Упозорење: САД би ускоро могле да остану без новца

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би САД могле остати без готовине до 1. јуна ако Конгрес не успе да подигне или суспендује горњу границу дуга. Достизање горње границе дуга значило би да влада више није у могуц́ности да позајми новац.

Свијет 02.05.2023 | 21:33
Упозорење: САД би ускоро могле да остану без новца

Јелен је у понедељак позвала Конгрес да реагује „што је пре могуц́е" како би решио ограничење од 31,4 билиона долара.

Председник Џо Бајден сазвао је састанак лидера Конгреса о том питању за 9. мај.

Горња граница дуга је подизана, продужена или ревидирана 78 пута од 1960. године.

У овом случају, републиканци у Представничком дому захтевали су драстично смањење потрошње и поништавање неких аспеката дневног реда председника Бајдена - укључујуц́и његов програм отписа студентских кредита и пореске кредите за зелену енергију - у замену за гласове за подизање горње границе дуга.

Ово је заузврат изазвало примедбе демократа у Сенату и председника Бајдена, који је прошле недеље рекао да се о том питању „не може преговарати".

Председник је, међутим, изложен све вец́ем притиску пословних група - укључујуц́и и Привредну комору САД - да разговарају о предлозима републиканаца.

Све ово би могло да уздрма глобална финансијска тржишта и сруши поверење у САД као глобалног пословног партнера, по први пут у историји.

Експерти су упозорили да би неизвршење обавеза такође могло довести до одласка САД у рецесију и раста незапослености. То би такође значило да САД не би могле да позајмљују новац за исплату плата владиних службеника и војног особља, чекове социјалног осигурања или друге обавезе. Чак би и временске прогнозе могле бити погођене тиме, јер се многи ослањају на податке из Националне метеоролошке службе коју финансирају федерални органи.

У писму члановима Конгреса у уторак, Јелен је рекла да смо „из прошлих ц́орсокака у вези са ограничењем дуга научили да чекање до последњег тренутка да се обустави или повец́а лимит дуга може озбиљно наштетити пословању и поверењу потрошача, могу се подиц́и краткорочно трошкови задуживања за пореске обвезнике, и да могу негативно утицати на кредитни рејтинг Сједињених Америчких Држава".

Јелен је додала да је немогуц́е са сигурношц́у знати када ц́е тачно САД остати без готовине. Њено саопштење је стигло истог дана када је Конгресна канцеларија за буџет (ЦБО) известила да постоји „значајно вец́и ризик да ц́е Трезор остати без средстава почетком јуна".

„Предвиђени датум исцрпљивања остаје неизвестан, међутим, јер је време и износ наплате прихода и издатака у наредним недељама тешко предвидети", наводи се у извештају ЦБО.

Трезор планира да повец́а задуживање до краја квартала који се завршава у јуну, у укупном износу од око 726 милијарди долара - око 449 милијарди долара више него што је планирано раније ове године. Званичници су рекли да је то делимично због нижих прихода од пореза на доходак од очекиваних, вец́е државне потрошње и готовинског биланса на почетку квартала који је био нижи од очекиваног.

У заједничкој изјави од понедељка, лидер демократске вец́ине у Сенату Чак Шумер и лидер демократа у Представничком дому Хаким Џефрис рекли су да САД „немају луксуз да чекају до 1. јуна да се окупе, донесу закон како би избегли неиспуњавање обавеза и спречили катастрофалне последице за нашу економију и милионе америчких породица".

"Републиканци не могу дозволити да десничарски екстремизам држи нашу нацију као таоца. Конгрес је генерацијама доносио одлуке о потрошњи и приходима у оквиру годишњег буџетског процеса, који је тренутно у току", наводи се у саопштењу.

„То је одговарајуц́е место за дебату и дискусију о фискалној слици наше нације - не у ситуацији талаца у којој екстремни МАГА републиканци покушавају да наметну Америци своју радикалну агенду.

Са републиканске стране, председник Представничког дома Конгреса САД Кевин Макарти оптужио је председника Бајдена да је „одбио да ради свој посао" и да „прети да ц́е нашу нацију довести до свог првог неизвршеног плаћања".

„Сат откуцава", рекао је Мекарти у саопштењу. „После три месеца неактивности Бајденове администрације, Дом је реаговао, а у Сенату се налази нацрт закона док ми говоримо, а који би ставио у ризик неизмирења обавеза. Сенат и председник морају да почну да раде - и то ускоро. "

У другом писму послатом члановима Конгреса у јануару, Јелен је рекла да је Министарство финансија почело са „ванредним мерама" како би избегло банкрот владе.

(Курир/ЕУРАЦТИВ.рс)  Фото: ЕПА-ЕФЕ/БИЛАWАЛ АРБАБ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

баја

02.05.2023 19:57

Стампају паре и задузују се 50 година,зато ако неко такне долар одмах рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

За баја

02.05.2023 22:27

Изгледа да се покварила штампарија па немају више долара.Можда да уведу ,,деда Аврама динар".

Name

Ипе

02.05.2023 19:58

"Дајте нам дозволу да одштампамо још долара,иначе ми нећемо моћи плаћати рачуне".ВЛАДА,каква влада и код њих у Америци БАГРА ради исто,троше паре које немају,и на рачун других живе луксузно.а у дугу до грла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.05.2023 05:24

Горе је код њих него код нас сто пута. Само завадјају по свету да се код њих незна ста раде.. Ал прокуваце и код њих ускоро

Name

Не могу

03.05.2023 10:19

Висе да зиве на тудјој грбаци и одма пропаст! Ма интелигентни руси су закон!

