И Хрвати против: Становници Двора одлазе због овога

Како он, тако ни један други становник заборављене општине није прихватио овај Центар, али се полако мире с чињеницом да ће он тамо засигурно доћи.

Регион 02.05.2023 | 10:33
И Хрвати против: Становници Двора одлазе због овога

Нема више дилеме да ће се Центар за складиштење радиоактивног отпада градити у бившој касарни Черкезовац на Трговској гори, недалеко од Двора гдје ће се складиштити институционални радиоактивни отпад и искориштени извори ионизирајућих зрачења из Републике Хрватске те 2400 тона ниско и средње радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко, пише <стронг> Јутарњи лист.

На 60 хектара бивше касарне реконструкцијом постојећих објеката припремиће се централно складиште за институционални радиоактивни отпад, а изнова ће се градити објекат за радиоактивни отпад из Кршког, армирано-бетонска грађевина величине 6330 квадратних метара, висока 17 метара и с капацитетом 2450 резервоар од армираног бетона, улазни плато с управном зградом и објектом контроле те нова саобраћајница за допрему РАО-а.

"Дозе зрачења за раднике и јавност, као посљедица активности складиштења отпада, неће прелазити релевантне граничне вриједности утврђене ИАЕА стандардом и хрватским прописима. Складишта се пројектују и раде на начин да се побољша заштита од зрачења(...).

Заштитне мјере биће такве да у случају било којег предвидивог квара или несреће при раду складишта нема посљедица на људе и околину", наводи се у документу.

Тврди се и како ни на који начин током грађења, а и послије током складиштења, неће бити угрожена заједница, флора ни фауна, оближња Уна и водотоци. Све то није превише утјешно за начелника општине Двор Николу Арбутину.

Како он, тако ни један други становник заборављене општине није прихватио овај Центар, али се полако мире с чињеницом да ће он тамо засигурно доћи.

<стронг>Становници против

- Ми смо једина држава на свијету која је одредила локацију, а тек онда идемо доказивати је ли она погодна за складиштење радиоактивног отпада. Грађани и Општинско вијеће још су 2015. рекли да смо против идеје складиштења радиоактивног отпада на нашем подручју, но то не значи ништа, они иду својим путем мимо нас - каже начелник Арбутина. 

- Рента је кукавичје јаје које је држава вјешто ставила пред грађане општине Двор зато што не постоји никакав документ о било каквој исплати или давању на основи Центра, а ми штету трпимо већ четири године јер се наша општина медијски спомиње само по питању складиштења радиоактивног отпада. Двор заиста нема блиставу будућност, немамо ресурса да окренемо те трендове, а држава их можда има. За опстанак је нама нужно досељавање. Став је свих грађана на свијету да не желе радиоактивни отпад у свом дворишту. То што Фонд представља да је то добро може се говорити у срединама које су научиле живјети с нуклеарном електраном, а нама довозе отпад који није настао на нашем подручју. То није природно и није О.К. - каже начелник.

(Јутарњи лист) Фото: Илустрација/Агенције

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Затуцаност

02.05.2023 09:18

Много више људи помре од термоелектрана на угаљ него од нуклеарки, типа хиљаде пута више, ал де ти то објасни људима који иду Торабију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Је

02.05.2023 12:03

Та бурад са радио активним отпадом нису ради активна, она су само мало радио активна !

Name

Марко,Њемацка

04.05.2023 14:53

Тако је ,а њемци дјубради,имали 10 атомских електрана и све затворили,а сад лозе угаљ,сваста

Name

Атомска бомба

02.05.2023 09:25

А шта ако опет дође до рата што није искључено и некк то бомбардује и ето катастрофе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Атомска

02.05.2023 10:06

Ово је нижеразредни нуклеарни отпад запакован јако дубоко... Све и да неко бомбардује загађење би било врло локализовано

Name

Какав рат?

02.05.2023 10:28

Ако доде до земљотреса, ето катастрофе!

Name

Паја

02.05.2023 09:27

Зато сто мајмун градонацелник двора узео Паре а зна се ШЕТКАТИ по Новом Граду јебо ха онај ко га пусти.... А и ови наси СНСД овци се налапали пара па само скрецу с дневног реда тачку о Трговској Гори

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

02.05.2023 11:05

Нити се кад могло, нити може нешто ријешити око Трговске Горе без у Стразбуру и Бриселу моћног ЕГП-савеза зелених партија Европе. Што опет доводи до тога да из БиХ само Еколошка партија Републике Српске има са њима партнерске односе, а једино нас нису укључили у ту причу, како у Српској, тако и у СМ. Другим ријечима, немамо ми људе са визијом, да је среће помогли би нам, умјесто што су нас попкушали уништити. Наиме, да је неко национално одговорно промишљао из позиције и опозиције, сад би зелени Српске имали јак клуб у НСРС и посланике у ПС БиХ, посљедично представника-посланика зелених у Стразбуру, а зелени у ЕУ-ЕГП би давно Хрватској ставили ВЕТО на незаконито угрожавање народа сусједне државе. Нажалост, истина боли, али је чињеница да ЕГП не разговара ни са партијама које су за ЕУ, ни са другим, њихови партнери су само зелени у државама гдје се зелени питају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

02.05.2023 11:17

Само нек се гради. Можда људи добију посо ту, тестирају издржљивост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

02.05.2023 12:24

Одговор на ово је што више депонија близу ндх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.05.2023 12:47

Све је ово идеално теоретски а кад додје непредвиђена ситуација спашавај се ко може

Name

Перо

02.05.2023 12:55

Наса дрзава,нас отпад,одлагацемо га гдје хоцемо,јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

02.05.2023 13:07

Засто нису насли локацију прена словенији и према аустрију, одговор је некупују се њихови пресједници за паре, а наси би властите родитеље придали за паре, после у цркву да се сликају

Name

С

02.05.2023 14:07

Него, да ми земљиште загађено пираленом истоваримо на неко брдо изнад Дубровника? Наша држава, наш отпад, моземо с њим радити шта хоћемо јбг

Name

Мирослав

02.05.2023 13:27

А сто складисте радиоактивног отпада, не изграде крај Мадјарске границе, или Словенци крај границе Италије, или Аустрије? На самој граници Дејтонке, јер она и није дрзава него протекторат запада, а запад то дозвољава. Могли су узети комадиц Дејтонке преко Саве, и ту саградити, и то би им дозволили они сто управљају Дејтонком. Није фер, али кога је брига?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и цемер

02.05.2023 13:38

Изгледа да смо немоцни. Теско становницима Новог Града и Двора у слуцају најмање хаварије. Не заборавите да се ријека Уна улијева у Саву и оне теку даље. Сходно наведеном,посљедице би могле бити много страсније...Парк природе Уна заврсице претузно своју прицу о застиценом подруцју. Ко није видио Уну,тај не зна ста је љепота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посав

02.05.2023 13:41

Кад крене отпад низ Уну и Саву прије ће загадити ниску и равну Славонију него некаква брда у сјеверној Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тачно

02.05.2023 18:25

загадили би пола хрватске, мислим да је то ипак добро испројектовано

Name

Ма супер

02.05.2023 18:18

Па добро, за пар година це имати проблем јер цемо им украсти отпад за израду орузја. Тако да хвала им…

ОДГОВОРИТЕ