Ово треба да прочитају СВИ РОДИТЕЉИ: Шта можете да урадите послије великих трагедија

Катедра за психологију Филозофског факултета у Београду објавила је детаљне смернице за родитеље како разговарати и поступати с децом после трагедија које су задесиле Србију ових дана.

Србија 06.05.2023 | 15:11
Ово треба да прочитају СВИ РОДИТЕЉИ: Шта можете да урадите послије великих трагедија

Њихов текст објављујемо у цјелости:

„Као родитељу, природно је да осећате забринутост и да имате недоумице како да разговарате са својом децом о кризној ситуацији којој тренутно сведочимо. Важно је да знамо да се деца окрећу својим родитељима да би се осећала безбедном. Ово важи за сву децу, без обзира на њихов узраст, било да су малишани, адолесценти или чак млади одрасли.

У наставку можете да размотрите следеће савете за помоћ својој деци како да се изборе са последицама трауматског догађаја:

СТВАРАЊЕ ОСЕЋАЊА БЕЗБЕДНОСТИ

Основни предуслов за даље разговоре о догађају и испољавање различитих емоција јесте обезбеђивање осећања сигурности и враћање осећања безбедности.

Деца различитог узраста могу да буду забринута за своју безбедност, као и безбедност своје породице. Зато је важно да на самом почетку децу уверите да су сада безбедни и на сигурном и да ће сада сви да се труде да очувају безбедност.

Чувајте дом као безбедно место. Деца, без обзира на године, сматрају кућу сигурним уточиштем када свет око њих постане опасан и непредвидив. У временима кризе, важно је запамтити да ваша деца могу да се врате кући у осећај сигурности. Размислите о планирању заједничке омиљене породичне активности која може пружити утеху и умирење.

ОТВОРЕН РАЗГОВОР

Разговор са својом децом о њиховим бригама је први корак који ће им помоћи да се осећају безбедно и да почну да се носе са догађајима који се дешавају око њих. О чему причате и како то говорите зависи од њиховог узраста, али сва деца морају да знају да сте ту за њих и слушате их.

Одвојите довољно времена за разговор и пронађите згодан тренутак када можете да разговарате: док идете негде, шетате се, док се спремају за игру, за време оброка или пред спавање.Важно је са стрпљењем, пуном пажњом и уважавањем слушати дете које је исказало потребу да говори. Додатно је неопходно ослушкивати и прихватити њихову потребу да о свему разговарају и питају, у мери и на начин који њима одговара.

Пажљиво слушајте њихове мисли. Не прекидајте – дозволите им да изразе своје идеје и разумевање пре него што одговорите. Допустите им и охрабрите их да поставе питања и да реше сопствене недоумице на тај начин.

Покажите стрпљење уколико дете има потребу да вам више пута исприча шта му се догодило или како се осећа – то је управо начин на који оно покушава да разуме шта се догодило.

ДЕЉЕЊЕ ОСЕЋАЊА

Очекивано је да деца показују различите емоционалне реакције на догађај, зато је важно створити атмосферу прихватања у којој ће деца имати могућност да на различите начине, у зависности од њиховог узраста, испоље своја осећања везана за догађај.

Охрабрите испољавање емоција. Подстакните своју децу да своја осећања пренесу речима причајући о њима или водећи дневник. Некој деци може бити од помоћи да изразе своја осећања кроз игру и креативне активности. Дозволите деци да искажу онолико емоција колико су спремни да поделе са вама у том тренутку и покажите пуно разумевање, уважавање и стрпљење за све што поделе.

Обратите пажњу и пратите знакове стреса, страха или анксиозности. Након трауматичног догађаја, типично је за децу (и одрасле) да искусе широк распон емоција, укључујући страх, шок, бес, тугу и анксиозност. Кажите им да је очекивано да осећају оно што осећају.

Понашање ваше деце може се променити због њихове реакције на догађај. Могу имати проблема са спавањем, промене у апетиту и промене расположења, учесталије главобоље или бол у стомаку, као и потешкоће са концентрацијом, одрађивањем школских задатака или уобичајеним обавезама.

Овакве реакције су очекиване и требало би да почну да се повлаче за четири до шест недеља, ако се не догоди ниједан други трауматски догађај. Уколико ове реакције трају дуже од овог периода, то је знак да је потребно потражити стручну помоћ. Обавезно редовно проверавајте своју децу док пратите њихово ношење са овим процесом. Обезбедите додатно време, пажњу и стрпљење (укључујући додатну нежност и загрљај).

Покажите своја осећања јер ће управо тиме деца увидети да је „дозвољено“ испољавање различитих емоција и да је природно да у овој ситуацији неко осећа тугу, неко љутњу, страх, збуњеност. Будите обазриви да ваша осећања буду колико год је могуће умерена и пажљиво објасните своје реакције како деца не би помислила да су их она изазвала.

ИНФОРМИСАЊЕ

У кризним ситуацијама, људи често проводе много времена пратећи вести и информације на интернету, не само због информисања, већ и због тога што нам то пружа осећај контроле. И ваша деца ће можда желети да буду информисана о развоју догађаја и о вестима о догађају преко интернета, телевизије или новина. Зато је важно пратити следеће смернице и обезбедити адекватно информисање у складу са узрастом деце.

