Пут ка аутократији: Има ли лијека за власти у БиХ?

У посљедњим деценијама готово да није било именовања највиших званичника на функције, а да се нису најављивале позитивне промјене и активности ка демократизацији друштва. Упркос обећањима званичника, десило се управо супротно, па Република Српска и ФБиХ већ дуже вријеме корачају уназад када су у питању демократија и основна људска права.

Босна и Херцеговина 06.05.2023 | 19:45
Пут ка аутократији: Има ли лијека за власти у БиХ?

Непостојање независних институција које би радиле у интересу грађана, политичари који неријетко излазе из простора својих овлашћења, распрострањена корупција, бројна кршења права грађана... постваљају питање: Да ли у Републици Српској и ФБиХ уопште постоји демократско
друштво?

"Овдје код нас је један "колоплет" једна комбинација бившег аутократског поимања друштва и политике и нових демократских вриједости које се нису у потпуности примиле како у друштву међу народом тако и кроз систем, а стари је још увијек остао тако да је у питању једна врста комбинације", каже комуниколог из Бање Луке Младен Бубоњић.

Он сматра да се не може рећи да не постоји демократија, али она је присутна технички, али није у потпуности заживјела у друштву нити се осјећа као што је има у западним друштвима.

Готово да не постоји питање у БиХ које на крају не добије национални предзнак, каже струка, а у ријетким ситуацијама гдје то није случај,
страначки често нестручни кадрови, спријече било какву промјену ка демократизацији, јер то одговара грађанима, али не и политичарима.

"Било какав политички процес, био он потпуно универзалан из перспективе Босне и Херцеговине, био он сегментиран по поједином ентитету, кантону, општини увијек може задобити националне конотације", каже Дражен Барбарић са Филозофског факултета у Мостару.

Професор Барбарић сматра да је то једна димензија која ће увијек бити отежавајућа околност у Босни и Херцеговини.

"Што се тиче случајева гдје не постоји та национална подјела, кадровска селекција, изборни модели, активизам тих људи који су изабрани у парламенте, повезаност за бирачким базама... то је све на толико ниском нивоу да се заправо представничка демократија у БиХ тренутно своди на некакву полупародију", каже Барбарић.

Поред све горег стања када је у питању владавина права, наше друштво посебно у посљедњим мјесецима, убрзано креће силазном путањом и када је у питању слобода говора. Поред притисака на новинаре, оштећења њихове имовине, власт у Републици Српској не одустаје од измјена
Кривичног законика којима се криминализује јавна ријеч.

"Ми се понашамо према демократији као према шведском столу", категоричан је новинар из Бањалуке Елвир Падаловић.

Он сматра да се званичници понашају тако да узимају оно што им одговара, а оно што није пожељно се не дира са тога стола.

"На примјер, ако желите да имате обновљене зграде судова у Републици Српској, ако желите да буде обновљен тај институционални дио, ако хоћете стране инвестиције које између осталог доносе амбасадори тј. амбасаде земаља у Босни и Херцеговини, онда морате имати и слободне медије, то је врло јасно", каже Падаловић и додаје да слободни медији значе демократија.

Вишегодишње назадовање о бројним питањима доводе до све веће апатије међу грађанима, па се о бројним проблемима углавном ћути и нема довољно грађанског бунта, упркос све тежем стању. Тек кад проблеми ескалирају, постаје јасно да много тога у друштву није у реду.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Демос кратос

06.05.2023 17:59

Како они то воле да кажу, "боре се за интерес свог народа", као Слоба и сви други аутократи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И зато

06.05.2023 20:49

Они морају да владају доживотно, јер само тако могу да се боре за "интересе" народа. Неки "зли" језици кажу да они раде за свој џеп, али то није истина и зато морају да хапсе опозицију, гуше људска права, да себи граде виле и многе друге разне привилегије јер брига о народу кошта пуно.

Name

Ре

06.05.2023 22:44

Ха, ха, ха, демократија. Ха, ха, ха. Гдје то има у БиХ

Name

реалност

07.05.2023 05:12

Цијела БиХ је постала тамни вилајет..

Name

075

07.05.2023 08:27

@Ре Нажалост нигдје јер све је корумпирано, непотизам, страначка "запошљавања", купљене дипломе, растурене породице, материјализам и само материјализам, дно смо сви ми у БиХ дотакли одавно!

Name

Милан

06.05.2023 19:09

Први озбиљан протест новинара у БиХ требао је да буде када су САД увеле санкције Алтернативној телевизији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

06.05.2023 20:46

Магаре иди доктору под хитно.

Name

Ре

07.05.2023 05:26

Ција је атв? Јел то она фабрика лази?

Name

Милан за Ре

07.05.2023 20:41

Нико не очекује од вас које газда плаћа да пљујете да сте се требали побунити, већ се очекивало да протестују у знак солидарности они који себе називају новинарима и медијима.

Name

Ре Милан

08.05.2023 07:25

Па,магарац један. Ти тески болесник.

Name

Нисам знала да је

06.05.2023 19:30

интерес народа да кцерке од Главног сефа и његових кумова носе брендиране торбице од по неколико хиљада еура, а људи раде цијели мјесец за 800 КМ. Е па масиље над мародом је да те покондирене сељоберке се хвале како су успјесне младе предузетнице у земљи који су опљацкали и похарали њихови оцеви криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

07.05.2023 07:51

Они раде за народ али дебелооо у историји невидјенооо за Гиниса! Са родбином близњом и даљњом кумовима подобнимаа умрезени на свим нивоимааа исисавају будзет покривени позицијом коалицијом опозициом умрезени са пипцима од Русије Турске Србије Мадјарске Албаније итд итд! За наук будуцим генерацијама! Политика бизниссссс балкансји 20 и 21 вијека ! Зло невидјеноо! Заробили све институције коза ностра 21 вијека!

Name

+

06.05.2023 19:45

НЕ ДА КОРАЧАМО УНАЗАД. МИ СМО ОДАВНО НА ДНО СТИГЛИ. САМО ВИ ЈАВНО НЕСМИЈЕТЕ РЕЋИ. И НЕМОЈТЕ. МОЖЕ НЕКО БИЈЕС ДА ЛИЈЕЧИ НА НЕДУЖНИМА. МИ ИСПОД ДНА. А ПРОСВИЈЕТА И ПНЗИОНЕРИ ИСПИД НАС. "НЕЈЛЕ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.05.2023 06:39

Мишљење није злочин за околину али је злочин за његова власника . То мишљење опседа док не додје до реализације а онда имамо ово што имамо

Name

Соња

07.05.2023 08:13

Ти си одавно на дну

Name

Приједорчанин М.

07.05.2023 07:05

Има лијека да тужилаштво постоји,што не хапсите који су се огријешили о закон,краду и ником ништа,нема овде среће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

07.05.2023 07:19

ГДЈЕ ЈЕ МАТРИЈАЛНО,ИНТЕРЕС ХАЛАПЉИВОСТ ,БАХАТОСТ БИТНИЈА ОД ЗДРАВЉА И ЉУДСКИХ ЗИВОТА НЕМА НАМ СПАСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

07.05.2023 07:26

Америка је градила садасњу послератну БиХ по моделу Америке. Лазна демократија и дизи дугове да купис ауто, стан, куцу.. Власт све контролисе као и у Америци. Предсједника Америке не бирају градјани БиХ него клика иза кулиса,

ОДГОВОРИТЕ