, иначе, 2017. ушао у уносан заједнички пословни подухват са ЦЕФЦ-ом, а сумња се да је веза у свему и Јеремић.

(Курир)  Фото: АП/Патрицк Семанскy, Зорана Јевтић

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Борац

11.05.2023 10:46

Тако ради и овај лазни председник са својом породицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни кола

11.05.2023 11:16

Има ли који Бајден да није криминалац. Трампу су намјестили сексуално узнемиравање како се не би могао кандидовати на сљедећим изборима за предсједника САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.05.2023 13:53

Прече је да се питаш има ли који Додик да није лопов.

Name

Сиктер море

11.05.2023 14:18

Као нама нешто значи да ли је Бајден или Трамп. Био је и један и други па ништа ни боље ни горе. Као ми навијамо који ће побједити па ће нам бити боље, ма дајте

Name

За Татара,

11.05.2023 15:21

Имаш ти.

Name

С

11.05.2023 17:34

Оптужбе нису препрека за кандидатуру. Кажу амерички медији

Name

Љубо

11.05.2023 16:14

Јеремиц,издајник,лопина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристе

11.05.2023 19:08

Која си ти дијабола, да ми је твој мозак да се одморим пар дана

Name

Драган

12.05.2023 04:08

Шта ти знаш шта је издајник,шта је то издао,коју изадју његову ти си то открио?

Name

Снежана

11.05.2023 18:55

Вук Јеремић је могао да остане при УН и добије плату од 40.000€ и плаћене трошкове, Вук Јеремић је саветник у једног од десет највећих Фондова на свету, Вук Јеремић је студирао на најпрестижнијим универзитетима на свету...али нама не ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студирао

12.05.2023 09:50

Како се тргује са дрзавом и друством за лицни а и тудји интерес. И то је све. А то је само престизно "како за кога"!

Name

Полетарац

11.05.2023 19:42

Не знам за вас, али мени Биден младји лици на поткованог Тегелтију ? не само да је брат по корупцији, вец стварно изгледају као да су их исти родитељи произвели ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

12.05.2023 09:06

ЦИА против свог предсједника???? Нема линка са конференције. Вјерујем да је чланак плаћен и усмјерен против Јеремића

ОДГОВОРИТЕ