Злоупотреба: “Проинтер” крши забрану заступања САП-а

Компанија “Проинтер” пронашла је начин да прекрши забрану продаје и заступања познатог информационог система САП. Иако је њемачка компаније раскинула са партнерство „Проинтер“ је са београдским представништвом француске компаније “Атос“ пријавио као конзорцијум на тендеру за израду информационог система у Жељезницама РС вриједном готово пет милиона марака.

Република Српска 09.05.2023 | 13:05
Злоупотреба: “Проинтер” крши забрану заступања САП-а

Како се наводи у документацији која је у посједу портала ЦАПИТАЛ, на јавном позиву за пројекат реструктурисања Жељезница РС преко Европске банке за обнову и развој у дијелу који се односи на систем управљања финансијама ЕРП у саставу САП-а, најбољу понуду дао је управо “Проинтер” и његови партнери, француски “Атос ИТ солутионс анс сервицес” из Београда, те “Оптион приме” из Кавадараца из Македоније.

Успјех “Проинтера” на овом јавном позиву није изненадио ИТ заједницу која је само чекала да види у којем смјеру ће се отићи да би се сачували милионски послови које је са институцијама добила ова софтверска компанија, која се од дана оснивања повезује са породицом предсједника РС Милорада Додика, односно његовим сином Игором.

Да су на овај начин заобишли посљедице и губитак послова који им је слиједио након раскида сарадње са њемачким партнером, потврдили су нам ИТ стручњаци који кажу да се овдје ради о класичној злоупотреби.

“Французи ће купити лиценцу јер су партнери са САП-ом, а “Проинтер” ће преко њих да настави своје пословање са овим софтвером. Ово је класична злоупотреба јер су тако заобишли казну, али је питање какав ће бити одговор САП-а на све ово, зато што су омогућили да фирма која је изгубила посао и дозволе, настави пословање без проблема“, каже наш извор.

Њихова понуда за успостављање овог система и његово одржавање износи 4.885.406 КМ. Други понуђивач на овом позиву био је “Планет Софт” из Бањалуке, чија је понуда била 5.588.898 КМ, односно виша за чак 700.000 КМ.

Разлика у цијени настала због непотпуне понуде

Незадовољство резултатом овог позива нису крили ни у “Планет Софту”, који има САП-ову лиценцу, али није успио да добије посао.

Директор и власник Ведран Јарић за ЦАПИТАЛ је рекао само да ће послати упит САП-у да виде шта се ту планира.

“Послаћемо званично упит САП-у да видимо шта се ту планира. Јасно је да се уз помоћ београдског “Атоса” заобилази оно због чега су кажњени. “Атос” ће купити лиценце и преко њих ће ови моћи да раде“, рекао је Јарић.

На питање откуд толика разлика у цијенама понуде, Јарић каже да је то зато што “Проинтер” није понудио све што се тражило у јавном позиву, него три или четири модула мање, за разлику од “Планет Софта” који је у својој понуди обухватио све захтјеве позива.

Иначе, “Проинтер” је већ пронашао начин како да и даље зарађује од САП-а и то кроз коришћење још важеће индивидуалне цертификате ИТ стручњака, а страначки кадрови у јавном сектору у тендерским документацијама захтијеваће цертификоване консултанте.

Ово је виђено на прошлоседмичном уговору са Електропреносом БиХ на којем је за техничку и апликативну подршку са обуком за САП ЕРП систем “Проинтер” инкасирао 292.032 КМ са ПДВ-ом, о чему је писао Журнал.

Посао је, како се наводи, након врло занимљиве тендерске процедуре, овјерен 3. априла, само 11 дана након што је њемачка компанија САП раскинула партнерство са тендерским ИТ првацима, који за „сарадника“, према Додиковом признању, имају његовог сина Игора Додика.

Питања смо послали и у компанију “Проинтер”, али одговори до објављивања овог текста нису стигли.

Премијер је ипак “нешто” знао

Објављивањем информације о губљењу статуса овлаштеног партнера за програм САП 23. марта ове године, од које зависи функционисање бројних републичких институција и предузећа, почетком фебруара реаговао је и премијер Републике Српске Радован Вишковић који је најавио да ће ова компанија “набавити другу лиценцу”.

Вишковић у губитку лиценце највећег свјетског произвођача софтвера у овој области није видио никакав проблем, али је открио да је лично разговарао о томе са директором “Проинтера”, чиме је показао до које мјере је завладала паника у институцијама због овог проблема.

Премијер тада није прецизирао да ли то значи да ће институције и јавна предузећа, која су потрошила десетине милиона марака новца на куповину САП лиценци и њихово имплементацију сада уводити други софтвер и за то поново издвајати милионе КМ и обучавати запослене, само да би “Проинтер” и даље зарађивао.

Предсједник Владе није тада био јасан у изјави али могуће је и да га директор “Проинтера” убиједио да ће добити лиценцу преко треће фирме и тако “остати у игри”.

Бањалучки “Проинтер” који је изгубио лиценцу за инсталацију и пружање подршке њемачког информационог система САП, без најважнијег посла могао је остати због низа разлога, прије свега због епског неуспјеха у “Шумама РС” чији је софтвер плаћен 17 милиона марка а није никада прорадио, те због недостатка квалитетног стручног кадра за инсталацију и пружање подршке.

Такође, као један од разлога за губитак лиценце наводе се и политички разлози, односно да је сарадња прекинута због санкција предсједнику Репоублике Српске.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бакинац

09.05.2023 11:46

Кад татко заврти рингиспил јос дуго врти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

09.05.2023 12:40

Проинтеру паре, овцама трава. Народ у РС је стадо оваца, а чобан Бурло шиша овце Проинтер маказама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2023 13:55

Тоооо

Name

Татар

09.05.2023 14:39

Ма овај народ није заслужио ни зрак који дише.

Name

Грми

09.05.2023 13:18

Безобразлук додига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПС СУМС РС

09.05.2023 13:54

17 МИЛИОНА!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јпс суме

09.05.2023 15:19

20 мил. тацније, провјерено.

Name

Милан

09.05.2023 15:33

Сад ћемо почети плакати што крши њемачке забране, хахахахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

09.05.2023 16:23

Па сто се цудите ту је бивси министар за науку И иновацоје И он то ријесава. Јест да је Срдјан Рацјевиц из прице бјели прах за основце И средњосколце Али је као министар за напредак дао свој допринос.Јос он заврси онај непризнати коледз у Солуну а испостава из Енглеске,ту науци рацунаре (хе хе хе) па кад доје у Српску са лондонском дјаком Дјокицем постаде министар а радио је на БЛЦу И сад ради докторате ( хе хе хе) као И сви из Владе. У томе му помазу краљеви бјелог Праха ИДодик, РДиљевиц,СКостресевиц ... Хе хе хе..

ОДГОВОРИТЕ