Да ли ће СНСД, СДС и ПДП добити нове предсједнике?

Избори се, када су у питању, политичке партије у Републици Српској, како владајуће тако и опозиционе, настављају. Али унутар сопствених редова. Најзанимљиви су свакако они који су одвијају у СНСД-у, ПДП-у, СДС-у.

Република Српска 02.05.2023 | 21:37
Да ли ће СНСД, СДС и ПДП добити нове предсједнике?

Када је у питању Партија демократског прогреса, излазак Јелене Тривић оставио је Драшку Станивуковићу чист пут без препрека до позиције предсједника странке, али како је Станивуковић нагласио, он сада не жели да преузме кормило ПДП-а.

Према тренутним информацијама БН телевизије, Главни одбор би требало да донесе одлуку којом Бранислав Бореновић остаје на челу ПДП – а до локалних избора у БиХ.

„Ми се озбиљно спремамо за наш Сабор који ће се догодити у овој години, евентуалне измјене Статута, нове програмске оријентације, ново формирање Главног одбора, руководства партије. Све су то ствари које су јако важне за будућност ПДП-а“, рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а. 

У СДС-у се, како сазнајемо ситуацијама закомпликовала одласком вршиоца дужности предсједника странке, Милана Миличевића, на састанак код Милорада Додика о питању државне имовине.

Струје унутар ове странке су се обликовале, а посебна се издваја такозвана начелничка коју чине СДС-ови начелници општина.

Они су, како сазнајемо, за неку врсту сарадње са Владом Републике Српске, како би општине у којима су на челу, изашле из кризе. Али свјесну су да то онда подразумијева и директну подршку Милораду Додику.

Друга групација у Српској демократској странци је формирана још од доласка Милорада Додика на власт и која је још од тада била и за формирање заједничке Владе са СНСД-ом. Ипак, како сазнајемо, свему се опире трећа и најбитнија струја у СДС – у, а то је чланство ове странке.

Њихову подршку имају и два бивша предсједника СДС-а. Од свих ових питања зависи и како ће протећи унутарстраначки избори у овој опозиционој партији.

„Предвиђено је да све те активносте буду спроведене до краја мјесеца маја, гдје ћемо на Изборној скупштини Српске демократске странке изабрати новог предсједника странке и ново Предсједништво и руководиоце странке“, рекао је Ђорђе Милићевић, предсједник Комисије за спровођење унутарстраначких избора у СДС-у. 

Милорад Додик изгледа да нема проблема оваквих проблема, или барем не јавно. На питање о изборима унутар странке кратко одговара да све протиче по плану, а све је извјесније да ће бити и једини кандидат за предсједника странке, као што је то пракса годинама уназад.

„То је ствар партије, могуће је да ја обновим мандат. Ми желимо да модернизујемо партију, да је статутарно уредимо на другачији начин, да омогућимо већу пропусност кадрова.“, поручио је Милорад Додик, предсједник СНСД - а.

 Политички аналитичари сматрају да су унутарстраначки избори у било којој партији само привид демократије.

 „Постоји огроман унутарстраначки демократски дефицит, тако да се тај недостатак унутар саме политичке партије прелива и на друштво, односно на недостатак демократије у друштву“, каже Тања Топић.

Грађани Босне и Херцеговине, али и комплетног региона су народ која унапредјује постојање култа личности, и сам рад и будућност политичких партија највише зависи од вође који се изабере на њено чело, објашњавају социолози.

„Код нас је култ личност заступљен јако дуго, и то је феномен који је јако тешко искоријенити. Оно што је суштински важно је да грађани Босне и Херцеговине развију свијест да нема потребе да стварамо идол од неког појединца. Ми смо ти који управљамо државом“, поручује социолог Мирјана Чеко.

Унутарстраначки избори би у већини политичких партија у Републици Српској требало да се заврше до јесени, а у појединим и прије.

(БН)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Милко

02.05.2023 20:01

СНСД је тоталитарна странка у власништву једне породице, тако да никад неће имати другог предсједника осим Додика. Кад та породица напусти странку, она ће се распасти истог момента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

02.05.2023 21:06

Није то странка то може бити само СЕКТА. Осим водје секте ко то још износи мишљење? Ко ту доноси одлуке? Смије ли неко бити против мишљења Водје? Не смије. Зато је то обицна секта.

Name

Ре Мислим

03.05.2023 04:20

Наравно да је секта. Како другачије објаснити да школовани људи, као нпр. Др Ðајић или докторица Бурсаћ слијепо прате дипломираног месара, сеоског варалицу и кокошара.

Name

Ацо

03.05.2023 06:39

Јебига,сто би га мијењали кад побједјује.Да ови наси побједјују и они би остали на целу??‍♂️

Name

Татар

02.05.2023 20:22

Сваком драга фотеља а све патриоте родољуби и громаде Србенде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

02.05.2023 20:37

ДОК СЕ ВИ БУДЕТЕ ВРТИЛИ ОКО СВОЈИХ ПИДЈЕЛА И УНУТАРСТРАНАЦКИХ ИЗБОРА,ПОПРИЛИЦНО ПОДИЈЕЉЕНИ,ДОТЛЕ ЦЕ ЈАЦАТИ ПОКРЕТ ЈЕКЕНЕ ТРИВИЦ,И НЕЗАОБИЛАЗНИ ПОКРЕТ ЗА ОРАВДУ И РЕД ВУКАНОВИЦА,ВИ ЦЕТЕ И НЕСТАТИ СА ПОЛИТИЦКЕ СЦЕНЕ ,ОНИ КОЈИ БУДУ ИМАЛИ ДОБРУ ПРОЦЈЕНУ ЦЕ ВАС НАПУСТИТИ НА ВРИЈЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Србенде

03.05.2023 06:32

Потписујем!

