Дуг Српске се мора платити, чак и по цијену кашњења плата и пензија

"Ситуација није једноставна, али сам сигуран да ће Министарство финансија обезбиједити паре по цијену да не исплати пензије и плате јавном сектору.

Република Српска 04.05.2023 | 20:18
Дуг Српске се мора платити, чак и по цијену кашњења плата и пензија

"Ми смо помало изоловани од свјетских економских токова захваљујући читавом низу елемената. Банкарски сектори, поготово у Америци, су заробили значајна средства у обвезницама које су нископрофитабилне, али апсолутно сигурне.

И онда су људи који су препознали прилике и могућности да зараде на неким другим пословним активностима тражили новац назад", појаснио је у емисији Одговорите људима ФТВ-а економски аналитичар Зоран Павловић.

"Двије банке у Америци су већ отишле у банкрот, трећа је још ту, а јако мало великих послодаваца је држало много новаца. Иста ствар се десила и у Швајрцарској. "

Наглашава да смо ми, у финансијском смислу, фокусирани сами на себе.

"Наше банке више нису стране банке, наше банке су домаће банке. Оне располажу управо са депозитним новцем наших грађана и не видим никакве могућности да се тај талас банкротства банака се прелије у БиХ."

Павловић истиче да је паника настала у моменту када је Сбербанка дошла у ситуацију да је била блокирана у Европи.

"Па смо Сбербанку, једну у Сарајеву и другу у Бањој Луци, кроз Агенцију продали другим банкама и тиме је очувано повјерење грађана који су држали новац у банкама. За банку је највећи проблем паника.

У овом моменту у БиХ нема панике, нема разлога за страх. Мени је жао да неке додатне приходе које држава убире кроз инфлацију и УИО не реинвестира у привреду, а привреда је та која треба да носи развој ове земље."

Каже да у Републици Српској има забринутости, али да панике за сада нема.

"Забринутост је озбиљна због обавезе од 400 милиона марака по основу Бечке берзе, али пошто је послије била Лондонска берза ја сам апсолутно увјерен да ће Министарство финансија и Влада обезбиједити да измире ову обавезу јер ако не обезбиједе паре доћи ће у ситуацију да више нико не вјерује у обвезнице Републике Српске.

Видјели смо да је премијер Вишковић био у Пекингу и преговарао је са инвеститорима са којима је потписан уговор, али и са банкама и фондовима.

Једна ствар је сигурна, Србија ће емитовати 4,7 милијарди еура ове године обвезница да би прикупила средства за санирање рачуна који им тек стижу на наплату."

"Ситуација није једноставна, али сам сигуран да ће Министарство финансија обезбиједити паре по цијену да не исплати пензије и плате јавном сектору.

Али ће очувати кредбилитет пласираних обвезница јер ако то не ураде онда ће то бити заиста дугорочни проблем за комплетну Републику Српску.

Али неће то бити сигурно, превише је то висок улог за будућност да не би био обезбијеђен ове године у редовној наплати", закључио је Павловић за ФТВ.

(Агенције)  Фото:Сцхреенсхот

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

ре

04.05.2023 18:33

Нека се мало и буџетлије жртвују, нека им не исплате једно 5-6 плата, нека им плате од сада па надаље преполове док се дугови не врате, јер ти кредити су и узети да би се њима плаћале безобразно високе и нереалне плате. Ко је мене питао који радим у приверди да ли хоћу дугове и да ме неко задужује за плате паразита и нерадника, није. Па сада они који су појели те кредите нека их и враћају, ја нисам јео тај буџетски новац. Доста су плате исплаћивали из кредита и акциза, а путеве градили кредитима уместо акцизама, нека сад укину акцизе и нека кредите враћају смањењем буџетских плате. Нека мало и буџетари стегну каиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

04.05.2023 20:47

Онда ти друзе немој слуцајно да зовес неког са будзета да ти помогне кад ти затреба. Ни милицију ни докторе ни кога другог. Све их укинемо да устедимо паре. Ста це нађ поред овако способног народа. Мозес ти све сам, вјерујем у тебе.

Name

Борац

04.05.2023 20:48

Нека врати проинтер,бата и сека.

Name

ре

04.05.2023 21:03

Па друзе ово је репрезентативна демократија, ти се на сваким изборима питас, твоје је хоцес ли уцествоват или не, ако ниси немој се залит.

Name

За ре

04.05.2023 21:27

Свака част, то је гола истина.

