Банкрот банака: Неће бити домино ефекта у БиХ

Пословни савјетник и економски аналитичар Зоран Павловић коментарисао је талас банкрота банака у свијету, поручивши да не види могућности да се тај ефекат прелије у БиХ.

Босна и Херцеговина 06.05.2023 | 19:43
Банкрот банака: Неће бити домино ефекта у БиХ

"Наше банке више нису стране банке, наше банке су домаће банке. Оне располажу управо са депозитним новцем наших грађана и не видим никакве могућности да се тај талас банкрота прелије у БиХ", поручио је Павловић.

Нагласио је да смо ми на неки начин изоловани од свјетских економских токова.

"Ми смо помало изоловани од свјетских економских токова захваљујући читавом низу елемената. Банкарски сектори, поготово у Америци, су заробили значајна средства у обвезницама које су нископрофитабилне, али апсолутно сигурне. И онда су људи који су препознали прилике и могућности да зараде на неким другим пословним активностима тражили новац назад", појаснио је.

Додао је да смо ми, у финансијском смислу, фокусирани сами на себе.

"Двије банке у Америци су већ отишле у банкрот, трећа је још ту, а јако мало великих послодаваца је држало много новаца. Иста ствар се десила и у Швајцарској", рекао је Павловић, преноси ФТВ.

Павловић је истакао да је паника настала у моменту када је Сбербанка дошла у ситуацију да је била блокирана у Европи.

"Па смо Сбербанку, једну у Сарајеву и другу у Бањој Луци, кроз Агенцију продали другим банкама и тиме је очувано повјерење грађана који су држали новац у банкама. За банку је највећи проблем паника. У овом моменту у БиХ нема панике, нема разлога за страх. Мени је жао да неке додатне приходе које држава убире кроз инфлацију и УИО не реинвестира у привреду, а привреда је та која треба да носи развој ове земље", закључио је.

(ФТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ми

06.05.2023 17:55

Овај само меље у празно 20година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2023 22:46

Како смо продали туђе. Иде тужба Сбербанке. Поврат имовине, пенали, камате...

Name

Бојана

07.05.2023 10:53

Не бих рекла, да он меље у празно. Говори стручно и логично, паметан и образован човек. Рекла бих да си ти од оних који мељу у празно и мрзе сваког паметног човека. Требао си нам објаснити шта није тачно од овога што је рекао? Тада би то било нешто, овако, твоја реченица је само да мељеш тек онако. Пишаш уз вјетар.

Name

Ми

07.05.2023 12:52

Господјо нема ефекта његове прице ниста на делу, постављен је с циљем, ниста не цини само меље прица, ни за ције уси низасто ниста није постигао, а гомила му се лицна зарада, дтуствено стетан створ

Name

М

06.05.2023 18:02

Цим ти казес да нема домино ефекта, знаци крах је иза угла

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.05.2023 19:49

ЗАИСТА НАМ ЈЕ ДОСТА ПРИЧА УОПШТЕ ИХ. МАКАР И ПАМЕТНЕ БИЛЕ. ХОЋЕМО КОНКРЕТНЕ ОДГОВОРЕ. КАКО ДА КУПИМО СТАН ИЛИ КУЋУ НА КРЕДИТ. МЛАДИ СМО. ИЛИ МОРАМО БИЈЕЖАТИ ИЗ РС. ПАВЛОВИЋУ. СВИ СТЕ ПАМЕТНИ. АЛИ НА ДИЈЕЛУ МИ ПРОПАДАМО, КАО ДРУШТВО. МЛАДИМА НИШТА НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.05.2023 19:53

Ми нисмо изоловани од свјетских дешавања, како се на прву мисли, пошто већина наших банака су стране банке, тако да када је криза вани, то се у извјесној мјери осјети и код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

06.05.2023 20:00

Кода слушам М. Динкића.

ОДГОВОРИТЕ