Вучић саопштио: Пооштравамо услове за држање оружја, разоружаћемо Србију

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће након трагедије у Младеновцу, бити донете мере по хитном поступку, а једна од њих је пооштравање услова за поседовање оружја.

Србија 05.05.2023 | 11:17
Вучић саопштио: Пооштравамо услове за држање оружја, разоружаћемо Србију

Он је на конференцији за новинаре изразио у своје и у име владе саучешће породицама страдалих у ОШ Владислав Рибникар и у Младеновцу и поручио им да смо заједно уједињени у болу и туги.

"Ово је масовни злочиначки напад, после напада на нашу децу, а после на свакога ко се случајно нашао испред Ловачког дома. Ово је напад на нашу земљу и сваки грађанин то осећа", рекао је Он.

Додао је да су сви велики народи у сличним ситуацијама успевали да налазе разумна решења после трагедија.

"После убиства деце сви смо били у стању шока и ми, који смо рационални, као зомбији смо ходали 24 сата, тражећу мотив и разлог. После тога код свих родитеља широм Србије... Родитељи су забринути и уплашени, родитељ каже шаљем дете у школу морам да радим и очекујем да ту буде сигуирно. оОнда се појави психопата, монструм, ђаво и без трунке кајања убије. Како да умиримо родитеље, шта можемо да урадимо", рекао је Вучић.

Он је казао да ће у наредних шест месеци бити примљено неколико хиљада нових полицајаца, како би у свакој школи био један полициајац.

"Тиме ћемо подићи сигурност за 99 одсто и за 80 одсто смањити вршњачко насиље, што је велика ствар јер они који туку слабије имају страх од ауторитета. То је за сигурност мајки јер нема мајке и баке која је спавала у последњих 48 сати. У Београду има 331 школа, 331 полицајац ће ту да седи", рекао је он.

Вучић је казао и да ће за остале мере бити потребно 25 милиона евра и да је тај новац обезбеђен.

"Ноћашњи напад је терористички акт у којем су наше јединице имале задатак да ухапсе и неутралишу терористу. Зликовац је ухапшен и више светлост белог дана неће видети. Из затвора изаћи неће. Толико породица је завијено у црно", рекао је Вучић.

Додао је да ће Влада донети закључак већ данас у коме се налаже МУП-у да припреми хитне измене и допуна закона о муницији којима би се пооштрили услови за држање кратког и ватреног оружја.

"Сви људи који имају оружје проћи ће ревизију неће остати више од 30-40 хиљада комада. Извршићемо разоружање Србије, удвостручићемо казне, па да видимо како ћете набављати оружје. И код ловаца биће предвиђене шестомесречне и годишње провере лица које обухватају лекарске и психијатријске анализе и тестове за психоактивне супстанце", рекао је он.

Даље, казао је Вучић, МУП-у се налаже да пооштри услове за ловачко оружје, јер "што мање цеви буде било, мање је и опасности за децу".

"МУП да предузме мере да се обезбеди мораторијум за држање оружја. Налаже се МУП-у да предузме све мере и да сва лица за месец дана која илегално држе оружје да га предају. Министарство правде да пооштри казне за неовлашћено држање оружја", рекао је Вучић.

Донета одлука да се подигне ниво обавештајне и контраобавештајне заштите

Он је рекао да је,донета одлука да се подигне ниво обавештајне и контраобавештајне заштите целе земље. 

"Ја мислим да је најважније да се спречи ширење лажи. И не само по друштвеним мрежама већ свуда. Ми сада морамо да прегледамо свих 45.000 профила људи којима се допада убица и монструм", рекао је Вучић на ванредној конференцији за медије.

Истакао је да ће држава почети да делује у складу са мерама које је  усвојила Влада Србије пре два дана. 

"Неки од тих 'дарк нет' сајтова у наредним данима иду у прошлост. Па полако сви ви којима се свиђа монструм да нам објасните зашто вам се свиђа. Свако лице које каже да је у гађању спас и да у томе има нешто релаксирајуће, 'ај лепо ти у затвор па онда објашњавај", рекао је Вучић

Додао је да је држави потребна подршка правосудних органа како би била ефикаснија.

"И у томе ћемо тражити подршку судија, тужилаца, а не да се мучимо да добијемо налог да претресемо стан убице. А тада не пронађемо нигде ништа, док дочекамо налог. Пошто, знате, није у складу са европским стандардима. А није? Сад ће да буде", закључио је Вучић.

Он је рекао да ће Влада данас прогласити дане жалости, који су уведене због масакра у Београду и због жртава у Младеновцу.

(БН/Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Стефан

05.05.2023 09:25

То ниста не мијења, цовјека оловком мозес убити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

05.05.2023 09:31

Увести смртну казну.За овакве монструме и то је мало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2023 09:46

Дјецом треба да се позабави породица, школство и комплетно друштво. Власт је девалвирала образовање увођењем приватних школа и факултета. Свело се све дај новац и добијеш диплому. Васпитање занемарено тотално. На чело установа поставили подобне и послушне страначке војнике. Политичари послије породице су најодговорнији за ово што се догађа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

05.05.2023 11:18

Хоцете разорузати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

05.05.2023 13:50

Одличан потез, штета што није много раније донесен. Психопате и злочинци могу убијати и штапом али сигурно ће спријечити масовна убиства слична убиствима предходних дана која су нам свима нанијели бол и тугу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

05.05.2023 15:41

Као по обицају само закопати је мозе затребати за не дај бозе Онако како су то насе деде радили Несмијемо ниста мијењати јер то не би било добро Само под земљу уствари прво у врецу па онда закопати Ово нам је наса борба дала да имамо рудоњу за марсала Одбрамбено отадзбински рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

немогуце

05.05.2023 16:27

у питању су милиони пусака бомби итд.

ОДГОВОРИТЕ