На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније

 - Из Западне Славоније је на данашњи дан прије 28 година у хрватској злочиначкој акцији "Бљесак" за само 36 сати протјерано 15.000 Срба, а убијено 283, саопштио је Документационо-информативни центар "Веритас".

Република Српска 01.05.2023 | 09:00
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније

Хрватске оружане снаге су под кодним називом "Бљесак" 1. маја 1995. године извршиле агресију на српску област Западна Славонија, у саставу Републике Српска Крајине, у вријеме када је ова област била под заштитом УН /УНЦРО - Сектор "Запад"/.

Против западнославонских Срба, односно око 15.000 житеља и око 4.000 војника, кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

Заштитне снаге УН, на вријеме упозорене од хрватских генерала, повукле су се на безбједна мјеста, препуштајући "штићенике" на милост и немилост агресору, подсјетили су из "Веритаса".

Сјећајући се Јасеновца из 1941. и Пакрачке Пољане из 1991. године, народ Западне Славоније кренуо је у егзодус према Републици Српској.

На путу према "мосту спаса" на ријеци Сави, сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци, а рањеници су клани или гажени тенковским гусјеницама.

У овој акцији су, према "Веритасовим" подацима, погинуле и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила /40 одсто/, а међу жртвама је 56 жена /20 одсто/, осам дјеце до 14 година /три одсто/ и и 75 особа старијих од 60 година /27 одсто/.

Од укупног броја жртава, до сада је расвијетљена судбина 172 особа или 61 одсто, док се 111 особа или 39 одсто води као нестало, међу њима је 48 цивила, укључујући 22 жене.

Од посмртних остатака 148 жртава из групних гробница, до сада их је 120 идентификовано.

У нападу је заробљено око 1.450 припадника Српске војске Крајине, већина на превару уз помоћ заштитних снага УН, од којих су многи прошли тешка психичка и физичка малтретирања у Бјеловару и Вараждину.

Цивили који нису могли или нису жељели напустити своја огњишта, смјештени су у логоре за цивиле, а за то вријеме православни храмови и српска имања су опљачкана, опустошена и уништена.

Ускоро су и ови цивили, уз помоћ заштитних снага УН и хуманитарних организација, превежени у Српску и Србију, од којих се до сада вратило тек око 1.500 људи, углавном старије доби, док су се остали расули по цијелом свијету.

Из "Веритаса" су указали да је пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, против припадника хрватских оружаних снага покренуто неколико кривичних поступака за злочине над Србима у тој акцији, који нису одмакли даље од предкривичне фазе.

Хрватски судови су осудили велики број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора за разне ратне злочине, које су издржавали у злогласном затвору Лепоглава, а неколико десетина заробљеника прошло је вишегодишње специјалне тортуре злогласне Лоре у Сплиту.

Савјет безбједности УН Резолуцијом 994 од 17. маја 1995. године од Хрватске је затражио да повуче своје снаге из зоне под заштитом УН, а од сукобљених страна да се повуку из зоне раздвајања успостављене Загребачким споразумом о примирју из 1994. године.

"Веритас" напомиње да је Хрватска игнорисала ову резолуцију, јер није имала ултимативан карактер нити је прописивала казнене мјере за неиспуњавање обавеза.

Све ове чињенице биле су познате и Хашком тужилаштву, које никада није отворило интензивну истрагу за злочине у тој акцији, као што Хрватској ни Савјет безбједности никада није увео казнене санкције зато што је као чланица УН извршила агресију управо на заштићену зону организације којој је и сама припадала.

Из Тужилаштва БиХ је у августу 2021. године у Хрватску упућена замолница о уступању кривичног гоњења против 14 хрватских команданата који су учествовали у акцији "Бљесак", иницирано кривичним пријавама Центра јавне безбједности Бањалука из 2006. и 2007. године.

Ту замолницу је Влада Хрватске одбила по хитном поступку уз образложење да "документација и материјал који су достављени не дају никакав основ за поступање правосудних тијела у Хрватској", подсјећа се у саопштењу.

С друге стране, у марту 2020. године на загребачком Жупанијском суду, након вишегодишњег поступка, неправоснажно су у одсуству осуђени Милан Мартић, предсједник Републике Српске Крајине, на седам година затвора, и Милан Челекетић, командант Српске војске Крајине, на 20 година затвора.