Name

МД

04.05.2023 23:24

Ми буџетлије као да смо шугави. Када будеш имао незгоду, не зови полицију, ријеши то сам, дјецу школуј у шуми, а на лијечење иди код неке бабе која то ради помоћу виска, карата и граха. Велика већина буџетлија се кида од посла, за ту огромну плату, која је мања од 500 Евра. Могао си и ти да радиш као професор или љекар, али ниси хтио да учиш, полиција ти се гади, па онда ради то што радиш и немој паметовати.

Name

Смислов

04.05.2023 23:28

Откуд теби то да су сви на буџету нерадници. Ти си прошао и видио сва радна мјеста или онако лупеташ.

Name

Семсо Бонапарта

05.05.2023 03:34

Ста казе овај не обрацајте се ником са будете. Ко да несто раде И кад им се обратис хахаххахахах

Name

Ре за ре

05.05.2023 04:32

Ако радим у привреди, на моју плату послодавац уплацује припадујеце порезе и доприносе, самим тим имам право. Даље, могу ли купити неки производ а да не њега нису плацени царина и пдв? Знаци, ако ја своје обавезе извршавам ваљда имам права? То сто је власт милорада додика коју су изабрали будзетски ухљеби неспособна и пљацкаска то је друга прица, а од пропасти се неце нико спасити, једина је разлика сто људски олос који је прихватио такав образац понасања, скупљања сигурних гласова за дугороцно неодрзиво радно мјесто, у једном тренутку морати поцети радити а не само ици на посао на свом измисљеном радном мјесту у некој од институција! Због плате коју не заслужују убили су будућност своје дјеце вјероватно али унука сигурно!

Name

ре ре

05.05.2023 05:44

ти како си паметан,а види се и интелигентан,ти би и пензионерима укинуо пензије,тек они ниста не раде

Name

оки

05.05.2023 05:46

Дуг вратити вемома лако,одузети свима нелегално стецену имовину,преконтролисати рацуне по банкама,и ето пара

Name

@МД

05.05.2023 06:33

Будзетлије нису сугави, само су вецином сектаси који се свим силама боре да наказни, корумпирани и криминални резим код нас сто дузе опстане. То је много, много горе од суге. Сви добро знамо како се долази до посла на будзету, и сви добро знамо да је на таквом радном мјесту приоритет за раднике да угоде странацком сефу а не пацијенту или уценику. Свако ко мозе одавно се лијеци код приватника, а они који не могу - њима је на залост исто отисли у локални разваљени дом здравља или код гатаре... а најтузније и најјадније је сто мислис да си нека посебна пахуљица јер си накрпио некакву диплому. Постоје стотине људи који су заврсили на примјер софтверско инзињерство, и раде за много висе од 500 евра а да нису морали продати дусу Милораду за посао. И ти мислис да си паметан и посебан, залосно.

Name

Данијел

05.05.2023 08:44

@МД Човјече, баш ме насмија са овом реченицом "Велика већина буџетлија се кида од посла". Могу мислити што се јадничци кидају. ?????

Name

Ако секта..

05.05.2023 08:45

..врати бар пола опљачканог ето решења за исплату

Name

Е мој ре

05.05.2023 10:31

Интересантно је да ти не тражиш да теби буде боље, да ти плата буде већа, да имаш годишњи колики ти сљедује по закону... Тебе ће задовољити да буџеташима биде горе. То пуно говори о теби.

Name

реакција

06.05.2023 12:16

Најгоре је од свега што ћемо кредите за ове претерано високе плате буџетара, који узгред има три пута више него што треба, кад се има у виду колико их је запослено по општинама, болницама, школама, министарствима, агенцијама, по полицији, итд ми ћемо враћати са каматама увећане за 50%, а то немамо одакле враћати, па ће нам одузети све руднике, ријеке-хидропотецијале, електропривреду, шуме, обрадиво земљите...

Name

Приватна школа

06.05.2023 14:47

Радниче ударниче, Ускоро одријеши сваке године 10 000км за приватну основну школу,па онда и за средњу. Онда нећеш имати времена да пишеш глупости на мрежама већ ћеш радити у двије смјене како би могао платити школовање за дјецу.

Name

ре

07.05.2023 18:27

Од свих буџетара најгори и највећи паразити су просветари. Они имају 4 мјесеца распуста за које примају пуну плату. Раде 3 сата дневно и имају 1500КМ плату, то би народ морао да зна.

Name

ре

04.05.2023 18:34

Смањивати прензије и враћати кредите, ионако су пола њиху пензију отишли са 50 година уништевањем привреде, докупом стажа и превременим пензионисањем да би уништевање привреде ишло без отпора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буџетлија

04.05.2023 19:51

Земљаче,зар ти стварно живиш у таквој заблуди да ће моје колеге здравствени радници чекати 5 плата и молити за лични доходак? Све и да нас мрзиш,када ти се деси не дај Боже било шта,као што свакоме може,опет ћеш молити Бога да што прије дођеш у руке здравственог радника,какав год он био,па и најгори који узима мито. Не жели другима зло. Свако добро.

