Власт у Српској злоупотребљава дјецу због политике

Многи ђаци, умјесто на час историје и обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини, дан су провели пјешачећи или заглављени у аутобусу. Велики организациони пропуст - истиче струка. У емисији Изазови БН ТВ наставници су препричали какав ужас су претрпјели и они и дјеца. Питају - зашто и коме у корист?

Република Српска 29.04.2023 | 09:48
Власт у Српској злоупотребљава дјецу због политике

“Ако смо требали бити само број онда је ово жалосно, а ако смо позвани да упознамо нашу дјецу са чињеницама о страдању народа онда је организација заказала", каже учитељ из Челинца Милош Шашић, наводећи да је цијели скуп био подређен политичарима, а да су испаштала дјеца.

"Воде је било, али како су дјеца чекала по 4-5 сати у аутобусу, недостајало је воде. И ту су биле ружне сцене гдје су дјеца падала у несвијест, ја сам видио двије дјевојчице које су пале у несвијест, а Хитна помоћ није могла да приђе тим дјевојчицама јер су из супротног смијера долазили људи у блиндираним аутима, сирене... " навео је Шашић.

Славица Марковић, наставник из Добоја, наводи да ни мобилне мреже није било, да су и ђаци и цијело наставно особље били у агонији, јер колона возила била је непрегледна.

“Шта шаљемо, какву поруку дјецу - да је хаос нормалан, да је колапс нормалан, вјерујте, ја сам се у једном моменту осјетила као да идем у концентрациони логор”, навела је Славица Марковић.

Поставља се питање – Гази ли власт по дјеци зарад политике?

"Зашто је то морао да буде дан када се обраћају званичници државних врхова, зар нисмо могли да размишлајмо шире - да интереси наше дјеце буду на првом мјесту", пита социолог Мирјана Чеко.

Нажалост, злоупотреба дјеце у политичке сврхе није новина. Проблем представља и то што дјеца, од најмањег узраста знају за политичаре.

"Један политичар из Бањалуке дошао је у вртић, то су мала дјеца, и они су га одмах препознали. Сви су похрлили да се сликају са њим и све и једно је знао ко је", навела је Чеко.

"Када су у притању дјеца и њихова злоупотреба у политичке сврхе, ми смо имали пријаве које су се односиле на ситуације гдје су дјеца вођена на скупове и сликли су се са политичарима. То што је родитељ дао сагласност да његово дијете може бити усликано не значи да те фотографије могу да користе трећа лица ", навела је Гордана Рајић, Омбудсмен за дјецу РС.

Струка каже - свако треба да предузме своју одговорност да би се овај проблем бар покушао да ријеши.

“Мијењање колективне свијести овог друштва, то ће бити јако спор процес али није неизводив”, навела је Чеко

“Јако је тешко васпитати дјецу кад морате васпитати родитеље, јер они нама не дозвољавају да васпитамо дјецу на начин који се не слаже са њиховим начином васпитања и њиховим погледом на свијет, истакла је Марковић, наставник из Добоја.

Ако је судити по досадашњој пракси, политичари неће у скорије вријеме престати да користе дјецу за политичке интересе.

А то је супротно УН-овој конвенцији о правима дјетета и начелима демократије, речено је у емисији Изазови БН ТВ. те наглашено, да би родитељи требали да стану у заштиту права своје дјеце која - све чешће на хладноћи и сунцу стоје чекајући да политичари на њима уберу који поен.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Клосарска посла

29.04.2023 07:54

Гледајте своју дјецу, насу оставите на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

29.04.2023 12:10

Цитам неке Њемацке новине и писе Босански политицар вриједјао Новака Дјоковица и фамилију Дјоковиц..Онда даље у тексту писе детаљо о ком се политицару ради.

Name

У бивсој

29.04.2023 07:58

Југославији у 8 разреду смо исли. Неко би најрадије то у заборав.... Злоупотреба дјеце је то а фарме за монструозно злостављаање и униставање мале дјеце,, педофилија итд. нису тема у медијском мраку.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

29.04.2023 11:56

Све то треба научити дјецу, али се мени није никад свиђало да се некоме кунем и заклињем. Значи и тада у то вријеме дјеца искориштавана и злоупотребљена за идеале. Наш систем је накарадна, а дјеци се сјеку крила.

Name

ранкица

29.04.2023 08:01

Чекам ранку поводом 1 маја да објасни робовско злостављачка права радно угрожених

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

29.04.2023 08:22

Власт у Српској не малтретира само дјецу.Они малтретирају све редом.Каже додик кско држава уложи милион док одшколује стручњаке,а они послије напусте и оду у свијет.Па уи си јавно рекао милораде да могу бити не знам какви стручњаци,али ако нису чланови снсд да им је све џаба.Паметна омладина неће да их ти уцјењујеш,зато су ти остали само дупелисци са купљеним дипломама и папци који прелазе теби због интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

29.04.2023 08:32

Народ је пукао, скроз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

29.04.2023 08:40

Овај учитељ са наочалама, он је паметнији и образовањи од 90% оне сељадије што сједи у скупштинским клупама ! Замисли, а он учи дјецу на селу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

29.04.2023 08:51

Тако и у рату било!! Своје сто даље од рата у свилу и ладифу!!! А тудје измрцвари сви и свацим!! Исти сценариј као и у рату!! Филм треба снимити и за историју будуцим генерацијамам!! Како се муцили и зиви и мртви !!!! Нема веце грехоте него на костима мртвим радити то сто се ради ! То треба забранити! А зиве сто су доведени ту на такав нацин за свједоке и све кривце пред закон за све једнак! Дно дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре да да