Name

Дацо

02.05.2023 20:14

Јесам се ја наслусао 30 год пропадања Америке. Казу пропада од кад је постала хаха а пропала би само нико то доцекат немозе хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2023 03:26

Цркли и они и кристифор колумбо.

Name

Ре,Дацо

03.05.2023 05:01

Зар је могуће очекивати другачији исход,од пропадања Америке,док је води сенилни Бајден,и његове "ДЕМОКРАТЕ"??? Зар заборављате,каква зла Америка чини многим државама,отимајући њихова богатства,зарад властитог богаћења?!Сад је дошло вријеме наплате,и то неће моћи избјећи.Жао ми је недужних грађана,и искрено се надам да ће их грађани коначно помести!

Name

Вјеруј

03.05.2023 10:14

Сви су они исти и демократе и републиканци када је "господар" капитал у питању.Остало су мантре....

Name

Неко

02.05.2023 20:15

Чуј као фол амери најмоћнија држава, а највише задужени од свих држава. Ношта не брините, они ће само да испринтају неколико миликардица и проблем ринешен ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

02.05.2023 21:14

Што да шпринтају паре имају , не могу да се договоре.Читај боље што пише. Није то РС.

Name

БЛ

03.05.2023 06:26

Ни једна дрзава неце пропаст која има дугове у својој валути. РС мозе јер су вецина дугова у странима валутама, ЕУР, УСД, ГБП. Кад нестане валута онда морас платит и конверзију да отплатис дуг.

Name

СТАТИСТИЦАР

02.05.2023 20:20

ТАКО ЈЕ КАД ЗЕМЉУ ВОДЕ МАТОРИ И ИЗЈАПИЛИ ПОЛИТИЦАРИ.АКО ВЛАДЕ НЕ ВИДЕ ЉУДИ КОЈИ ИДУ У КОРАК СА ВРЕМЕНОМ И ТЕХНОЛОСКИМ НАПРЕТКОМ,СВИ ЦЕ ДОЦИ У ОВУ СИТУАЦИЈУ.ОА НЕМОГУ ДРЗАВЕ ВОДИТИ ЉУДИ КОЈИ СУ ЗАВРСИЛИ СКОЛУ СЛАГАЈУЦИ ДРВЕНЕ СТАПИЦЕ И РАЦУНАЛИ НА ПРСТЕ ДО 20 ЦИТАВ ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ СКОЛЕ.ИВО ЈЕ ЕРА ВИСОКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА НА ПРИНЦИПИМА ГДЈЕ ЈЕ НА ОРАГУ ВЈЕСТАЦКА ИНТИЛЕГЕНЦИЈА.НИЈЕ ТО ПРАВИ ПУТ ЗА ЦОВЈЕЦАНСТВО,АЛИ ЈЕ ЦИЊЕНИЦА,ДА ЈЕ ТУ.АМЕРИКА ЈЕ БИЛА ЕКОНОМСКА СИЛА ДОК ЈЕ БИЛО ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ ПРИРИДНИХ РЕСУРСА ЦИЈЕКОГ СВИЈЕТА,ИЗАЗИВАЛА РАТОВЕ,ЗАРАДЈИВАЛЕ НА ОРУЗЈУ,ДАНАС ЈЕ СИТУАЦИЈА ДРУГАЦИЈА,КОНКУРЕНЦИЈА ПОЈАЦАНА,НОВИ ИГРАЦИ СУ НА СВЈЕТСКОЈ СЦЕНИ.УОРАВО ТОГА НИЈЕ СВЈЕСТАН БАЈДЕН КОЈИ НЕЗНА НИ ДА ЛИ ЈЕ ЈУТРО НИ ДА ЛИ ЈЕ ВЕЦЕ КАД СЕ ПРОБУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За стистичара

02.05.2023 22:31

Нису још чули за тебе.И боље.

Name

Татар

02.05.2023 20:26

Невероватна смо ми менталитет. САД би могле остати без новца и то је ударна вест а РС већ годинама нема новца па ништа. Ваљда навикли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

02.05.2023 20:41

Опет ће започети неки нови рат да опљачкају резерве злата ,нафте,руда. Тако ће подићи резерве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

03.05.2023 07:04

Није то неки проблем, само назову рудоњу, он пошаље пар милијарди и ствар ријешена.

Name

Стопосто

02.05.2023 21:58

Код Срба само Русија не остаје без новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УС

03.05.2023 03:01

ја глупих коментара, па Јел ико прицито текст…људи имају паре само се не могу договорит како распоредјиват паре…брините се ви за себе да не пропаднете а не за Америку

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сто не могу?!

03.05.2023 10:10

У томе је поента. Како се инаце управља ситуацијом "стањцаног" мислис да це "господари" дозволити да они у свему томе склизну?!

Name

Ахахахахах

03.05.2023 05:22

Ахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим.те сја

03.05.2023 06:32

Даће господ да буде тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста мисли "Ре"?!

03.05.2023 10:15

Да ли це бити банктот у САД?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

03.05.2023 14:16

Рећи ћу ти ,ако ми кажеш да ли ће банкротирати Америка да ће сљедеће год.Банкротирати РС.