Зависимо од увоза, а скоро милион хектара је необрађене земље у БиХ

У Босни и Херцеговини тренуно је скоро милион хектара необрађене земље. Прије деведесетих 80% обрадивих површина било је засијано, а с тих се поља хранила цијела БиХ.

Босна и Херцеговина 09.05.2023 | 08:52
Зависимо од увоза, а скоро милион хектара је необрађене земље у БиХ

Данас је 80% таквих површина незасијано, што нас доводи у ситуацију да зависимо од увоза, што се најбоље видјело за вријеме короне. Док земља стоји неискоришћена, велики проценат људи живи на ивици опстанка.

Добро дошли у богату земљу с више од пола милиона гладних, плодну земљу која зјапи запуштена. Земљу коју неће и нема ко да оре. Није ни чудо што смо богати, а гладни.


„Људи немају више сигурности, видим да је све мање пољопривредника. У Семберији нас нема двије и по хиљаде, што је апсурд“, каже пољопривредни произвођач Саво Бакајлић.

Ријетки су они који се боре са вјетрењачама. 

„Неко ко има бензинску пумпу на кафе-апарату заради више него ја на два хектара цвекле, он за мјесец заради више него ја за годину дана“, истиче пољопровредник Младен Лазић.

Пољопривредници кажу да се они који воде политику брину о тлу што нас храни, грије и напаја бар упола као о заузетим фотељама, ситуација би била много другачија.

„Да неко чује, рецимо ово мјесто гдје ми живимо, у Амајлијама, ми бисмо гонили до Прибоја тражили земљу да је радимо“, истиче пољопривредник из Амајлија Петар Драгојловић.

Аграрни буџет Републике Српске ове године износи 180 милиона КМ. У Министарству свјесни свих отежавајућих околности за ратаре. 

„Никада већи буџет, иде динамика исплате као што је планирано, наши пољопривредни произвођачи су за мјесец дана Јавног позива за капиталне инвестиције поднијели више захтјева него за задње 4 године заједно, ангажовали 200 милиона КМ, упоредо са прољетном сјетвом, није стање у аграру лоше, можемо рећи да је добро“, рекао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пољопривредници истичу да су издвајања за аграр повећана, али опет недовољно, јер су улагања драстично порасла.

„Ако сам бацао 100 марака ђубрива по дунуму, ја и данас бацам исто, само што сам прије могао да купим 150 килограма ђубрива, сад купим 70“, рекао је Лазић.

26-годишњи Миодраг Лазић, дипломирани инжењер пољопривреде, један је он малобројних младића који је остао на селу да знање о аграру преточи у зараду. Пољопривреда је, каже, тешка и потцијењена работа, а домаћи производ обезвијеђен.

„Репроматеријал је сваке године све скупљи, а постоји и нека несигурност, рецимо краставац врећа од 10 килограма буде марку, а тај краставац се мора обрати, попрскати, а кад дођемо до неког највећег брања он тада буде најјефтинији“, рекао је Миодраг Лазић.

На крају, ништа мање битна чињеница је и сазнање да када једном земљиште остане необрађено, сваке наредне сезоне захтјева додатне мјере што производњу у старту поскупљује за 50 процената. 

„Ми ако не посијемо нећемо имати шта да пожањемо“, рекао је у више наврата Бакајлић.

Онда није ни чудо што нам, на примјер, цијену хљеба диктира руско-украјински рат.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Раде

09.05.2023 07:18

Е па кад је све поскупуло не исплати се кад је корона кренула казе сиј те кромпир це бити 5 марака он 80 фенинга. Дајте мало милијона и сиротињи па цемо сијати да васа дјеца зиве у луксузу а наса да копају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

09.05.2023 07:35

Моземо ми посијати све и на крају пропадне све неце нико откупи или да посве ниску цјену у томе је проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста смо доцекали

09.05.2023 07:36

Кромпир увозимо из Египта и у виду кликера по 1, 98 се продаје у свим продавница у Бања Луци..Прво гдје и ста смо то ми дочекали да лијевце поље струне и да ту земљу нема ко да ради.изнајме људи годишње за хиљаду марака 40 дунума..Ужас!! Дајте више да не блебецемо .Зна се ко добија подстицаје!! Само додикова дјеца и партијска и родјена а други ко зна ? И хране нас Египцани, Турци кој су примјер добре и вриједне земље..Ми смо могли хранити и себе и пола европе али не ..Усерем се на политику која нас води и на нас који то исто смеће купујемо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За шта смо дочекали,

09.05.2023 09:42

Па заврни рукаве и ради за своје потребе, као и већина нас, не мораш продавати, сасвим довољно да неке производе не купујеш. Најлакше је за све оптужити политичаре, а ви би као више копали и сијали да је неко други на власти, мало сутра, то је све изговор за властиту лијеност и нерад.

Name

РЕ Шта смо дочекали

09.05.2023 10:11

Није баш све црно, земља не "зјапи празна" већ се за то вријеме опоравља, дакле остаје ипак плодна равница за неке будуће генераицје, неће ни увоз увијек бити јефтин, нафте је све мање (иако се то на цестама не види)

Name

РЕ Шта смо дочекали

09.05.2023 10:12

Јеси ти спреман радити за зараду Турксог или Египатског пољопривредника (300КМ мјесечно)?

