У Београду нам се десила реалност, добили смо шамар

„Није нам се десила американизација нашег друштва него нам се десила реалност. Јуче смо од те реалности добили шамар!“, рекао је социолог Владимир Васић у емисији Мат БН телевизије говорећи у догађају у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду када је дјечак од 14 година убио радника обезбјеђења и осам ученика школе, док је ранио шест ученика и једну наставницу.

Република Српска 04.05.2023 | 21:27
У Београду нам се десила реалност, добили смо шамар

Јуче смо поражени као појединци, као друштво, као систем и држава када је дијете од непуних 14 година дошло до оружја, испланирало и хладнокрвно и прецизно извршило окрутни злочин који није забиљежен у свијету, истакао је Васић.

„Кључно питање које може да разријеши овај случај је: Ко је убио дијете у том дјетету, дјечака у дјечаку?““, наглашава Васић.

Ко је био кључна особа или институција која је требало да разговара са тим или другом дјецом која очигледно имају неки проблем?

„Кључна станица су родитељи јер је породица основа сваког друштва. Они треба и морају да разговарају са својом дјецом. Данас то некад није тако јер родитељи, поготово они који су успјешни и добростојећи, сву пажњу посвете каријери, обавезама и послу, јер мисле да новцем и свиме оним што новац може да купи могу да васпитавају своје дијете“, каже Васић.

Додаје да, умјесто родитеља, дјецу данас васпитавају тиктокери, инфлуенсери, старлете и пресуђени криминалци који се намећу као образац понашања.

„Чињеница је да имамо реалитy програме, деструктивне ликове који би требало да буду под терапијом или у затвору али су они само једна компонента. Питање је зашто дјеци нисмо дали алтернативу. Не бавимо се дјецом јер за њих немамо времена. Зато молим родитеље да њихова прва мисао и брига кад ујутро устану буду њихова дјеца. Све друго ће се стићи, јер ако дјеца нису у фокусу нашег интересовања ми смо онда залутали у брак и породицу“, категоричан је Васић.

Следећа станица је, наводи Васић, школа у којој дијете проводи највише времена у току дана.

„Ако се дијете чудно понаша, то учитељи, наставници, професори и педагози морају да примјете јер дјеца то не умију да сакрију и да манипулишу својим понашањем. То су дјеца која све што раде искрено и зато што мисле да је то у реду“, сматра Васић.

Надам се ће овај случај који је ванвременски, а који се десио у нашем окружењу, да буде озбиљна прекретница у савременом друштву јер уколико одмах не учинимо ништа за очекивати је да ће се, нажалост, дешавати и веће катастрофе, поручио је Васић.

Породица је прва станица за свако дијете. Родитељи морају да разговарају са дјецом, да им попуне слободно вријеме и да их тако спријече да живе у виртуелном свијету у којем се губе, сматра социолог Владимир Васић.

Следећа станица је, наводи Васић, школа у којој дијете проводи највише времена у току радне седмице.  Родитељи морају да имају добру комуникацију са школом и стручним службама и да од дјеце не праве мале, недодирљиве богове, истиче Васић.

„Родитељи треба да препознају проблем, као и наставници и професори. Проблем је лако препознати: дијете се повлачи у себе, мијења понашање, одбија да извршава своје задатке, има пропусте у школи, избјегава наставу, има отпор према ауторитету. Све су то почетне фазе проблема јер се нико не буди ујутро и одједном планира да направи хаос, да повриједи себе или неког другог. То је један процес који траје, објашњава Васић.

Одговорност просвјетних радника је велика и зато је потребно да на тим мјестима, истиче Владимир Васић, буду образовани и стручни људи.

„Оног момента када смо почели да у образовни систем, васпитно-корективне и здравствене установе да запошљавамо људе који су политички подобни, а не професионално, заказали смо као систем. На нашу срећу, такви људи су у мањини“, додаје он.

Наглашава да се не можемо рећи да је школство пропало али да је чињеница да има лоших кадрова.

„Питање је такође какав је одговор друштва. Колико су ти људи плаћени, колико су награђени јер васпитавају нашу дјецу, а колико су заштићени од стране система, тј. закона“, објашњава Владимие Васић.