29.04.2023 12:07

Па свако ко је нормалан и паметан, послао је своју дјецу тамо гдје нема рата. Па ко це нормалан, реци свом дјетету да иде у рат. Хајде да је био свјетски, рат па да се боримо и бранимо, а овако ици, комсија на комсију због националиста који су једва цекали да се зарати, и да додју на власт, због моци и новца, је највеца глупост и срамота. Као по обицају, увијек се одазива највеца сиротиња, која је увијек била погодна за манипулацију, и која је вецином испред разума и толеранције, бирала националну припадност и религију, (бојеци се да је не изгубе), вјерујуци да це им бити боље у национално "цистим" дрзавама. То вази за све стране. Ста смо тразили, то смо и добили. Свака цаст свакоме ко је побјегао и сацувао образ, у прослом градјанском рату.

Name

Ненад-Нострадамус

29.04.2023 15:34

Људи су били насилно мобилисани од војне полиције,а војна полиција је као и данас ова полиција полиција елите.

Name

БЛ

29.04.2023 08:54

Ста реци нег пропало друство са погресним вриједностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

29.04.2023 09:04

Да имате имало памети бар ви из просвјете би требало сваке године да водите дјецу на овај свети датум и да им прицате како смо ту пострадали а ви се залите да немате мобилног сигнала и како је неко дијете било зедно, могу само да вам казем једно велико СРАМ ВАС БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.04.2023 11:31

Не могу ови из просвјете да одлуцују када це водити дјецу на таква мјеста.Мозда цак ни министарство образовања то немају право,адреса ко то мозе да уради нам је свима позната немој да се правимо луди и то пребацивати на просвјетне раднике ,родитеље па на крају и дјецу. Ако не смијете реци истину онда барем цутите.Просвјетни радници раде и морају да раде по плану који им се да.Овога пута свима је јасно да је ово није радјено ради сјецања и одавања посте зртвама него промоција једног цовјека и једне странке.

Name

Ре Вељо

29.04.2023 15:28

Боље је цутати него лупетати. Мозес ли ти узети нецју дјецу И водити их било гдје?По ком основу ти могу радити наставници?

Name

Татар

29.04.2023 09:30

Господине учитељу и учитељице ако сте ви задужени за ту дјецу док су у школи и ви сте тотално заказали.Питам се јесте ли имали и властиту дјецу у тој групи.Сигурно нисте.А за тудју очито и не марите.А шта мислите да је било жешћих посљедица од падања у несвест.Како вас није стид покупити аутобус деце а ни воду им не обезбедити а камо ли шта више.Срамно понашање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

29.04.2023 11:52

Шта причаш?

Name

Милица

29.04.2023 11:54

О чему ти причаш и пљујеш по наставном особљу. Директор школе је добио наређење да дијела морају ићи. Да би заштитио своју гузицу натјера наставнике да организују излет. Па кад сте тако паметни као родитељи и све знате што пуштате дјецу. Олакшаћете и себи и наставницима. У сваком случају више је родитеља који могу ту глупост зауставити. А не само пљувати по наставном особљу, огледало па се мало ви и ваша дјеца огледајте можда има грешака и до вас.

Name

Ре Татар

29.04.2023 15:31

Ви вјероватно нисте ни исли у сколу кад не знате да наставник не смије уценика послати ни у сколски двористе а не да га негдје води, обезбједјјује воду И сл.

Name

ЗВОРНИК

29.04.2023 09:59

Па ово наши из Зворника од 2006,год не престају вода ти и злоупотребљавати дјецу. Сви скупови су били са присуством дјеце, и птице знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хај

29.04.2023 12:31

Не серите, читава Р Српска нема 500 аутобуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петровић

29.04.2023 15:50

Једини и највећи кривац је МУП Републике Српске! Тотално неспособни људи, а био је сав полицијски руководни кадар тамо. Чиста нула за организацију! Био лично и видио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спас

29.04.2023 18:44

Имају та дјеца родитеље. Дзаба расправљате овдје ко је одговоран..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.04.2023 11:14

Срамота је овако нешто говорити и гурати у први план јер се тиме гурају у други план сва страдања срба, а срби су као народ на Балкану највише страдали кроз историју! Са друге стране имамо сваке године обиљежавање догађаја у Поточарима гдје се 11.јула окупи и по 50 хиљада људи, када је темоаратура и по 40 степени, и када се државници и амбасадори сви сјате под неку тенду а сав народ цркаје и пада у несвијест на сунцу, и никада, ама баш никада нисмо чули ни глас било кога да је критиковао организаторе јер знају да би тиме жртве пале у други план! Е баш због тога све ове би требало да буде стид и срам за своје звоцање, а појединци су се вечерас тако обраћали да је то више личило на плаћено политичко оглашавање и закупљен термин за обраћање бирачима у изборној кампањи! Да не помињемо то што је један од учесника вечерас изговорио да се тог дана због гужви у саобрачају осјећао као они који су у Јасеновцу вођени као логораши, очито га јр понијело то што је у студију на телевизији па се погубио али свако ко је то чуо могао је само у себи рећи "воиме оца и сина и светог духа амин"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта у земљи ћуда!

02.05.2023 14:41

Јесу ли ту дјеца педагога и политицара??? Још треба тудју дјецу преоптерецавати и мучити. Морали су. Тузно и не демократски.

ОДГОВОРИТЕ