Name

Па

09.05.2023 07:44

Кад нико неће гузицом да гаме зато је толико и необрађено. Лакше је просити и кмечати него радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

09.05.2023 09:40

Ради ти није тако нек је република српска стабилна златна а они крефите дизу узивају нема овдје вриједности само лоповлук и криминал нико несмије узрупатору стати на пут

Name

РЕ Па

09.05.2023 10:12

Није то баш тако, произведу и онда не покрију трошкове јер је цијена прениска

Name

Оли

09.05.2023 07:50

Увозимо туђе смеће а да је користимо на орави начин могли би хранити пола Европе а ми би били друга Швајцарска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелмут Кол

09.05.2023 07:58

Нека раде земљу Горица, Игор, тета Душанка, Мазалица и остала екипа из тима , а главни економ нека им буде Шпирић …

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

09.05.2023 08:03

Врло једноставно , ако држава гледа да заради тј тржи трговину и улаже у то А при том домаће земљораднике занемари онда је ово резултат , 1 милион хектара необрађене земље је поражавајуће за сваку државу … Наравно да не говоримо о томе колико младих одлази на запад трагајући бољи живот … Болна истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Дража

09.05.2023 10:14

Бујрум иди ради... Ако не можеш преживити на тржишту боље да се земља одмара, да буде плоднија за неке будуће генерације

Name

Татар

09.05.2023 08:04

Разлика је у томе што код домаће производње нема рекета и самим тим нема користи за нашу политичку мафију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Татар

09.05.2023 10:15

Домаћа производња је на нивоу 1960их, а ове државе којима смо се некад исмијавали су јако МОДЕРНИЗОВАЛЕ пољопривреду, кужиш?

Name

незнам

09.05.2023 08:33

Како код фамилије Додик успијева пољопривреда и воцарство људи раде а добију и по коју марку од владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

09.05.2023 08:43

Зависимо ми од стоке која увози и зато узима провизију у свој џеп а наше зараста и пропада. Треба засијати само за своје личне потребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

09.05.2023 09:31

Да, управо тако. Умјесто да се одредјене привредне дјелатности застите у интересу сопствене економије и социјалне добробити, БиХ се "углавила" у законе слободног трзиста подрзавајуци тиме посреднике и увоз јефтиних, не бас квалитетних, али субвционираних производа из ЕУ итд... Помозимо прво себи, па онда другима ;-)

Name

Циталац

09.05.2023 09:34

Све је политика крива, треба наци нацин како озивити домацу пољопривреду, од подстицаја па до откупа, висе наси политицари воле увозити и скупље платити, прање новца, тако је и у градјевинарству , насе раднике мало плацали , пријављивали на минималац, наси отисли у европу, а сад могу плацати странце, и зато дизу цијене станова

Name

Боби

09.05.2023 09:04

Треба министарство пољопривреде на ниво дрзаве, и треба права и озбиљна стратегија. Цак европа има то на разини ЕУ а ми вам исправљам једно другим криву дрину док све пропада. Да они имају родну земљу ко ми.. еј јаране ста би радили. А ми једва да одрзимо ово мало јада сто је нам остало. Пољопривредници морају бити помогнути и субвенционирани на све могуце нацине. Посавина и Семберија је могла некад хранит цијелу југу.. а у Херцеговини могли смо калифорнију. Него убисе се за фотеље авионе камионе.. и сви су они плаценици.. дал је Баја ил онај зуцо из Сарајева хајде брате доста је висе... Боље је радит на своме за 800 евра па ти остане 200 до 300 нек да радис кад свабе за 2000 евра па ти остане 100 и једес јогурте и пастете из фабрике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

09.05.2023 09:11

Пољопривредници стоцари, Открили елдорадо у БИХ па са села у град и директ у политику,,,,, политицке савјетнике и све запосленике у дрзавно ентитетској Кантоналним опстинским нивоима власт јос у министарство вањских послова свугдје нас псвјету има.Математика казе да у земљи са 2,5 милиона становника имамо преко 60% дрзавних слузбеника и сви они зиве ко бубрег у лоју На ледјима оно мало радницке класе и пољопривредника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

09.05.2023 09:52

Милион хектара је 10.000 квадратних километара, што је скоро петина БиХ или 40% Републике Српске. Где су шуме, реке, језера, пропланци, градови, рудници, крш, голети, ливаде... Нисам баш сигуран да је толико укупног обрадивог земљишта. Не знам ко вам је извор, али би било логично да ипак још једном проверите тај податак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

09.05.2023 10:20

Не живи велики број људи на "ивици опстанка", код нас хране има у изобиљу и свако има земљу коју многи нажалост остављају да би се гурали по градовима јал код нас јал у иностранству. Свако може да произведе онолико колико му треба куд ћеш љепше .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Мирко

09.05.2023 15:28

Није то баш тако, КО ИМА ВРЕМЕНА данас да сам прави зимницу, а камоли крмокољ или нешто компликованије?

Name

Идеално

09.05.2023 18:42

Е, па кад се не би увозило, не би било маркица, акцизица, пдвеића и разни порезића...а овако како је, има...

ОДГОВОРИТЕ