Причајте са својом дјецом, породица је најважнија

Породица је база у којој се дјете развија зато су родитељи најодговорнији за то у шта им дјеца израстају. Нико се не рађа као убица, али може да постане угледајући се на погрешне узоре, зато савремене породице треба више да комуницирају међусобно, поручили су саговорници у емисији Изазови БН ТВ. 

Република Српска 05.05.2023 | 22:30
Причајте са својом дјецом, породица је најважнија

Кривце за трагичне исходе треба тражити у родитељима, школи и центрима за социјални рад, сматра неуропсихијатар Васика Драшковић. Истиче да је породица база у којој се дјете развија, али да савремене не функционишу на прави начин.

„Трка је за престижом, зарадом, куповином бијесних кола, вила, којекаквих апартмана за дјецу се нема времена, а основа и база једне здраве личности је у породици. Од њеног рођења па до пубертета тај кризни период да дијете усвоји норме понашања које су регуларне, поштоване и цијењене и неће довести до асоцијалних радњи и агресија до којих је сад довело.“

Савремени родитељи немају времена за своју дјецу.

„Дође на преглед и доведе дијете и да га умири да му телефон или таблет, игра игрице и не мрда по сат времена дијете од три године. Треба са дјецом радити, разговарати. Дјецу треба савјетовати и упућивати, јер нису зрели ни до 25 године“, наводи Драшковићева. 

Потребно је више психолога у школама, а наставни кадар треба да прати региструје промјене код ученика. Друштво годинама гаји негативне вриједности, каже психолог  Ивана Бороја. 

„Шта год се ново пласира ми прихватамо. Како смо прихватили дигитализацију? Тако што смо по аутоматизму одмах дјеци купили телефоне. Шестогодишњаци носе телефоне. Родитељи с поносом гледају на то како дјеца од 6 мјесеци скролују по интернету, траже цртане, куцају, а да се не лажемо, то су дјеца која до четврте или пете године не развију говор. Када усвајамо нешто ново прво би требало да се едукујемо о томе шта су добре, а шта лоше стране. Мислим да је овом проблему доприњела дигитализација."

Проблем је и то што родитељи касно доводе дјецу са психичким тешкоћама љекару.

„Не прихвата да му дијете није у реду, да му теба помоћи, јер ако му треба помоћ, како ће они то, причаће околина? Крије се и ставља се под тепих док дијете тотално не врисне, е онда је касно доводи доктору. То је индикација код већине“ каже Васика Драшковић, неуропсихијатар.

Школе су добиле упутства како да дјелују у наредном периоду. 

Учитељ Раде Симеуновић истиче да су у наредној седмици заказали ванредне родитељске састанке. 

„Појачана је сарадња са Министарством унутрашњих псолова, обезбјеђење школе подигнуто је на максималан ниво. Наравно, ја мислим да то још увијек није довољно и да ће се у наредном периоду кренути у још боље опремање школа по питању безбједносних уређаја, да ћемо имати метал детекторе, да ћемо имати обученије школске чуваре, па и полицајце ако треба, све у циљу да нам се не деси ово што нам се десило.“

Породица као основна ћелија друштва треба поново да се дигне на своје ноге, јер је то јеидни пут да ка здравом друштвеном систему, закључено је у Изазовима. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

*

05.05.2023 21:13

Џаба ја што разговарам са мојим дјететом, кад дијете које малтретира моје дијете не разговара са својим родитељима. Све је заказало и родитељи и наставници педагози. Родитељи проблеме схватају олако и гурају под тепих у нади да се то њима неће десити. Педагози и наставно особље једва чекају да заврше образовање код њих и да их "прослиједе" другима. Кад заврше у криминалу питају се шта им се десило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:*

05.05.2023 22:23

Свака част за коментар!!!

Name

Ре

06.05.2023 03:22

Бас тако, многи родитељи су се дали у неке бизнисе или странацки опредјељени имају неке нове обавезе а дјецу препустили сами о себи да воде рацуна и управо због тога се десавају оваки сценарио .Данасња дјеца имају толико задовољства да ницим немозес да га обрадујес и изненадис.

Name

'Ђе баш ме нађе...

06.05.2023 06:19

Нисам ни прочитао текст јер ми је мука од ових разноразних стручњака који на овој несрећи лове пажњу да би нешто наплатили.Да само видите како су стручни и спремни да помогну када имате конкретан проблем...

Name

Борац

06.05.2023 07:48

Пола наставника странацко примљено са сумњивим дипломама. Сви су морали донети гласове да би се запослили. Само министру дјокицу је професорица донела 100 копија лицни карти уоци избора.

