Пацијентица остала инвалид, докторица добила нови посао

"Послије два и по мјесеца од порода у мени су доктори ван Босне и Херцеговине пронашли два метра газе."

Република Српска 09.05.2023 | 17:28
Пацијентица остала инвалид, докторица добила нови посао

"Послије два и по мјесеца од порода у мени су доктори ван Босне и Херцеговине пронашли два метра газе."

Овако своју причу за Радио Слободна Европа (<стронг>РСЕ) почиње тридесетједногодишња Свјетлана Ђуровић која се породила прије седам година у болници у Бијељини. Овај пород довео је Свјетлану, како каже, до инвалидитета.

"Због те газе добила сам сепсу, немам дио цријева и живим са дијарејом. У фебруару ове године љекари у Србији су открили да сам седам година живјела са отвореним грлићем матернице, иако сам се породила царским резом. Била сам у фази предканцерогеног стања", додаје Свјетлана.

Она је тужила докторицу која је била на породу.

Основни суд у Бијељини је донио првостепену пресуду почетком јула 2021. године у којој је докторица Сања Стевановић осуђена на условну казну затвора за несавјесно лијечење. У истој пресуди, коју је РСЕ на увид дао Осман Мулахалиловић, адвокат Свјетлане Ђуровић, на условну казну је осуђена и медицинска сестра која је асистирала током порода.

Након изречене првостепене пресуде, тужбу је уложило Окружно тужилаштво у Бијељини, како каже адвокат Мулахалиловић, које није било задовољно изреченом казном.

У новембру 2021. године Окружни суд у Бијељини је прихватио жалбу тужилаштва и преиначио пресуду на казну затвора за докторицу у трајању од девет мјесеци, док је за медицинску сестру изречена казна затвора од шест мјесеци.

Докторица и медицинска сестра се у пресуди терете за кривично дјело "несавјесно пружање љекарске помоћи".

Обје су се жалиле на ову пресуду, али су одбијене, како истиче адвокат Мулахалиловић.

Докторица Сања Стевановић није била расположена да коментарише овај случај за РСЕ.

Ово је прва пресуда ове врсте донесена у Републици Српској.

Према Кривичном закону Републике Српске и Федерације БиХ за дјело несавјесно пружање љекарске помоћи предвиђена је казна затвора до три године.

Шта је услиједило?

Након покретања поступка пред Основним судом у Бијељини, докторица Сања Стевановић је суспендована у болници у којој је раније радила, потврђено је за РСЕ из болнице "Свети Врачеви", гдје је обављен порођај.

"Након изрицања пресуде није потписан уговор о раду, нити је докторка ангажована у нашој болници", наведено је у одговору за РСЕ из ове бијељинске болнице.

Докторица Стевановић је од 24. марта ове године запослена у болници у Брчко дистрикту, удаљеном око четрдесетак километара од Бијељине. То је објављено на званичној wеб страници ове здравствене установе.

Када се и у ком случају одузимају лиценце за рад?

Из Коморе доктора медицине Републике Српске нису одговорили на упит РСЕ шта мисле о овом случају, већ генералну оцјену да "осуђују случај акушерског насиља".

"Подржавамо пацијенте у пријављивању оваквих случајева, као и правосудне органе у процесу кажњавања одговорних појединаца", наводи се на упит РСЕ из ове коморе.

У Брчко дистрикту нема љекарске коморе, јавља РСЕ

(БН) Фото: Профимедиа/Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Татар

09.05.2023 16:33

Зар је битно где докторска ради и пролази некажњено за свој рад аљкавост у незнање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2023 18:42

Тако ни директорица дома здравља,која је прогласила пола села слепцима уоци избора,не одговара. Јос се смије народу у лице.

Name

Мирослав

10.05.2023 15:38

Цетрдесет километара се склони, и то је довољно да избегне затвор? Паде ми на памет онај "лекар" , сто га истерасе из болнице у Приједору, због струцне греске, због примања мита (ухвацен), а он се лепо ухлеби у УКЦ БЛ. И ова докторка, се мозе склониту у УКЦ, стета да "струцњак" ради у болници? Правда вази само за обицан свет, а за тз докторе, нема правде.

Name

Титов пионир

09.05.2023 16:57

ТО СЕ ДЕСАВА У ДРЗАВИ У КОЈОЈ ЈЕ ВЛАСТ КОРУМПИРАНА И ЗАПОСЉАВАЊА СЕ ВРСЕ СТРАНАЦКИ А КАД СЕ ДЕСИ НЕКИ ПРОПУСТ ГДЈЕ ЉУДИ СТРАДАЈУ ОНДА СТРАНКА БРАНИ ТОГ ДОКТОРА И ТАКО ТО ИДЕ..НИКАКВО ЦУДО НИЈЕ НАРОД СЕБИ ИЗАБРАО ОМЦУ ОКО ВРАТА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

09.05.2023 17:09

Није она доктор вец мпнструм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2023 18:54

Бас тако,,коме то реци кад има странацку заледјину овдје рат ресава све..