Мартић и Челектић су осуђени због "осветничког ракетирања хрватских градова /Загреба и Карловца/ након војно-редарствене акције Бљесак", иако су испаљивање ракета наредили у току извођења хрватске агресије и као упозорење агресорима да обуставе напад на српску област под заштитом УН.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Јаффа

01.05.2023 07:15

Њима ништа није било побити 700.000 људи у Јасеновцу, Јадовну, шта им је онда протјерати 15.000?! Уз сву могућу подршку нациста демократа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остереицх

01.05.2023 07:42

Милорад Додик,подрзава прогон Срба, доводи Миловановића у Дервенти,да одликује њихове бригаде,сто су убијали и прогонили,Србе,да Зло буде веце,на територију Републике Српске,на дан пробоја коридора, доводи Миловановића у Лактасе ,прави фесту,сто су Србе из Мркоњић граду,побиле, Патријарх цути, Вуциц цути,са њим пију једу, умјесто да га одмах изолују,позову народ,на протесте за такву ИЗДАЈУ, ДОДИКА,ста би било кад би нас генерал у Книну одликовао први крајишки корпус,ПАПА би интервенисао,сменио би хрватског предсједника

Name

Бискwит

01.05.2023 09:58

Дали Додик зна за ту цифру прегнанти и убиједи и дали он осудјује тај злоцинацки акт.или сути ко и беба на туту..

Name

Мирослав

01.05.2023 12:57

Претеравате, Додик га није довео, досао је сам јер му се мозе. Да су хтеле локалне власи су га могле уставити, али префриган је, па је на превару досао и одликовао злицинце. Дејтонка је и тако несто, по цему мозе ходати ко хоце и кад хоце, мозе радити ста хоце, и то без последица.По њој се мувају разни гадови из света и подстицу зло.

Name

Рејафа

01.05.2023 14:49

Грехота невин народ страдао ,а јос веца туга и јад продата јасеновацка градја

Name

Два друга

01.05.2023 07:25

додик и милановић, ће то умотати да су срби самовољно напустили Славонију,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

01.05.2023 08:09

Бас тако, то це додик и цовиц све лијепо средити. И зато опет понављам да бих се требали ујединити и имати добре односе са Босњацима јер они нам нису никад овакво зло уцинили

Name

Ненад-Нострадамус

01.05.2023 08:34

И ви цете да гласате за Додика и Снсд-е.То знаци да су Срби добровољни напустили Хрватску на позив руководства Републике Србске Крајине и руководства Републике Србије.

Name

Миладин

01.05.2023 08:34

Српска неслога је најбољи показатељ ратних дешавања

Name

Милан

01.05.2023 08:45

Додик и прави савезништво са хрватима да се србима неби поновила историја и да срби у БиХ неби доживјели Јасеновац, али не може твоја глава то да разумије јер ти је мржња према Додику попила разум, и не мрзиш ти Милановића зато што је у питању Милановић већ зато што је он добар са Додиком!

Name

Ре Милан

01.05.2023 10:03

Ниси ти добар са главом.

Name

Ненад

01.05.2023 11:40

Драго Милане има доказа колико хоцес да су Срби сарадјивали са Хрватима у другом свјетском рату и десило нам се то сто смо сарадјивали.Тако је вјероватно било сарадње и у прослом рату па смо тако просли.И треба сарадјивати са Хрватима и данас сто прије нестанема то боље.

Name

Ре Милан

01.05.2023 12:25

Ти си сваки дан све веца будала.

Name

Хаифа

01.05.2023 08:10

То је била договорена акција Србије и Хрватске! Подјела Босне и Херцеговине је био циљ! Не лажете да је био "циљани прогон", не! Био је премјештај народа. Зашто на Косово нису зељели да иду и Зашто су псовали мајку Милошевићу када их је хтио на Косово равно послати? Зар нису требали с радошћу то да прихвате!? Било како било, велики бр се вратио у БиХ на имања Бошњака које су прије Бљеска и Олује, тзв врс протјерали и убили и тако да су могли населити пресељени народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

01.05.2023 08:16

Тразили сте гледајте. Закони се морају постовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интересује ме

01.05.2023 08:35

Гдје је снимак који смо гледали у рату када цистернама сапирају цесту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

01.05.2023 08:39

Били људи јаци,ста цес. Тако је то у рату..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуцањ у празно

01.05.2023 08:40

Поражавајуће је како срби олако прихватају и ништа не предузимају да истјерју правду до краја. Лако се све заборавља. До те мјере да је све небитно кад је на штету самих срба. Као да се подразумијева да је све морало бити баш тако. Свака хрватска власт јесте и биће јединствена у политици континуитета према србима, а то је да срба нема нигдје. И даље је веома чврст наратив у тој држави да је србин нешто њајнепожељније. Само једно питање , зашто се србима у градовима широм Хрватске још увијек не даје могућност да откупе станове над којим је некад постојало станарско право, овим је све речено о односу државе према србима . Неки су откупили, многима се то и даље упорно опструише, а кад помру онда држави остају станови, наравно без срба. Значи играју врло перфидно, рачунају на фактор времена. Да ли је Брнабићка у недавној посјети Загребу отоврилиа то питање са Пленковићем? Или нас је отписала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пуцањ

01.05.2023 09:26

Ево видиш, јуче се у Црној Гори предсједник жртвама погинулим од нато бомби "на неки начин извинио у име државе". А зашто, зато што је држава у то вријеме иако у саставу yу, водила погрешну политику. Овде је иста ствар, због те исте погрешне политике ми Срби смо у сваком погледу настрадали. Не само Срби, и они су настрадали. Требала би политика да се своме народу за та страдања извине.