Name

Дејани

05.05.2023 23:14

Ова реценица из наслова треба да стоји на свакој кривини, семафору, улазу у град…

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

06.05.2023 04:45

Док старији не буду моралнији и бољи и док они не смање криминал док политичари не почну водити политику здравог друштва већ воде политику уцјена пљачке лажних диплома не могу ни родитељи пуно учинити дјеца нису глупа све они виде знају осјећају у каквом друштву живе друштву саможвих егоистичних и криминалу сваке врсте склоних људи знају и они много више него што мислимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

06.05.2023 05:05

Дјеца се највише о дискриминацији и раслојавање уче у школи јер их ттоме учитељи уче додворавајући се дјеци оних родитеља који имају лову који су на важним функцијама и мјестима који могу утицати на њихов останак на послу или да остану без истог а према дјеци мањег статуса родитеља су дрскији они им и нису тако важни па онда и дјеца почну шиканирати те друге ђаке који нису под заштитом наставника то је расадник понашања у друштву ту ви решавајте проблеме и будите једнаки у школама према сваком дјетету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

06.05.2023 05:44

Добри мој НАСТАВНИК САВО ПАНИЦ НИКАДА ГА ЗАБОРАВИТ НЕЦУ.Прво треба политику науцит култури родитеље који немају образа

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА ДАЈ ЉУДИ

06.05.2023 05:52

СТА СВЕ СВАЉУЈЕТЕ НА РОДИТЕЉЕ. РОДИТЕЉИ РАДЕ ОД ЗВИЈЕЗДА ДО ЗВИЈЕЗДА ДА БИ ПРЕХРАНИЛИ ПОРОДИЦУ, НЕМАЈУ ВРЕМЕНА НИ ДА СЕ НАСПАВАЈУ НИ ОДМОРЕ. СТАЛНО У ТРЦИ. КРИВ ЈЕ СИСТЕМ СТО ЈЕ ДОЗВОЛИО ТАЈКУНИМА И КРИМИНАЛЦИМА ОД ГАЗДА ДА КУЛУЦЕ РАДНИКЕ ТЈ РОДИТЕЉЕ. НЕМАЈУ ОНИ ВРЕМЕНА ЗА ДЈЕЦУ ,ДОВОЉНО ЈЕ АКО УСПИЈУ ДА ИМ ОСТВАРЕ И ИСНОВНО ЗА ПРЕЗИВЉАВАЊЕ. ГДЈЕ ВИ ЗИВИТЕ? НАРАВНО ПРИЦАМ О ПОСТЕНИМ ЉУДИМА КОЈИ ПОКУСАВАЈУ ПОСТЕНО ДА ЗАРАДЕ ЗА ЕГЗИСТЕНЦИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

06.05.2023 07:27

Како вас висе није срамота , кривити родитеље за све .Засто нико не помене трули систем у којем се краде и лазе , у којем министри увозе дрогу са сољу за посипање путева и за то добију другу министарску фотељу .Народ се израбљује код приватника , ради се без свеца и петка за цркавицу , зене у трговинама имају два слободна дана у мјесецу , ако имају среце .Популарису се курве и курвари , наркомани и олос сваке врсте .Образовање се купује .Радна мјеста по страначкој припадности .Нормалан човјек нигде није приспио и тако годинама . Зато не бацајте кривицу само на родитеље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Једноставно

06.05.2023 07:47

Да "држава" брине о нама, неби било дроге, коцкарница, кладионица, чак је проституција поштенији посао од овога, тако да од овога нема ништа ! Туга и еуфорија око ових догађаја ,трајаће пар дана и опет све по старом ! Профит , лака и брза зарада су изнад свега, па чак и изнад људских живота !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

06.05.2023 08:03

Више је него биједно што многи, чак и министри у влади, за све криве утицај запада. Имали ишта што је до нас, па неће ти драги родитељу дијете васпитати Енглез. Не може све да хоће. Нападамо запад, а ми невинашца, као били би ми добри, али нам не дају. Гаде ми се такви теоретичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

# за бок

06.05.2023 08:25

Какви министри каква интелигенција обични криминалци скупљени у странке и лагодно живе уништавајући друштво и причајући шупље приче

Name

#

06.05.2023 08:16

Да дјеци ћете на врат накачити полицију а они који су довели до свега овога су и даље изван закона а за сва ова дешавања у држави крива је власт и странке које државу и становништво третирају као своје робље раде шта хоће и низашта не одговарају они су изван закона и њима морају бити сви подређени овим ви ништа ријешити нећете тим појачаним надзором не рјешавају се проблеми у друштву већ ми личи на терорисање дјеце а знамо каквог све кадра имате у полицији и ко је министар безбједности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