Дјецу, савјетује Васић, треба пустити да буду дјеца, да имају слободно вријеме и никако преко њих не треба остваривати своје амбиције.

„Дјетету треба дозволити контролисану слободу, да осјећа да се слободним, док се са једне стране налази отац, а са друге мајка. Слобода је јако важна, а контрола значи да то која је задња ријеч буде договор“, сматра Васић.

Данас се, додаје он, у свакодневном животу али и на друштвеним мрежама примјећује да то поједини родитељи не дозвољавају.

„Не дозвољавају им оно што је важно, а то је да буду она дивна, танана бића која се играју у пијеску, гуле кољена учећи да возе бицикл… Данас неке мајке од дјевојчица праве моделе, а очеви од синова неке опасне момке“, објашњава Васић.

Шта је кључна порука и поука родитељима?

„Загрлите своју дјецу и будите им најбољи пријатељи, поготово ако имају проблем. Увијек има простора да се проблем ријеши. Загрлите своје дијете и поведите га дјечијем психологу и педагогу, истуците га или искритикујте кад је потребно али никад немојте дозволити да осјетите како је оним родитељима у Београду који ће да грле сандуке своје дјеце. Волите своју дјецу, будите им ауторитет на различите начине али љубав мора да буде у темељу тога“, поручио је Васић.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Аа

04.05.2023 19:53

Породица јесте сутб друштва али тај стуб се у Србији поприлично срушио, паровима задругама промоциом Кристијана и других негативаца. Ко ће сносити одговорност? Па нико наравно јер ти који су срушили породицу су власт и њима срушене породице кличу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

04.05.2023 20:33

Само Задруга нек туче, 24 сата

Name

Ипе

04.05.2023 22:32

Криви смо сви,док год ширимо мржњу као емоцију,од медија до друштва,породице.

Name

После битке све генерали

05.05.2023 06:08

Па у друству које слави злоцине и злоцинце и гдје су криминалци хероји, није боље ни ицекивати

Name

Ре

05.05.2023 07:34

Дјеца су збуњена у турбуленцијама гдје се злочин и злочинци представљају у хероје, зла се не осуде него правдају то је болест.

Name

тр

05.05.2023 09:00

Сви ови терористички акти су резултате приватлука-мафијашлука који су политичари зна се који увелили и приватног предузетнишва које је народу на силу уведено да се приватници нагреље, да згрну милијарде а народ да остане на улици, и као коначан исход имамо све патологије у друштву. Зашто у комунизму није било оваквих злочина и криминала, зашто што није било приватне багре, што су сви били равноправни и сви имали иста права. И горе ствари ће се дешавати уколико се декретом приватна багра не искоријени.

Name

комсија

04.05.2023 20:27

Слазем се са господим Васицем, и ја видим проблем у фамилији мени су познати односи гдје јаци сто казе то се мора спроводити. Много пута тај неко је понос куце и презимена и мозе радити ста хоце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

04.05.2023 20:28

Дефинитивно смо поразени!!! Ово кад нам се десило, ово је крај. Нико не обраца пазњу на дјеције проблеме. Вазнији су аутомобили, престизне марке, скупоцјени поклони од насе дјеце. Добро реце Васиц... ко је и засто убио дијете у овом насем Кости? Свако насе дијете је потенцијални Коста, али на залост многи то не схватају. У сколи богатији провоцирају и прозивају сиромасније зато сто стално облаце исте маице и патике... па људи моји цему то уците насу дјецу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиххх

04.05.2023 22:22

То није код нас, то је у србији.

Name

Ужас

04.05.2023 20:51

Катастрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

04.05.2023 20:54

Какво извлачење социолога, паметолога....Лијепо вам је рекао цовјел школа је проблем, од насиља, увреда, туча, све се гура под тепих. Све сам то ја доживио са дјететом да нисам прекину у поцетку, сад би и ја лијепио смртовницу..Школа је узрок свега, директори политицки службеници, уцитељи, наставници политицки службеници, ста оцекивати на крају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија на коленима

04.05.2023 20:58

А ми загледани у Србију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуху

05.05.2023 05:17

За разлику од федерције Србија је Елдорадо.