Name

Бас

03.05.2023 09:26

Тако ! Потписујем и ја! Само нове снаге ови су вец видјени сектаси корумпирани папци прелетаци потковани уцијењени спаваци предратни голаци сад милионери и милијардери настали од 1991 до данас са прљавим капиталом за гиниса! Закон за све једнак ! А странкама забранити рад! Институције распустити јер све је корумпирано умрезено позиционо кослиционо опозиционоо или како вец! Назвати систем и богацење од 1991 гидине! До данас!

Name

Зизи

02.05.2023 20:56

И послије Тита,Тито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

02.05.2023 20:59

Ако чланство и народ у СДС не каже своје свака опција је губитничка и под окриљем баје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

03.05.2023 00:21

За пресједника снсд, би било најбоље да биде игор додик, има све упуте од таје

Name

БОБ РОЦК

03.05.2023 04:39

СДС И ПДП, МОЖДА, ОВИ НЕ, КРАЉ СИГУРНО ДРЖИ ПРИЈЕСТОЉЕ У СВОЈИМ РУКАМА, НЕМА РАЗЛОГА МЕЊАТИ КРАЉА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казаница снсд

03.05.2023 04:44

Је ли овај из Брода још члан СДС-а? Знам да је било приче да ће га искључити из странке. И то нам је наша опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.05.2023 05:35

БЛАГО ЊИМА.НЕМА ТУ ПУНО ФИЛОЗОФИЈЕ. ОНИ СУ БИТНИ САМИ СЕБИ.НАРОДА СЕ НИСТА НЕ ПИТА.ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ.СКАКАЊЕ СА СТИЛИЦЕ НА СТОЛИЦУ.ЊИМА ВИСЕ НЕГО ДОБРО И ТАКО ЗИВОТ ТЕЦЕ МУЊЕВИТОМ БРЗИНОМ.У ТОМ ЗАЦАРАНОМ КРУГУ ОНИ УЗИВАЈУ У РАСКОСИ А НАРОД КО НАРОД СЕ СНАЛАЗИ И СВИ НА КРАЈУ ДОБИЈУ ГДЈЕ СИ БИО СТА СИ РАДИО НИСТА.ЈЕДАН НЕ ВИДЈЕНИ ВРТЛОГ КОЈИ ТРАЈЕ И ТРАЈАЦЕ БЕЗ КРАЈНО ДУГО.СВИ СЕ ЗАДОВОЉАВАЈУ ТРЕНУТКОМ.НИКО НЕ МИСЛИ О БУДУЦНОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС ВИСЕГРАД

03.05.2023 05:42

СДС у Виеграду скоро да и не постоји, оно сто је Витез оставио од СДС а, за мрвице који им је дао СНСД подржавају рад њиховог начелника. Брука за СДС Вишеград!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.05.2023 05:43

Милорад Додик побјеђује годинама и годинама и он треба да буде на челу СНСД-а, а у ПДП-у и СДС-у предсједници странака су обичне пропалице који стално губе на изборима! Тиме је сасвим јасно гдје се требају десити промјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

03.05.2023 08:53

Магарац један. Тај лопов годинама краде изборе. Питај оне 10 хиљада слепаца.

Name

Ре Милан

03.05.2023 08:56

Магарац јел мислис са купљеним папцима побједјује? Цубриловиц,бањац,галиц,стевандиц,митровиц,митриц.......

Name

Ре

03.05.2023 09:00

Мрс у три материне,лопурдо!

Name

Ре

03.05.2023 10:17

Магарац јеси ли и ти Дјукин слепац?

Name

За Милан

04.05.2023 17:05

Хахахахаха, примјећујеш колико се болесника сјати кад ти проговориш.

Name

Илија

03.05.2023 06:06

Неће нидо бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.05.2023 06:24

По мом мишљењу СДС се налази у врло сложеној ситуацији. Постоје три опције, она која сарађује са Додиком (Бабаљ, Цицко, Мандић, Милићевић, Перић), једна група би ни тамо ни амо, њој је битно да су у опозицији али да су посланици или начелници, да имају добре плате и привилегије и не знају друго ништа ни радити (Говедарица, начелник Шамца, Радо Савић и др.) и трећа опција најискренија и најпоштенија којој није стало до личних интереса већ до РС-е предвођена Љубишом Петровићем, истинским борцем за РС и борцем против корупције, оваквих ће највише отићи у Народни Фронт код Јелене Тривић тако да ће од СДС остати само име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.05.2023 06:29

СДС и ПДП би могли, али то неце довест до никакве промјене у политицким дјеловању, могу само јос висе пропадат. СНСД сигурно неце промијенит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

03.05.2023 07:09

Све док приоритет, људима, не буде посао, рад, хљеб у руке, а не странка, странке, које год, ништа од нас! Само се распреда која странка, гдје се "ували ти у фотељу", како до лаке паре..... Пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бушач

03.05.2023 07:17

Жути папирићи убачени у џеп Бурле говоре много тога како се напредује у приватној секти снсд.Улизивачко полтронски систем смећа од људи који овде живе нам доноси јако лошу будућност. Зато није ни чудо што већина људи која мисли добро за себе и породицу одлази главом без обзира из ове Црне рупе Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.05.2023 07:24

Сви они који су уз црвену секту це оатати у свакој од странака(ко бојаги опозиционе) на мјесту предсједника. Црвена секта Баја предсједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.05.2023 08:45

Борба мафија.Теско народу.

ОДГОВОРИТЕ