Name

Професор

04.05.2023 20:48

Исто тако твоје дете или унуче у моје руке ???????

Name

Игипоп

04.05.2023 20:58

@будзетлија вјеруј да хоће, само једном се пробије лед и онда се чека мјесецима или дај отказ и иди приватно или вани ?

Name

Ре Буџетлија

04.05.2023 21:35

То сте ви као нешто најважније у друштву. Коме ћете се ви обратити кад немате воду или ел.енергију у стану као и гријање или да вам је лифт у квару, па наравно обратићете се мајсторима а ми љекарима. Ако ми можемо 5 мјесеци без плате зашто ви не можете. Сви смо жива бића разних занимања. Можете ли прогутати истину?

Name

реее

07.05.2023 08:00

Буџетлије нам уопште нису потребне, они тамо паразити по општинама су сами себе измислили да би празитирала на парама народним, то им је једина сврха, тако је и са преврантима по домовима здравља, школама, ма све би ја то послао у фабирку или на њиву па да коначно нешто раде у животу.

Name

Банкрот

04.05.2023 18:36

КАД ДОДЈЕ ДО БАНКРОТА НЕКА ДУГ ВРАЦАЈУ ГЛАСАЦИ ДОДИКОВИ И СИМПАТИЗЕРИ СНСД ОНИ СУ ЗА ПРОПАСТ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.05.2023 18:47

Хоце ли тад бит протести? Несто сумњам у способност народа за то.

Name

ре

04.05.2023 19:32

Једина правда је што ће и њихова дјеца враћати дугове, које су им направили Додик и њихови родитељи ( гласачи).И они ће ( велика већина) живјети у биједи и сиромаштву .Биће робље свјетских хохштоплера.То је једина правда.

Name

ре

06.05.2023 12:17

ма њихова дјеца ће бити тамо негде далеко, неће ни видети како се ми патимо и враћамо кредите, како нам отимају све природне ресурсе да намире те кредите.

Name

W

04.05.2023 18:36

А сто су се задуживали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2023 18:42

Задузивали су се за плате будзетлија, оних које су примали на посао и дрзавне јасле да би скупљали сигурне гласове за Милета и његове. Нису се задузивали за несто паметно, за инвестиције које стварају нову вриједност

Name

НАРОД

04.05.2023 18:58

Ајде де , да се не исплате плате јавном сектору и пензионерима ?чујеш ли ти себе,да ли си ти човјече луд? Нека врати онај ко је на свој рачун уплатио, народ једва преживљава а пензионерима када уплате режије остаје за четвет хљеба и паштету. Можда ти имаш маказе а народ немој сматрати овцама!

Name

Корослав

04.05.2023 19:13

Сере ! Под упитником је дали ће да буде за плате и пензије.

Name

Хорват

04.05.2023 18:39

Није то ниста која пропаст тек долази млади људи одосе по свијету бијелом ево у Њемацкој Аустрији Италији и другим земљама тразе висе од 5 милиона радника..оде то све и јос немозе ни бит..овдје је хаос и пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема кризе

04.05.2023 18:43

Баја наручи ново ауто, ко каже да је криза, има се може се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.05.2023 18:44

Нек врати Додик сâм, он је и узео кредите. Има толико својих тј наших пара да може исплати цијели дуг!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????????

04.05.2023 18:47

Павловићу,нека изваде из џепа чланови снсд и додикови гласачи заједно са додиком и врате дуг.Они су га гласали и подржавали у извршењу пропадзи РС,ја нисам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маљ

04.05.2023 19:09

Мозе ли,молим вас,некад неки други економиста,овај свакој цорби миродјија,и обицно сто он казе,буде супротно од тога,толико од бајног економисте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.05.2023 21:05

Имамо само јос двоје, ал они су били заузети.

Name

ЉУБО ОСТОВИЋ

04.05.2023 19:12

Зоки пријатељу, до данас сам те цијенио и поштовао као економисту, али си брате мој претјерао плашећи овај напаћени српски народ. Све више ме подсјећаш на Светлану Ценић, а можда сте вас двоје у емотивно-економској вези. Била је она нама министар финансија и показала шта зна, немој и ти да се обрукаш као она, а немам ништа против да је .ебеш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВАК КОНДИЋ

05.05.2023 04:05

Господине Љубо, сасвим сте у праву, овај Павловић мрачи превише, а није неки економиста, ја то као професор на економском факултету видим и знам. Добро сте га г-дине Љубо упоредили са Ценићком, отприлике је то исти ментални склоп и скромно познавање економије, а ко кога .ебе у то не бих улазио, можда она њега!

