Херој из Турске одрадио радни вијек, али остаје спасилац

Четвороножном хероју сигурно није било право што од свог водича и дресера Милија Радојевића чује те речи, али у дубини своје псеће душе, знао је да га се његов верни друг неће одрећи преко ноћи.

Свијет 30.04.2023 | 11:39
Херој из Турске одрадио радни вијек, али остаје спасилац

И заиста, би како је Зиги и претпоставио. И даље, на обострану радост, остаје уз Милија, припадника новосадске ватрогасне бригаде и једног од осморице чланова новосадског Спасилачког тима.

Зиги, белгијски овчар малиноа, једини у Србији обучен пас за трагање у рушевинама, није могао тек тако да се препусти мирном псећем животу, без свакодневних обавеза и тренинга, па је његов одлазак у пензију, заправо само фиктиван, јер ће због своје кондиције, али пре свега обучености, остати да ради по потреби, али и да помогне у обуци својих наследника. Ментално и физички је добро, и сигурно бар још две године ће моћи да ради.

- Упркос својим годинама, Зиги је потпуно здрав, што би се рекло, као момак - задовољан што је тако, казује нам Зигијев дресер и водич Радојевић. - После терена у Турској, на моје инсистирање је детаљно прегледан на Ветеринарском факултету у Београду, и сви налази су у реду.

А за претходних девет година, док фиктивно није пензионисан, Зиги је прошао прави дрил, како би што више научио и помагао у проналажењу људи испод рушевина. После свакодневних тренинга и обука, Зиги живи псећим животом.

Оштењен је крајем 2014. године и када је имао два,три месеца доспео код Радојевића, и од тада су нераздвојни. Узајамна љубав од првог дана, била је велики предуслов за све што је Зиги постигао, али наравно и свакодневни стрпљиви рад.

Како је и због чега Зиги одређен за дресуру за спасавање људи у рушевинама, његов дресер и водич нам прича да је код њега брзо препознао да је самосталан, да воли да учи, није плашљив и да поседује изражен нагон за пленом. Све то се касније користило за даљи рад са псом.

 
(Новости.рс) Фото: Новости.рс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хамис

30.04.2023 09:54

Браво Зиги краљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осман

30.04.2023 10:20

Прекрасна животиња. ❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

30.04.2023 10:45

Уз дузно постовање према Зигију морам подсјетити јавност да је псеци син и витез број један на овим просторима титов Лукс. Без Лукса неби било ни Југе ни свега у њој и послије ње. Нити је добио споменик нити је прогласен неродним херојем. Јос увијек није касно да се постхумно одликује. Друг Лукс је ипак број један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висарионович

30.04.2023 13:18

Ко ли ће само спасити твог кепеца кад му правда закуца на врата?ШЧ!

Name

Срце драго

30.04.2023 19:39

Он је барем стиго до пензије а ста цемо ми ?,свака цаст цуки све је заслузио

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

01.05.2023 20:16

Чуо сам да има већу пензију од борца 1 категорије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

01.05.2023 22:43

Вјеројатно на ордење.