Протестни уранак Синдиката радника трговине у СА

- У организацији Синдиката радника трговине БиХ јутрос је испред зграде Парламентарне скупштине БиХ организован протестни уранак под називом "Када смо ми на реду?", а затим и протестна шетња до зграде Парламента Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 01.05.2023 | 09:44
Протестни уранак Синдиката радника трговине у СА

Неколико десетина чланова синдиката се пола сата задржало испред Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, а испред улаза у институцију су оставили своје захтеве.

Након тога су се мирном шетњом упутили према Парламенту Федерације БиХ где су такође исказали своје незадовољство и поновили захтеве.

"Желимо симболично рећи да остављамо наше захтеве испред врата и очекујемо да нас зовну да би их решавали", изјавила је Мерсиха Бешировић, председница Синдиката радника трговине и услужних делатности БиХ, преноси сарајевски портал Клиx.

Она је истакла и како се нада да ће нова Влада ФБиХ засукати рукаве и почети да ради и на питањима права и бољег статуса свих радника.

Више од 152.000 радника данас ради у трговинама широм Босне и Херцеговине и да су данас у Сарајеву представници из свих делова државе.

Бешировић је истакла да је потребно натерати политичаре да ослободе одређених намета послодавце како би они повећали плате својим радницима.

"И послодавци и радници су свесни лоше ситуације. Сада су на реду политичари", истакла је она.

Председница овог Синдиката је казала да су приликом шетње од државог до федералног парламента сви могли сведочити да су сви тржни центри и трговачке радње данас затворене.

"Нажалост ни данас не постоји законско решење да то буде тако, али је то резултат борбе СТБиХ, купаца, али и медија. И зато свима хвала. Данас смо овде да обележимо Први мај, да не дозволимо да и овај Први мај да нас не буде на улици радника и синдиката. Волели бисмо да нас је пуно више, али наша борба се наставља", навела је она.

Синдикалци кажу да су трговци фрустрирани чињеницом да су политичари у БиХ уместо економским проблемима и кризом поново окупирани бескрајно дугим и исцрпљујућим успостављањем власти. Истакли су да су уморни од тога да живот грађана стоји док трају политичке постизборне тракавице.

Синдикат тражи хитно усвајање Измена Закона о унутрашњој трговини Федерације БиХ који би регулирао слободне недеље и слободне дане за време празника, а који није добио подршку заступника у прошлом мандатном периоду.

(Тањуг) Фото: фејсбук

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

марко,њемацка

01.05.2023 07:55

како се нико не буни у реп.српској,мора да су тамо веце плате,ха,ха,ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2023 09:38

Све водје синдиката су купљени папци.

Name

ре: гастабајтеру

01.05.2023 18:52

Смијесно не смијесно протеста нема у Реп. Српској... него се слави и ростиља, а не знам славис ли ти ста у Њемацкој и имас ли са киме..

Name

Драги

01.05.2023 08:01

Ми не протестујемо. Ми смо бољи дио БиХ. Код нас је све добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

01.05.2023 08:17

Ови у Федерацији бар мало несто Протестују, Код нас само СРБИЈА до ТОКИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.05.2023 09:13

Добили сте 100 пред изборе. Доста за сад.

ОДГОВОРИТЕ