06.05.2023 08:21

Мишљења сам да је проблем због којега се овакве појаве дешавају, далеко сложенији и дубљи, а позвани ауторитети у емисији га нису ни дотакли! Ово друштво је деценијама изложено тоталној ерозији и деградацији основних људских моралних и цивилизацијских вриједности, поштење, морал и хуманост су нажалост замијенили корупција, криминал, неморал, и брутална експлоатација радничке класе! И логично је да се у овако болесном друштву гдје су све вриједности нестале, почну дешавати овако драстичне појаве као што су масовна убиства, јер чињеница је да болесно друштво не може формирати здравог појединца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

06.05.2023 08:53

Ти која си психијатар отиђи у зграду Владе ту ћеш имати пуне руке посла наћи ћеш патолошке лажове и многе друге дијагнозе наћи ћеш толико материјала да можеш написати стотине докторских дисертација на њих не смијеш да кажеш али на дјецу је лако изгледа да су дјеца крива јер постоје и они се онако малени носе са свим проблемима које су им старији створили ми смо ти кривци што дјеца одрастају у криминалном друштву што судије и правосуђе и полиција и људи од закона не раде свој посао и стварно ми је мука од ових небулозних прича који за све окривљују дјецу добро се дјеца икако сналазе кад их испред школе вребају нарко дилери разни педофили и ко зна какви манијаци дјеца су угрожена јер их пелцују ко зна каквим вакцинама па добијају аутизам ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.05.2023 10:04

ДОБРА ТЕМА. СВЕ ЛОШЕ СА ЗАПАДА СМО ПРИМИЛИ. ПОЛИТИЧАРИ КРАДУ. ЛАЖУ. ЉУДИ РАДЕ СТАЛНО ДА БИ ПРЕЖИВИЈЕЛИ. РОДИТЕЉИ СВЕ ПЛАЋАЈУ. ЗБОГ, ТЕТЕ У ВРТИЋУ, УЧИТЕЉИЦЕ У ШКОЛИ, ДРУГОВА, КОЈИ МНОГО УТИЧУ, ЗАКОНА О ПРАВИМА ДИЈЕЦЕ, ПОЛИЦИЈЕ, РОДИТЕЉИ НЕМАЈУ АУТОРИТЕТ КОД ДИЈЕЦЕ. ЈЕР ДИЈЕТЕ СА ДРУГИМА ВИШЕ ПРОВОДИ ВРИЈЕМЕ. РОДИТЕЉ СЕ БОРИ ДА ПРЕЖИВИ, И СВЕ ТЕ ДА ПЛАТИ. НЕКО ТИЈЕРА И СВОЈУ КАРИЈЕРУ И ОВО НАМ ЈЕ РЕЗУЛТАТ. СВЕ СЕ МОЖЕ ПОДВЕСТИ : СИСТЕМ ФУНКЦИОНИСАЊА КРИВ. ТРАДИЦИОНАЛНО ВАСПИТАЊЕ НАПУСТИЛИ. ПОРОДИЦА ПРОПАЛА. И ТО ЈЕ СВЕ ЗБОГ ПАРА СА ЗАПАДА. МОРАМО ЊИХ, НА ИНДИРЕКТАН НАЧИН, ДА КАЖЕМ. СЛУШАТИ. А ТО ЗНАЧИ ЛИЈЕНИ СМО И НЕСЛОЖНИ, ДА СВОЈУ СУДБИНУ У ДРЖАВИ САМИ КРОЈИМО И ВРИЈЕДНО РАДИМО. КАКО СТАЛНО ВУЧИЋ ГОВОРИ. У СИСТЕМУ, МНОГО ШТА МИЈЕЊАТИ. А СВОЈ ГОСПОДАР БИТИ. СВИ НА БАЛКАНУ СУ СЛИЧНОГ МЕНТАЛИТЕТА. ЗАПАД ЈЕ ЕКСПЛОАТАТОР СЛАБИХ ДРЖАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2023 19:09

Запад нам није крив низашта. Није запад инсталисао Пинк и Задругу, Кристијана, Далилу, простаклук, грабеж , куповину диплома , лаз, подвалу. Не то смо ми увели и то је наше. Школе су наше, учитељи и наставници наши. Цијели систем школства је у нашим рукама. Ми и само ми смо кривци за све сто набрајате. Јер на Изборима МИ гласамо и бирамо и то сто бирамо то су наши кривци. Није у РС власт босњацка него наша Српска, наши људи и наше комшије владају и доносе одлуке. Зато не балавите о Западу и не тражите кривца тамо гдје он није.