Један дан затвора због неисправне ручне кочнице

Љубо Савић из Зворника радио је у грађевинском предузећу до 2007. године. Након распада зворничког "Инжењеринга", он и супруга остали су без посла. Држава им је каже Љубо остала дужна 20 000 марака. Али он, како наводи, за прекршајну казну није могао остати дужан.Требао је платити сто марака због неисправне ручне кочнице. Дуг није измирио и после три ипо године добио је позив из зворничког суда, али умјесто да плати, изабрао је да проведе дан у затвору. 

Република Српска 08.05.2023 | 20:44
Један дан затвора због неисправне ручне кочнице

- Нисам се осјећао крив. Безвезе. То је само полицијска тортура. Баш њих брига за сигурност у саобраћају. Њих је брига само да касирају паре. Да скупе у буџет - прича Љубо и додаје да му није тешко пао дан у затвору.

Уз то је, каже, и уштедио. 

"Телевизор гледаш, уживаш. Одмориш 24 сата. Мало се опустиш. Мало је непријатно кад те примају. Онда те скидају до гола... То је мало понижавајући, али преспаваш, три пута једеш сутрадан кући", описује Љубо своје једнодневно искуство у затвору.

Прекршајни закон Републике Српске не познаје друштвено корисни рад као могућност замјене прекршајне казне. И то надлежни органи немају намјеру мијењати. 

"Када би се створила могућност да се за учињени прекршај, односно да се умјесто новчане казне одговара радом у јавном интересу, поставило би се питање колико би заиста било која новчана казна, која се може замијенити радом у јавном интересу, заиста утицала на починиоца да не чини исте или сличне прекршаје, а посебно упитно би било генерално дјеловање на евентуалне починиоце прекршаја",наводе у саопштењу из Министарства правде. 

Да апсурд буде већи, према Кривичном законику Републике Српске уколико неко пребије човјека и нанесе му тешке тјелесне повреде, ако добије до годину дана затвора он ту казну може замјенити новчаном Или друштвено корисним радом.

Али уколико неко направи прекршај попут неисправне ручне кочнице или непрописног паркирања у граду гдје нема довољно паркинга, а нема новац да плати ићи ће у затвор.

"Ти који покраду, униште, опљачкају они су уважени грађани. Њима се иде у сусрет. Они су битни. Још ако имају неки приватни бизнис са украденим парама онда су они поштовани грађани они могу све. Они могу згазити човјека па плате, каже Љубо Савић. 

У основним судовима Републике Српске у току протекле двије године у 597 предмета је новчана казна замијењена за казну затвора.

Како је беспарица многима стигла на врата овај број у будућности би могао бити и већи. 

Ако ништа, кажу грађани, бар је и дан у затвору поскупио. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

+++

08.05.2023 19:28

Сица се дисциплинује док ови са украденим милионима застоцено узивају украдено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хорват

08.05.2023 20:47

Неправда,Невада до неба људи са власти покрали и јавно ОПЉАЦКАЛИ дрзави.а милијарде. и нико не одговара а биједу у затвор.

Name

О трошковима

08.05.2023 19:30

Додик на јенду хеликоптерску вожњу потроши 1000 КМ. А док га довезе свита од Бакинаца до Бањалуке потроши 200

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2023 20:20

Е мој друзе, само горива потроси преко 800КМ а са осталим тросковима (одрзавање, амортизација, пилоти...) један лет коста преко 3000КМ. И кад не лети одрзавање једног хеликоптера коста око 800КМ по дану па ти види...

Name

лила

09.05.2023 05:53

Мислиш кад хеликоптер не лети да ништа не кошта и пилот нема плаће? Можда су то дневни трошкови у мировању, али кад лети он толико горива потроши док полети!

Name

А

08.05.2023 19:48

За милионе ниста .Бозе драги какве ли дрзаве.Покраду или проневјере милионе па буду ослободјени а због руцне коцнице у затвор ...Ооо јадни сно ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

08.05.2023 19:53

Боже срамоте наше што ћутимо на све ово, а сутра ћемо можда ми бити Божо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

08.05.2023 20:48

Зато сте се борили и гласали 90-тих,нема сада кукања тако је како је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.05.2023 21:07

Јебем те законе овакав какав јеси а и онога ко те промовисе.

Name

За ре

08.05.2023 21:12

Види пилота, стварно, а који је модел хеликоптера јесте ли сигурни у изнешене податке или само лапрдате да би обмањивали јавност.Докле више лапрдања и глуматања, па учините нешто конкретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

09.05.2023 01:40

Криминалци и плацкаси су увазени градјани И зато сте се борили нецете закон право и правду једнакима Ето сад имате Све ,глад биједу ,неимастину ,беспосленост,криминал,плацкасе Ста вам јос фали све је ту

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

09.05.2023 05:53

Само наставите у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

09.05.2023 07:15

Како то да полиција не пуни буџет у другим земљама, гдје су казне много и неупоредиво веће, од ових наших, већ га полиција пуни само овдје. Казна је била 50 КМ, у року 8 дана, а неисправна ручна кочница, може да убије човјека или дијете уколико се налази близу тог аута. Туга и јад је што се овом човјеку дугују толике паре, али доводити у везу ова два случаја нема никаквог смисла. Полицајац који ради на овом реферату замјене новчане казне у казну затвора, ако то не уради биће кажњен, и он није ни могао знати муку овог човјека. Тај полицајац није ни близу заштићен као ови што овом човјеку дугују новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

09.05.2023 07:27

"Срећа" да има оваквих иначе би затвори били празни колико смо поштени. "Крупног" и "великог" криминала нема, а за метар дрва и ручну у затвор. Давно смо пали као друштво, систем и држава.

ОДГОВОРИТЕ