Name

Ми Лан

05.05.2023 19:01

Кад коментаришеш онда служи чињеницама,па упореди све економске параметре из Иванићеве владе и ове. Једноставно речено,то се не може поредити.Наравно далеко су домаћинскији били у Иванићевој влади.Све је овде накарадно,па тако и бјесомучно задуживање и све остало.Шта ту треба да се коментарише,нпр.полиција пљачка возило с новцем и?И,ништа.Гдје то има? Ми смо се уфуралу у колективни мазохизам,јер једна особа нас ј..е а ми уживамо.Оно,баш нам је фино.

Name

Боби

04.05.2023 19:15

А тако знаци,,опет це сиротиња да испаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.05.2023 19:30

НИЈЕ НАС БРИГА ЗА ТО. ПЕНЗИОНЕРИ СУ НА САМРТИ. НЕМОЖЕМО ЧЕКАТИ. СЛАВНИ ЕКОНОМИСТИ И СУДИЈЕ, ПРОВИЈЕРИТЕ БОГАТАШЕ ОДКУД ИМ КАПИТАЛ. ЈОШ ЈЕ НАРОД ДОБАР. МНОГО ВАС МЛАТИ И ПРИЧА, А НЕ ТРАЖИ РИЈЕШЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

04.05.2023 19:30

Кад буде банкрот онај наш међед ће бити на душеку пуном лове негде у иностранству. А пензионери ће мотике на готова па у њиве да преживе

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

04.05.2023 19:32

НИЈЕ НАС БРИГА. ОНИ , КОЈИ СУ СЕ У СНСД ОБОГАТИЛИ. НЕКА ОДУЗМУ ОД ЊИХ. ДОСТА ВИШЕ. НЕМА ВРИЈЕМЕ ЗА ВАС ПРИЧАЛИЦЕ. У ИНСТИТУЦИЈЕ И ТАМО РИЈЕШИТЕ. НЕМОЈ НАМА ВРИЈЕМЕ ОДУЗИМАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пут путујем

04.05.2023 20:04

Виза и радна дозвола стигле, кофери спаковани. А ви слободно дерите ову стоку до кости. Боље нису ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.05.2023 20:57

Значи почеле су припреме свести за најгору ситуацију.Спас је доиста на западу без обзира колико га ми мрзили јер зашто колективно враћати новац који је покрао нас квазигенерал

Name

Ре Татар

05.05.2023 14:15

Ја запад не мрзим, напротив. Једва сам цекао да заврсим студије и побјегнем из ове вукојебине.

Name

Дракче

05.05.2023 01:32

Значи ја буџетлија који никада нисам гласао за секту да враћам дуг, а онај који није на буџету, а Миле му идол, да гледа са стране. Па неће да може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

05.05.2023 04:51

Ко је гледо емисију, главна порука није банкрот републике српске. РС никад неце банкротират зато сто се носи уз ФБиХ. Главна порука је да су све дрзаве несто уцинили за екиномију због короне па сад инфлације, а ми овд немоземо ни ознаци неког ко дивља са цијенама. Због ко фол национализма а у ствари због лобија, увоз, кладионице итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.05.2023 06:33

Огроман дијо тог задуженог новца су појединци на разне коруптивне начине извукли из државне касе и ставили у своје ђепове, и када се због презадужености догоди банкрот, који је неминован, они који су све покрали што се могло покрасти че да буду негдје на некој лијепој и луксузној свјетској дестинацији, пуни као бродови, а народ у РС има да лагано скапава, и да враћа државни дуг!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

05.05.2023 06:47

Који црни аналитичар ти си интересна група,не обмањуј јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2023 08:27

Ти мора да си Дјукун слепац.

Name

Врс

05.05.2023 08:10

Наравно да се морqа платити.Дали це ико одговарати за овакво стање.Све лепо сад ухљебе сто су xапослили ба биро рада.Па зар нwе видите да је цитqав систем пао ,њима није битна дрзава само странка.Све ове сто их подрзавају лепо на биро рада,и од њихових плата вратити дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.05.2023 17:26

Која реакција будзетлиа који плату добијају због гласања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лујо

07.05.2023 19:45

Знаш ли ти кад не исплатиш пемзије, да ће исти на улицу, јер немају одчег да живе, знаш ли ти шта причаш, инструменту знаш чији си, ускрати свој ђеп, или лоповски

ОДГОВОРИТЕ