Све по старом: 100 дана рада новог Савјета министара

Нови сазив Савјета министара БиХ у првих 100 дана свог рада ни по чему није показао да ће његов мандат бити успјешнији од претходног, који је, по бројним оцјенама, био најнеуспјешнији у историји дејтонске БиХ.

Босна и Херцеговина 10.05.2023 | 07:38
Све по старом: 100 дана рада новог Савјета министара

Након што је послије одржавања прошлогодишњих општих избора СДА избачена из власти на нивоу БиХ, а СНСД и ХДЗ са представницима “осморке” потписали споразум о формирању власти на “новим принципима”, у јавности су се могле чути оптимистичне прогнозе да су свађе и блокаде прошлост, те да ће нова коалиција, прије свега, рјешавати питања која су у интересу грађана.

Почетни оптимизам додатно је “подебљан” додјељивањем кандидатског статуса за чланство у ЕУ, који је новим властима у БиХ из Брисела поклоњен средином децембра.

Међутим, позитивне “вибрације” брзо су угашене након што је новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ из СДП, Денис Бећировић, на своју руку отишао на турнеју по Западу гдје је без сагласности осталих чланова Предсједништва лобирао за убрзани пријем БиХ у НАТО, а затим и жестоким свађама које су између СНСД и чланова “осморке” избиле по питању власништва над државном имовином.

Иако је потписаним споразумом и договореним принципима функционисања нове власти било предвиђено да политички представници једног народа неће блокирати важне инфраструктурне пројекте оним другим, питање изградње договореног гасовода кроз Републику Српску већ је довело до блокаде рада новог Савјета министара. Доминантне политичке теме опет су пријетње отцјепљењем Републике Српске, интервенције ОХР, масовни бошњачки протести у ФБиХ којима пријети СДА…

Оцјењући првих 100 дана новог Савјета министара БиХ, политички аналитичар Велизар Антић каже да из свега виђеног не постоји разлог за оптимизам да ће нова власт на нивоу БиХ бити ефикаснија од претходне.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

55

10.05.2023 06:39

Ово је савјет криминалаца. Досза нам је висе неспособних идиота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

10.05.2023 06:55

бозе сацувај све скупљено са коца и конопца све сами холос теско теби народе са оваким главарима који виде само своју корист а о народу басих брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.05.2023 07:45

Порасле пензије укинуте акцизе и пдв цијене ниже божја милина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.05.2023 08:14

Остале мање више старе фаце и наравно старе и методе и навике а народ и слеп и глув.Па како ће бити боље