Уз подршку Моззарта: Завршен Међународни пливачки митинг “22. април”

Бањалучки Градски олимпијски базен протеклог викенда био је мјесто интернационалног пливачког спектакла. На 14. Међународном пливачком митингу “22. април” снаге је одмјерило 385 такмичара из осам земаља.

Република Српска 03.05.2023 | 17:48
Уз подршку Моззарта: Завршен Међународни пливачки митинг “22. април”

Талентоване пливаче из Њемачке, Аустрије, Кине, Словеније, Србије, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине до циља је бодрила компанија Моззарт као спонзор манифестације.  

-На овом такмичењу оборени су бројни национални рекорди и испливане норме за велика европска и свјетска такмичења. Честитамо свим освајачима медаља и свим учесницима. Посебно смо захвални родитељима пливача који су дали допринос у реализацији овог митинга.

Такође, желимо се захвалити компанији Моззарт чија подршка је била од велике важности у организацији и реализацији ове манифестације. Њихов допринос омогућио је да пливачки митинг буде високо квалитетан и успјешан догађај- поручују из Академског пливачког клуба „22. април“ Бањалука. 

Лана Пудар је у дисциплини 100м делфин испливала вријеме 58.32, што је А норма за Свјетско сениорско првенство које ће се одржати у јапанском граду Фукуока крајем јула ове године.

Јован Лекић је остварио Б норму у дисциплини 200м краул са испливаним временом 1:48.54, што је свега 10 стотинки спорије од рекорда БиХ који је такође у његовом власништву. Лекић је пливао и нови апсолутни рекорд БиХ у финалу дисциплине 200м делфин.

Ања Цревар пливала је Б улаз на дионици 400м мјешовито. У финалу ове дисциплине Ања је пливала вријеме 4:47.31.

Пливачки митинг “22. април” се већ традиционално организује у оквиру обиљежавања Дана града, а, захваљујући овом такмичењу, Бањалуку је протеклих година посјетило више од 5.000 такмичара из земаља региона и Европе.

Манифестацију је отворио градоначелник Драшко Станивуковић, а Јањи Шегел и Јовану Лекићу уручена је априлска награда.

Градски олимпијски базен већ дуго је база за припреме многим репрезентативцима из Србије, Хрватске, Словеније, што потврђује да је овај митинг израстао у један од највећих пливачких такмичења у региону и постао сјајна увертира за наредна такмичења. 

Такмичење на бањалучком ГОБ-у одржано је по правилима ЛЕН и ФИНА, а у складу са правилима Пливачког савеза Босне и Херцеговине. Ова манифестација је официјелно уписана у календар Свјетске пливачке федерације као квалификациони догађај за Олимпијске игре у Токију и Свјетско првенство у Јапану.

Организатор митинга је АПК “22. април” а званичан слоган такмичења је “Сwим Wарс”. Промотери манифестације биле су шампионке Лана Пудар и Ања Цревар.

(ПР)