Постоји страх да ће Коста (13) постати "инспирација"

За само 48 сати били смо сведоци два стравична масакра у Србији у којима је убијено 17 особа, махом деце, тинејџера и младих, док је још 20 њих рањено! Први је запуцао 13-годишњи Коста К., ученик ОШ “Владислав Рибникар” на Врачару, и том приликом убио осморо деце и чувара, док је шест његових вршњака и наставница рањено. Већ наредног дана у околини Младеновца, Урош Блажић (21) је аутоматском пушком усмртио осморо младих, међу којима двоје малолетних, а чак 13 ранио.

Србија 06.05.2023 | 20:16
Постоји страх да ће Коста (13) постати "инспирација"

Поставља се питање да ли су ова два злочина повезана, тако што је први на неки начин био инспирација и окидач за други? И могу ли ова два масакра да буду узор свима онима који у својој глави имају сличне поремећаје?

Пуцање из пиштоља уопште није лако

Које су главне карактеристике ова два злочина, њихове сличности и разлике, за "Блиц" је анализирао Марко Ницовић, члан Светске асоцијације шефова полиција и некадашњи начелник београдске полиције. Он наводи да што се тиче Косте Кецмановића, први пропуст су направили родитељи, а затим околина. За Уроша Блажића истиче да је и њему било доступно оружје, а окидач може бити све, па и претходни масакр.

"Што се Косте тиче, по мом мишљењу, ту је прво пропуст родитеља који нису приметили да се код њега дешавају неке психичке промене. Друга је грешка оца који га је водио у стрељану. Чињеница да је он погодио 15 покретних мета, да је девет особа страдало, то значи да је он био веома обучен за тако нешто. Отац га је водио више пута на стрелиште, погодио је чувара без проблема, па остале, пуцао је из пиштоља који је тежак и тешко га је контролисати чак и за одраслог човека, а не кад си дете. По мом мишљењу, то је грешка родитеља који га је водио у стрељану", прича Ницовић.

Неко је морао да види шта се дешава

Како даље додаје, грешка је и људи из стрељане што су допустили да дете од 12-13 година улази и пуца из ватреног оружја, без обзира што долази са оцем. Што се тречег пропуста тиче, Ницовић додаје да је окружење требало већу пажњу да посвети шта се са овим дечаком дешава.

"Трећа грешка је што његово окружење није приметило тај неки сигнал, што нико код њега није приметио неке промене. Јасно је да се десила нека 'напрслина' у менталном склопу, то су родитељи морали да примете, а после њих и наставници. Видимо да је он ментално експлодирао и у тој менталној агресији убио је оне са којима је учио, живео и дружио се", објашња Ницовић за “Блиц”.

Убиство у школи "окидач" за Младеновац?

Мора се стратешки приступити, додаје саговорник, и надовезује се на случај у Младеновцу, јер је пушка била на дохват руке и Урошу Блажићу (21).

"Урош који је починио наредни масакр, имао је такође оружје у кући и било му је доступно. У тој генези је проблем, родитеља прво, а затим и околине. Можда је ово са Костом била нека врста окидача, за њега, који је имао проблем. Има и утицаја и свега осталог, па само у Америци смо имали 187 пуцњавама у школама, погинуло је преко 200 људи. Додуше, ми сад имамо први пут да су страдала деца у школи. Било је убистава, али није било тога у школи", наводи Ницовић.

Страх да Коста не постане "инспирација"

Како додаје бивши начелник београдске полиције, “насиље рађа насиље”.

"То значи да на оне који имају психичке поремећаје, а не лече се, овакви догађаји могу утицати негативно. Може да се деси да је Коста послужио као “инспирација” убици из Младеновца, као што се десило у ОШ 'Руђер Бошковић', где је ученица оштрим сечивом напала ученика и наставницу. Код младих људи свест није формирана. Коста је постао познат 'преко ноћи', постао је 'звезда' свих медија, не код нас само већ и у свету. Може да буде окидач за друге који имају озбиљан поремећај и који се не лече. Све то може бити опасно, јер млади више немају узоре у спортистима, уметницима, они често узоре виде у криминалцима. Раније сте имали уметнике као идоле, сад имамо случај да је Кристијан Голубовић био гост у школи", каже Марко Ницовић.

Деца морају да се надзиру 24 сата

Према речима стручњака, родитељи морају непрекидно спроводити мониторинг над својом децом, морамо више рачуна водити о вршњачком насиљу, а пре свега држати оружје далеко од деце.

"Прва ствар је да родитељи морају да имају 24 часа надзора над децом, на дискретан начин, да не вређате њихову приватност, али да ипак прате шта раде, шта им се дешава у животу, како и о чему размишљају. Ако на телевизији имамо туче, псовање, неке емисије ријалити типа, морате да контролишете да то деца не гледају. Млади то упијају, јер су им погрешни узори. Играју игрице, не друже се физички, отуђени су, прате насилне садржаје, то мења психологију, јер живе у неком имагинарном свету. Младе такве ствари деформишу", закључује за “Блиц” Марко Ницовић, члан Светске асоцијације шефова полиција и некадашњи начелник београдске полиције.