Name

Ненад-Нострадамус

01.05.2023 12:19

Колико сам ја упознат Хрватска је дала свима право да одкупе станове они који су имали паре они су одкупили они који нису имали паре нису имали сциме одкупити.Боље би било да се ми бавимо са собом и да видимо ста наса власт у Србији и Републици Србској ради за нас народ.Моје мисљење да је много гора него ова у Хрватској према томе морамо прво поцистити своје двористе.На залост ми смо срецни у свом брлогу и према томе не моземо другима дијелити лекције.Када је наса власт дозволила да Милановиц одликује Хрватску постројбу у Дервенти,нека трази да одликује Мартицевце у Книну или Сљивајцанина у Вуковару.Изгубили смо рат сада губимо и мир.Зато Тисина док се издаја не заврси.

Name

Сејттан

01.05.2023 08:43

Па Милосевиц је био искрен. Обецао је да це сви Срби у једну дрзаву. Ја сам неком у сали рекао да хоце тако биту и да це сви Срби у Србију. У Србију је било 25о 000 Срба из Хрватске, 50 000 Срба избјеглих из БиХ и 6 милиона Срба који нису успјели побјеци из Србије.. Све опљацкано. Од непокретне имовине у Реп Српској Срби само имају Милорада Додика..Нит хоце сам отици нити га има ко отјерат нити га хоце ко украсти.. Траје као слава св Николе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузно

01.05.2023 09:07

Јадни Срби свугдје сметају, поцев од Јасеновца, бљесак олуја, птотјерани из Сарајева и многи јос мјеста, са Косова гдје су највеце српске светиње никад мира

Name

лила

01.05.2023 09:54

Не сметају Срби никоме, него српска накарадна политика. Причу о прогону из Са. заборави јер је све документовано. Провјери како и зашто су отишли, а исто тако и из других дијелова бивше државе. РСК никад није правно постојала као ни накарадна у ХолидаyИнн организована Караџићева држава и све што је под тим именом урађено је нелегално и непостојеће. РС постоји по Даyтону и остат ће толико дуго док се не појави неки нови Радован. Жалопојке из 90их се не могу спојити с онима из 2.св рата, јер је ситуација била обрнута. Ал сви знамо да су Срби вјечне жртве и невинашћад!

Name

Корослав

01.05.2023 10:37

Имате РС ,пола Босне и опет вам не одговара.Југославија је створена и планирано је да постане велика Србија ,али изјаловило се 90 сетих зајебали сте Југославију и распаде се Југославија и насташе од реп.државе.

Name

Ре Тузно!

01.05.2023 15:04

Не сметају Срби колико ни остали у обичном народу. Нек се преиспитају водје какву свадјалацку освајачку политику воде и страда Обицни народ због таквик хуцкароса који не мисле ни на свој народ који страда као у свим ратовима.

Name

питај србе Сарајева!

01.05.2023 15:10

То је дезинформација Срби из Сарајева нису протјерани него од својих водја присиљени да иселе се. Многи су остали и гинули ни криви ни дужни цивили као и остали градјани Сарајева.

Name

Истина

01.05.2023 09:53

За разлику од нас,они су сви који су имали имаовину и поднијели захтјев,добили обнову,продали или још продају.Пуно њих се и вратило а папире су узели сви,пензије и све на што Је држављани имају право. Жалим жртве али знајте да већина двије краве сиса,велики су то патриоти!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2023 18:45

То ти вјерујем

Name

Пајтас

01.05.2023 10:02

Додигови бојовници одрадисе посао И сада Срба тамо висе нема..

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

01.05.2023 10:11

Шест милиона Срба је мирно посматрало прогон и патњу око двадесет хиљада својих сународника. Три српске војске (СВК,ВРС,ВСРЈ) својим нецињењем и пасивносцу остављају брацу у невољи. Све насе наредне трагедије су досле као бозија казна, Слава браци палој у борби за слободу и цаст Српског народа. Нама зивима нека је Бог у помоци,али и он помазе када има коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладина РС

01.05.2023 11:57

Насој дрзави РС хвали добро. руководство које це се залозити за полозај народа и дрзаве у сваком смислу, власт која це сарадјивати да медјународном заједницом, у нсјбољем реду .,то мозе понудити Јелена Тривиц, Вукан, Љубиса, мада видим да медији у федерацији прозивају Јелену да је националиста, само зато сто хоце да стане уз свој народ, а они у федерацији свака друга ријц сири национслузам, хоце Бих цјеловиту ,гдје је је највисе босњака, срби би били потцињени, то им европа неце дозволити

Name

мислим

01.05.2023 16:27

Одма обиљезити и прославити попови обавезни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рск+РС+Војвдина

01.05.2023 18:13

300000+150000+40000=490000

ОДГОВОРИТЕ