Name

Илија цворовиц

04.05.2023 22:27

Три ствари је промасио.Прва,оваква дјеца не гледају ни ТВ а камо ли ријалити,они само гледају у телефон и рацунар.Камо среце да гледају Задругу,овако несто се не би ни десило.Друго,засто ја да попуњавам вријеме својој дјеци,ко је мени попуњавао вријеме.Урадис задацу,руцас,зурис,јер те напољу другари неце дуго цекати.Према родитељима само постовање,а не захтјев од њих да те забављају,глуме кловна,попуњавају твоје вријеме.Море,марс напоље,иди играј се.Треце,није у праву за запослене у просвјети,није их мањина запослена преко политицке линије,вец вецина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Чворовима,

05.05.2023 05:40

Браво за коментар, моје, твоје детињство, одрастање описано до у танчине, е сад гледам тв, пола израза не разумијем, нисам баш неписмена, али зар поред наших Српских ријечи употребљавати стране, зар нам је тај интернет толико узео маха у стварном животу, да се више и не разумијемо између себе.

Name

Орао

04.05.2023 23:23

Све се мери криминалом и криминалцима За пример и све поцива на криминалу Терору сили јацега нема права ни правде Криминалци су оплацкали народ и дрзаву И сада нико И’м несмије стати испред Ни њима ни њиховим потомцима Све це висе бити зла које је посејано Вец одавно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зац

05.05.2023 04:12

За време Тита деца су били пионири, омладинци. Данас у школама веронаука ,деца су андјели и дјаволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.05.2023 05:40

Све креце из куце, па онда скола да буде скола а не вјерска слузба избацити вјеронауку из свих скола платити сколско особље да мозе да зиви од свог рада, избацити политику из сколе, телефоне забранити у сколи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

05.05.2023 07:37

Е, ти Титини пионири које кујес у звијезде су разбуцали Југиславију. Јос се нисмо опоравили

Name

# за друг

05.05.2023 13:16

Не нису је разбуцали титови пионири разбуцали су је пљачкароши и националисти ти су дјеловали и сијали мржњу да се међусобно потаманимо а финансирани су од запада и њихових капиталиста јер шта смо добили и срби и хрвати и муслимани друштва пуна криминала корупције насиља дроге

Name

Сагитариус

05.05.2023 06:02

Нажалост, живимо у друштву тотално поремећених и изокренутих вриједности, а сами себи нежелимо то да признамо! Скоро све у друштву је постало лаж, превара и обмана! Поштење и морал су постале мисаоне именице у међуљудским односима! Може ли болесно друштво да формира здравога појединца? Наравно да неможе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

05.05.2023 06:05

Ја сам одрастао уз пјесмицу :у свијету постоји једно царство у њему царује другарство у њему је све фино у њему се све радује....а сад младез одраста уз пјесме алкохол , зене , кајле , бембаре , обезбједјење , гудра . У моје вријеме цитао се политикин забавник а сад се гледа фарма . У моје вријеме уцитељ љекар је био ауторитет дјеци и узор . Кад порасту зељели су бити професори доктори инзињери . Сада зеле бити дилери . Сада дилери имају паре моц утицај . Дилери су министри нацелници . Дилере фини и сколовани омладинци односно њихови родитељи моле да им уцине услугу па да их запосле као докторе ињзинере за мале плате од којих се не мозе презивјети . Ста вам није јасно . Погледајте министре у вијецу министара БиХ . Јесу ли то сколовани цасни постени у својим струкама струцни људи или ????Ко су они ? Откуд они ту ? Како то да су они влада ? Цему се ми имамо надати . Ово је ниста какав суноврат нам слиједи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

05.05.2023 07:04

па учитиље и професору су са дипломом паневропског унервизитета из брчког и колико је још таквих факултета. Уз то још и књижицу партије. Шта он може да научи дијете или још горе да нешто сконта. А они који су завршили ајде рецимо праве школе, ено ох по словеноји њемачкоје .... Раде као продавачи и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

05.05.2023 13:45

ста би ми без овог Васица.Само се питам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.05.2023 14:46

И опет, и по ко зна колико пута, криви су родитељи, а не друство, околина, скола, сто посејес то израсте. Кад унистис породицу унистис и друство, сколу, околину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Мирослав

05.05.2023 14:57

брате смањи мало убијас без метци.