Важно је ограничити количину времена проведеног у праћању вести и информација, те обезбедити паузе од истих, јер стална изложеност информацијама може заправо повећати и ваше и њихове анксиозност и страхове.

Потребно је имати на уму да свако додатно излагање медијским садржајима о догађају, нарочито визуелном садржају, може створити психолошки ефекат на дете који наликује сценарију као да је дете било на месту догађаја или повећати ризик од посттрауматског стресног поремећаја за децу која су директно искусила дати догађај.

Обавезно разговарајте са децом о ономе што су видели или прочитали. Ако имају неке дезинформације или погрешне информације – поделите са њима шта се тренуто зна, а о чему тренутно не постоје проверене информације.

ЧУВАЈТЕ СЕБЕ

Водите рачуна о себи да бисте могли да бринете о својој деци. Будите узор својој деци како да управљају трауматским догађајима. Одржавајте редовни распоред као и пре, колико год можете, како бисте повратили осећај сигурности и извесности. Немојте превише да планирате, да не би дошло до исцрпљености. Правите паузе. То може бити само пет минута када изађете из собе или куће и дубоко удахнете или брзо прошетате. Не заборавите да направите паузе од излагања извештавању о догађају.“

ПОМОЋ ЈЕ ДОСТУПНА

Ако се ви или ваша деца осећате заглављени или преоптерећени, можда бисте желели да размислите о разговору са неким ко би могао да вам помогне. Лиценцирани стручњак за ментално здравље, као што је психолог, може помоћи вама и вашој деци у развоју одговарајуће стратегије за напредовање. Важно је да добијете стручну помоћ ако осећате да ви или ваша деца нисте у стању да функционишете или обављате основне активности свакодневног живота у било ком тренутку.

Започните разговор. Имајте на уму да су нешто већ чули, од учитеља, друштва, медија. Питајте их шта већ знају, шта мисле о томе, како се осећају у вези са тим.

Пратите разговоре одраслих. Имајте на уму да ваша деца можда слушају ваше разговоре. Ако не разумеју, „попуниће празнине“, што може повећати анксиозност.

(Блиц) Фото: Реутерс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Како Да Не

06.05.2023 13:36

Нај боље је сву одговорност пребацити на родитеље, тако да нико други није крив ! Исти ови психолози дају потврде ретардираним особама, да могу полагати возачки испит, и онда, када са 200 на сат некога разнесу на путу, ми се чудимо ! Нису ни дјеца више глупа , виде да нечији родитељи "не раде ништа" а пуни су ко брод , а нечији надничаре читав живот и немају ништа ! Само нам још фали да полиција добије овлаштења ,да може да млати дјецу, ако их неко од дјеце мрко погледа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Како да не

06.05.2023 14:39

Сложио бих се!Сад је овом ситуацијом у Србији отворена Пандорина кутија!!Свако свакога ће да пријављује,сада ће се негативност и освета за свађу или изговорену ријеч користити за пријаву полицији,педагогу и психологу!Уротит ће се дјеца против онога с ким се не друже или кога не воле да га окриве!!Том "окривљеном" ће бити јако тешко родитељима његовим да није тако и лудило неће престати само ће се оваквим мјерама полиције још погоршати стање!!Живи били па видјели!!

Name

Татар

06.05.2023 13:51

Све је то тако кад изузмемо ситуацију данашњице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

06.05.2023 14:58

Бла,бла.... Већина родитеља је на рубу егзистенције, јел мислите да се то не одражава на дјецу? По школама "зезају" дјецу која немају оргинал патике и фенси телефоне, ал ни једно дјете од те дјеце, коју зезају ова дјеца што су им родитељи имућни, подобни или шта већ , није урадило неки већи прекршај или ово што се у задње врјеме дешава.Виде дјеца да су им се родитељи осилили, па и они се тако понашају ... Уведите кецеље у школе, уведите једнобрзну опрему за физичко, кодекс облачења и забрану телефона на часу , вјерујем да ће и бити неких резултата на боље.... А док год се прави разлика између дјеце на било који начин ,чак и од стране наставника, тренера и сл немојте очекивати да ће дјеца бити иста , јер у старту стварате разлику измедју "њих и нас" Дјеца то виде и свјесна су....

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

07.05.2023 07:49

Драги родитељи дјецу за руке па код комшије на кафу на дружење не дозволите да овакви манипулишу са вама да вас затварају у куће да вам кућа буде једина сигурност у коју ће вас и вашу дјецу сатјерати драги наставници учитељи и педагози правите сигурност за дјецу у школама шта ће те ви радити ако дјеца не буду смјела долазити у школу не дозволите да вам школе буду мјеста насиља одвојите увијек времена и причајте са дјецом и ви позитивно утичите на њих и сви остали грађани не дозволите да вас плаше страшне и да вас разбијају на дјелиће они који би да страхом и паником владају над вама покажите им снагу хуманости доброте и поштовања и не владајте другима тако што ћете их плашити страшити и сл будите одговорни једни према другима

ОДГОВОРИТЕ