Певачи који промовишу насиље, убиства, пљачке не осећају одгворност!

Откако се догодила трагедија кад је, на данашњи дан пре тачно недељу дана, дечак убица лишио живота осморо ученика и чувара, а ранио још шест својих другара и наставницу историје у школи "Владислав Рибникар", а затим следеће ноћи младић У. Б. (21) побио осам тинејџера из свог села Дубоне и суседног села Мало Орашје, а ранио 13 особа код Младеновца, нација је завијена у црно.

Забава 10.05.2023 | 16:55
Певачи који промовишу насиље, убиства, пљачке не осећају одгворност!

Сви се питају да ли је могло да буде другачије, ко је крив, у каквом окружењу живимо, шта деца гледају и какву музику слушају на интернету. Због великог утицаја на омладину на листи друштвено одговорних налазе се и певачи, трепери и репери, који у својим видео-спотовима, а често и у текстовима промовишу насиље, оружје, убиства, блуд и неморал.

Crni Cerak ЦРНИ ЦЕРАК ФОТО: АТА ИМАГЕС

Неки од њих су: Црни ЦеракДе Вито, Зера, ЦобиВук Моб, Реља Поповић, Нући, Стефан Ђурић Раста, Буба и Јала, Бресквица, Теодора Џехверовић, Шаран Николић... Покушали смо да с већином њих разговарамо о томе да ли осећају одговорност и како ће убудуће изгледати њихов музички рад.

Хоће ли бити мање промовције насиља у њиховом опусу?

Менаџер Реље Поповића кратко је изјавио да певач тренутно није у земљи.

Nucci, Teodora Džehverović <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ДАМИР ДЕРВИШАГИЋ<бр /><бр />

- Бол и туга свих нормалних људи у овој земљи су превелики да бисмо објашњавали злонамерне и опасне лажи које се пласирају на наш рачун. У временима жалости, која неће проћи никада због престрашних догађаја и туге, сматрамо неукусним и недостојанственим чак и покушај прања љаге са себе. Верујемо да је сада немогуће изаћи на крај са дезинформацијама које се у вези с нама пласирају и прихватају у јавности олако. Музика и само музика је оно чиме се бавимо и што нас покреће. Породицама настрадалих изражавамо најискреније саучешће због ненадокнадивих губитака - огласио се на Инстаграму Црни Церак.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2021/07/21/11/2653649_војаз_фф.јпг?вер=1683652107" алт="Војаж и Бресквица" /> <фигцаптион>ВОЈАЖ И БРЕСКВИЦАФОТО: ДАМИР ДЕРВИШАГИЋ<бр /><бр />

Нући и Војаж су се огласили преко свог менаџмента:

- У име Нућија и Војажа желимо да изјавимо саучешће породицама жртава. Овај догађај нас је потресао, као и сваког часног становника наше земље. Мислима смо и кроз молитву такође уз све повређене и надамо се њиховом брзом опоравку - поручили су кратко, али нису желели да коментаришу ову тему.

Вук Моб је поручио да ће променити "неке ствари" у свом раду.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2023/03/22/14/3398326_сеqуенце-01.02-22-40-11.стилл003_фф.јпг?вер=1683652129" алт="Вук Моб" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: КУРИР ТЕЛЕВИЗИЈА<бр /><бр />

- То што се догодило у нашој земљи је трагедија великих размера. Не могу да осећам одговорност јер ја немам везе са тим. Тема је веома озбиљна и све нас је јако потресло јер смо и сви јако осетљиви на децу. Нисам очекивао да нешто овако у нашој земљи може да се догоди. Наравно да ћу се убудуће трудити да на прави начин будем узор омладини и да на другачији начин истакнем свој рад - рекао је он.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2023/04/26/15/3440024_сеqуенце-01.01-53-00-22.стилл002_фф.јпг?вер=1683652262" алт="Шаран Алегро" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: КУРИР ТЕЛЕВИЗИЈА<бр /><бр />

Шаран Николић, који је сценариста неких спотова у којима се промовишу насиље и криминал детаљно је образложио због чега се, каже, не осећа друштвено одговорним:

- Зато што се мој садржај емитује на Јутјубу, где је јасно назначено да мој програм није за децу! Немам ниједан експлицитни садржај, за разлику од националних телевизија, које имају сцене чак и убода. Кад погледате и неке домаће филмове, имате како се пиштољ репетира и пуца, како се дели дрога. Ја у споту имам сцену како прилазим лику на коленима и следећа сцена - полећу птице са дрвета. Можда њега у тој причи нисам убио! Експлицитно је кад пљунеш некога и удариш га песницом. Не можемо бити аутистични и рећи да не постоји оружје на свету, то је бесмислено - објаснио је Шаран и додао:

- Чим родитељи нису ауторитет, већ дете, то је завршено! Прича родитељ детету, али прича и ријалити, па је детету занимљивије оно што ријалити прича. Мора да се зна где су границе, а васпитање је најважније и све иде из куће. Није проблем интернет, него мајка која детету дозволи "ајпед" да гледа, док она пуши цигарету и пије кафу. То виђам сваки дан. Рецимо, беби у колицима мајка ставља таблет испред носа да му излазе шарене слике и прави зависника од њега још у колицима, јер неће да се бави њиме. И онда сам у таблету дошао са интернета и ја, па се љути што ја не правим садржај да васпитам њено дете. Ја на мој канал могу да ставим шта хоћу и о томе водим рачуна! - рекао је Николић.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2022/11/09/12/3241510_wхатсапп-имаге-20221109-ат-12.43.46-пм_фф.јпг?вер=1683658208" алт="Раста, Стефан Ђурић Раста" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: АНА ДЕНДА<бр /><бр />

Стефан Ђјурић Раста изјавио је да је ужасно потрешен поводом немилог догађаја:

- Злочин ме је изузетно потресао, не само као градјанина ове земље, већ и као родитеља и ово је тренутак када сви треба да преиспитамо своје поступке, начин на који радимо и живимо, начин на који васпитамо своју децу и колико учествујемо у њиховом одрастању. Одговорност је на свима нама, не само на јавним личностима него и медијима и нека нам ова трагедија буде опомена за будућност, како бисмо учинили све да се ово више никада не понови.

Као особа која је имала проблем са законом, након изласка из затвора донео сам одлуку да кроз свој креативни израз учиним све што могу да стилом живота, музиком и јавним иступима апелујем на важност склањања деце са улице и едукацији младих о последицама кршења закона и прављења лоших избора у адолесцентском периоду.

Де Вито, Цоби, Теодора нису одговарали на позиве наше редакције.

(курир.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар