Пословником девастиран рад Народне скупштине Републике Српске

Пословник о раду Парламента Српске ограничио вријеме дискусије посланицима, док обраћање предсједника Републике Српске, предсједника Владе и члана Предсједништва БиХ је неограничено.

Република Српска 10.05.2023 | 20:02
Пословником девастиран рад Народне скупштине Републике Српске

"Постоји неко достојаство људи, једно вријеме кад можеш да трпиш и једно вријеме кад више не можеш. То је невјероватно. Да дође овдје неки шизофреник, да ми говори свашта, какав би ја био човјек да нисам увредљив. Он је један обични кретен. Немој ме заустављати, јер ниси ни њега заустављао кад је причао“

Најдебљи крај у сукобу Милорада Додика и Небојша Вукановића, крајем 2019. године, у Народној скупштини Републике Српске, извукао је Пословник о раду Парламента Српске који је убрзо након тога промијењен.

Додик је мјесецима говорио о измјенама Пословника о раду Парламента Српске, а оне су недуго након његовог вербалног сукоба с Вукановићем и угледале свјетлост дана, чиме је још једном доказана доминација извршне у односу на законодавну власт, или доминација Милорада Додика у односу и на једну и на другу, с обзиром на то да је он тада био српски члан Предсједништва БиХ.

Измјене Пословника које су укинеле кворум од 42 посланика за расправу нису донијеле ништа добро, сматрају новинари.

"А када говоримо о увођењу реда у НСРС и на саме сједнице, ако је то био циљ овог новог пословника, односно сада већ старог, бојим се да смо добили управо супротне резултате. Јер током расправе често видимо полупразну скупштинску салу. По новом Пословнику не мора да постоји кворум за саму расправу, већ само за гласање, тако да добили смо посланике и сједницу гдје се уопште не расправља о темама и законима који су битни за њихове бираче, и не свиђа ми се тај однос према послу", каже новинар Љиљана Смиљанић. 

Шефовима посланичких клубова смањено је обраћање са 20 на 15 минута, а посланици су добили право само на једну, умјесто некадашње двије реплике.

Један од најгласнијих народних посланика, Небојша Вукановић, каже да би требало вратили Пословник о раду Парламента Српске из 2018. године.

"Кад сам ушао у Скупштину, био је много бољи пословник који је омогућавао више дискусије, разговора међу посланицима. Биле су двије реплике и један криви навод који су трајали по три минуте. Али власт и режим не желе да се расправља, они би да НСРС траје неколико сати да то што прије заврше. Видите како они стално гунђају зашто Скупштина траје више седмица“, поручује Небојша Вукановић, шеф Клуба посланика Листе за правду и ред у НСРС.  

Из опозиционих редова траже да се питање промјене Пословника о раду Парламенту Српске опет стави на дневни ред, јер се са претходним Измјенама из 2020. године нису слагали. А неписано правило је да мора да постоји консензус свих парламентарних странака да би се неке ставке у Пословнику мијењале.

"Све оне дилеме које смо имали 2011. године, Игор Радојичић је одложио, а усвојено је само оно око чега смо се усагласили. За вријеме Чубриловића (Недељка) је девастиран Пословник. Тако да ви сада имате ситуацију да на повреду дискусије можете сада да говорите само два минута. Ви сте некад имали три минуте...", поручује Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС. 

"Ми ћемо сигурно умјесто једне реплике или кривог навода тражити да се омогући по једна реплика и криви навод по једној тачки дневног реда. Имамо још неких приједлога, али ево видјећемо када се та тема отвори“, каже Игор Црнадак, посланик ПДП - а у НСРС. 

Предсједник Народне скупштине РС поручује да није против новог Пословника о раду Парламента, али не прихвата критике да су поједине одредбе усвојене како би се одређеним посланицима ставио катанац на уста.

"Постоје чланови Пословника који могу дјеловати некоме недемократски, али оне служе за увођење реда у Народној скупштини и спрјечавање злоупотреба. И садашњи Пословник је довољан за вођење НСРС, увођење реда и гласнаје, а свака промјена би требало да буде консензус и власти и опозиције“, каже Стевандић.

Према посљедњим измјенама и тренутном Пословнику о раду Парламента Српске, посланицима је за дискусију по једној тачки дневног реда предвиђено десет минута. Вријеме које народни посланик може искористити у реплици и кривом наводу смањено је са три на двије минуте, а вријеме које посланик може потрошити на повреду пословника смањено са три на једну минуту.

Вријеме предвиђено за обраћање предсједника Републике Српске, предсједника Владе и члана Предсједништва БиХ, остало је неограничено.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нема приче

10.05.2023 18:21

Неда медо Бруно да се пуно прича о лоповлуцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.05.2023 21:03

Не само народна скупштина,девастирана је чела РС

Name

16 крајишка

10.05.2023 20:02

Довољно је погледати ко води Народну скупштину све голи послушници бљузге лажног предсједника ,васић шљивићка нешићев брацо мазалица дринић црногорка јадна небила смијурија мапет шоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2023 22:12

Ово све висе лици на неке сејкспирове интриге него на стварни зивот.