Нови покушај ЕРС да нађе консултанте за 2,9 милиона КМ

“Електропривреда РС” ће из другог пута покушати да за 2,9 милиона КМ изабере консултатнте за израду и спровођење програма реорганизације производних предузећа која послују у оквиру овог холдинга.

Република Српска 10.05.2023 | 12:02
Нови покушај ЕРС да нађе консултанте за 2,9 милиона КМ

Ово предузеће је у новембру прошле године расписало првобитни тендер за набавку консултантских услуга за израду и спровођење програма реорганизације сегмента производње електричне енергије и производње угља у систему МХ ЕРС-а.

У питању је наставак процеса реорганизације „Електропривреде РС“, који је започео прије неколико година и који је у првој етапи обухватио дистрибутивна предузећа.

Сада слиједи реорганизација производних предузећа, три хидроелектране и двије термоелектране које су у саставу ЕРС и у том послу би управи холдинга требали помоћи консултанти, али јавна набавка је пропала због жалбе једног од понуђача.

Наиме, Економски институт из Бањалуке се жалио на услове из тендерске документације које је Канцеларија за жалбе БИХ прихватила, након чега је 3. априла ове године поништен тендер.

Нови тендер „Електропривреда РС“ је објавила 3. маја.

Вриједност уговора је остала иста као и први пут 2,5 милиона КМ без ПДВ-а, али су услови новог тендера измијењени у односу на првобитни.

Од понуђача се сада, између осталог, тражи доказ да су у претходне три године успјешно реализовали пројекте који се односе на анализе тржишта електричне енергије, моделовања дугорочног плана развоја производње у електроенергетском сектору, дизајну и провођењу реструктурирања вертикално интегрисаног електроенергетског предузећа, у изради главних рударских пројеката за угаљ те за израду студија економске оправданости за рудник угља.

Збирна вриједност тих пројеката не смије бити мања од 1,5 милиона без ПДВ-а, што се разликује у односу на првобитни тендер у којем ова цифра није могла бити мања од два милиона марака без ПДВ-а.

„Одабрани консултант треба да запошљава или да има на располагању осам радника одређених образовних профила”, наведено је у тендерској документацији. И овај услов се разликује у односу на првобитни тендер у којем се тражило да понуђач запошљава девет радника.

Осим тога измијењени су и услови које морају испуњавати запослени. Наиме, у првобитној тендерској документацији је било наведено да ти запослени цјелокупно тражено радно искуство морају имати на пројектима консултантских услуга у југоситочној Европи, што овај пут није наглашено у тендерској документацији.

Овај пут је назначено да то радно искуство мора бити на подручју уговорних страна Енергетске заједнице.

Подсјећамо, реорганизација ЕРС која предвиђа раздвајање производних од дистрибутивних предузећа и смањење броја радника покренута је 2019. године, а прво се ишло на реорганизацију дистрибутивних предузећа.

ЦАПИТАЛ је раније писао да је одлазак 775 радника из дистрибутивних предузећа, уз исплату отпремнина, коштао ЕРС 31 милион марака, али да то није коначан износ јер слиједи реорганизација производних предузећа и ново смањење броја запослених

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србо

10.05.2023 10:38

Струја није битна, стигла пензија ,опет наш Петар Кочић по броју, нисам упознао још нити једну државу да сваки мјесец штампа нове паре и да тако често мјења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

10.05.2023 13:20

Ако ишта имамо, имамо буразерских консултаната. Синова, кћерки, зетова, кумова...

ОДГОВОРИТЕ