Блиц.рс (фото: РИНГИЕР)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јаааа

06.05.2023 19:24

Све на доживотну робију и мјењати закон па да се види онда коме ће паст напамет да тргује оружијем и води малољетну дијецу по стрељанама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир велики

06.05.2023 19:52

Због овог треба дебелу казну дати оцу због овога па други родитељи неце дјецу обуцавати како треба убијати,,горисмо од сиптара.

Name

Илија цворовиц

07.05.2023 06:22

Ја не знам засто сви каците за то сто је водио дијете у стрељану.Па какве то везе има.Ако то није забрањено,као нпр.тоцење алкохола лицима младјим од 18год,засто је то онда проблем.Пустите то сто се сад десило,то нити је ко зна да це се десити,нити је зелио да се деси,прицамо конкретно о водјењу дјетета у стрељану.Мозда је отац хтио од дјетета да направи олимпијског сампиона у стрељаству,па да добије националну пензију.Па не морају сви такмицари у стрељаству имати 50 год као наси такмицари...

Name

Боби

07.05.2023 08:51

Илија,ти ниси нормалан,,дете од тринаест година водити у стрељану,,лудило без мозга.Али он је Татин Син,он мозе све.

Name

Илија цворовиц

07.05.2023 09:45

Ре боби:друзе,знаци,нормално је да родитељи воде дијете на фудбал од 6 година па даље,да иду на сваки турнир да га прате,да форсирају дјецу као Костелици,Власици,Дјоковици и остали фанатици(немам ниста против њих,свака цаст,успјели су,али да нису били фанатици,не би ни успјели),то је све ок.А није ок сто је овај отац водио дијете у стрељану да вјезба и да буде успјесан стријелац,мозда будуци освајац олимпијске медаље.Знаци,дозвољено је бавити се другим спортовима,а стрељаством не.Не разумијем...

Name

За Владимир Велики

08.05.2023 09:20

Кажњен је отац, а и мајка; њима више нормалног живота нема! Не дао Бог никоме!

Name

Q

06.05.2023 19:55

Ницовићу и ти би да се мсло вратиш у медије. Таман те заборавили. Не лупај ко отворен прозор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Да Не

06.05.2023 21:08

"Већина деце чекају да га копирају" ! Тако то иде , миц по миц и народу ускратиш слободу, а кад му је ускратиш, онда са њим можеш манипулисати како хоћеш ! Као у Северној Кореји, ако неко не паше, уцмека га "држава", нема потербе да деца пуцају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

07.05.2023 04:11

На жалост људи који воде државу не воде је како треба највеће благо и приоритет тих људи треба да буде безбједност и благостање свих грађана да су радили на томе ово се не би дешавало без обзира што они причају како је добро и како Србија напредује овакви догађаји међу дјецом која су будућност једне државе и једног народа говоре супротно куда то Србија иде?

Name

Татар

07.05.2023 06:35

Коста може постати негативна инспирација али зато закон треба да одради Кости тако да ми својој дјеци можемо казати ако будеш урадио то и то биће ти ко и Кости.

Name

#

07.05.2023 04:23

Да ли је директор школе дао оставку јер у његовој школи се десио стравичан злочин или ће прећи преко тога и наставити као да није било ништа ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

07.05.2023 06:50

ГЛЕДАЈУЦИ ТВ ПРОГРАМЕ РИЈЕТКО МОЗЕТЕ ДА ВИДИТЕ НЕСТО НОВО ПАМЕТНО, ПОУЦНО.ОБИЦНО СЕ ВРТЕ У КРУГ ЉУДИ КОЈИ ИМАЈУ НЕКИ ПРОБРЕМ И СВОЈУ ДОСАДУ НЕ ЗАДОВОЉСТВО ПРЕНОСЕ НА ОБИЦНЕ ЉУДЕ КОЈИ ТАКОДЈЕ ИМАЈУ ПРОБЛЕМА И УПИЈАЈУ ЊИХОВЕ ГЛУПОСТИ.НЕ МОЗЕ СВАКО ДА БУДЕ ВОДИТЕЉ ,НОВИНАР МОРА СЕ ДРЗАВНУ АПАРАТ ОДВОЈИТИ ОД СТАРЛЕТА, ГЛУПАКА, УРЕДНИКА.ПРВО ДОВЕСТИ МЕДИЈЕ ПОЛИЦИЈУ У РЕД.БРОЈКА ЈЕ НЕ БИТНА СТВАР.БИРАТИ КВАЛИТЕТ КОЈИ ЈЕ ОДАВНО ИЗУМРО.СВИ КРИВИ А НИКО НИЈЕ КРИВ ТО ЈЕ ПРОБЛЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

07.05.2023 09:42

Превише политике и политичара на тв,нема поучних емисија о привреди и пољопривреди,о успјешним привредницима итд,само о странкама и о лидерчићима,проблемима о школству и здравству итд.млади се ухватили компјутерских игрица и моб.тел.дроге и насиља,морамо зато у пропаст.

Name

#

07.05.2023 12:44

Па прочитај чији је капитал у медијским кућама по Србији па ћеш знати ко нас трује тим ријалитијима