Еколози траже правну заштиту Саре и Сунчице

Посебну пажњу еколози су посветили су правној заштити Сунчице Ковачевић и Саре Тушевљак, које су као дио неформалне грађанске иницијативе „Стоп изградњи малих хидроелектрана на Касиндолској ријеци“ изложене притисцима и тужбама од стране инвеститора.

Република Српска 28.04.2023 | 20:41
Еколози траже правну заштиту Саре и Сунчице

Бањалучки Центар за животну средину организатор је петодневног састанка чланица највеће еколошке мреже на свијету „Пријатељи Земље“, чији је циљ размјена искустава и планирање даљих активности мреже у борби за очување ријека и биодиверзитета. 

Посебну пажњу еколози су посветили су правној заштити Сунчице Ковачевић и Саре Тушевљак, које су као дио неформалне грађанске иницијативе „Стоп изградњи малих хидроелектрана на Касиндолској ријеци“ изложене притисцима и тужбама од стране инвеститора.

„Судски поступци који се воде против мене и Саре, а по тужбама за клевету од стране белгијског инвеститора, ставили су пред нас велике изазове, али подршка коју добијамо како из БиХ, тако и из свијета читав овај поступак олакшава. Против мене и Саре подигнуте су три тужбе, двије против Саре и једна против мене и такође смо прошле године примиле и нове опомене пред тужбе, након организације изложбе фотографија двије године борбе за Касиндолску ријеку“, каже еколошки активиста Сунчица Ковачевић.

Међународна еколошка мрежа „Пријатељи Земље“  тренутно броји 74 чланице из цијелог свијета. Центар за животну средину из Бањалуке је дио мреже од 2015. године.

„Веома сам захвалан што сам данас овдје. Желио сам да покажем солидарност са Саром и Сунчицом. Њихов рад је јако ризичан, али и несебичан. Оне то не чине због себе, већ због свих нас. Младе жене су често предмет оваквих тужби, јер они сматрају да су жене лака мета, али гријеше у томе, јер не рачунају на њихову снагу и истрајност“, сматра Даниел Риберио, из организације „Фриендс оф тхе Еартх Мозамбик“.

Посљедњих година све већу пажњу јавности заокупља борба за очување малих дивљих ријека, које се налазе на удару домаћих и страних инвеститора. Од планиране изградње 352, до сада је изграђено преко 120 малих хидроелектрана. 

„Свијет се мијања и напушта традиционално мишљење да је природа подређена људским потребама. У земљама попут Боливије, Еквадора или Новог Зеланда природа је кроз правни систем добила своја права. Ријека је живи екосистем и она у све више земаља на судовима има статус и заштиту као што имају и људи“, објашњава предсједник мреже „Фриендс оф тхе Еартх Интернатионал“ Хемантха Wитханаге.

Мозамбик и Шри Ланка, земље из којих долази подршка Сари и Сунчици, попут Босне и Херцеговине суочавају са великом изградњом хидроелектрана на својим ријекама. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Браво

28.04.2023 19:16

Цуре имате висе храбрости од свих оних надуваних сабана сто се пусу и разбацују по Рс. Само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука Лабан

28.04.2023 21:53

Да ли су госпођице Ковачевић и Тушевљак чуле за ријеку Жељезницу? Жбог чијих интереса се противе изградњи МХЕ само на Касиндолској ријеци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

29.04.2023 04:44

Ако ме иста у зивоту нервира то су ови еколози , то је група беспослених љиди који не знају ста це од себе па се они насли као да брину о природи, неко им да по двадесет марака и онда њихова брига наступа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семпервивум

29.04.2023 05:31

Засто не идете у Белгију да јавно казете да вас тузи белгијски инвеститор и да тразите заститу? Сипак,ви знате да износење детаља из судских поступака није правилан нацин поступања у уредјеној дрзави. Ако сте поступале законито И нисте сириле лази,не треба вама подрска са округлих столова. Подрзавам заститу зивотне средине и еко активизам али не подрзавам гурање појединацних слуцајева у јавност када је у току судски поступак. То је покусај непримјереног утицаја на правосудје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.04.2023 05:44

Спао народ на двије храбре цуре.Подржимо их и покажимо да смо људи и да нас немогу купити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уклета авлија

29.04.2023 06:40

Досли "инвеститори" у БиХ да инвестирају.Интересантно је да то не раде у својој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цасх

29.04.2023 09:34

Тата од једне активисткиње је радио на пројекту изградње конкретних МХЕ. Дакле ,све је то вец плацено (И потросено) !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Сиповац

30.04.2023 18:42

То није Сарин тата.Он је полицајац који се користећи полицијску значку хонорарно бави криволовом и крађом дрва.Пројекте је направио човјек који нажалост носи исто презиме као ова секта.Човјек је о свом троску припремио пројектно техничку документацију и пронашао стране инвеститоре који су спремни уложити у ту недођију 10 милиона марака.За узврат село Подивич је добило пут од стране Кијева и од стране Сарајева као воду и уређено гробље те неколико мостова.Али долазак људи и туриста као и камере сметају ловокрадицама шумокрадицама и илегалним уловом пот. пастрмке коју наводно штите.За све наведено постоје видео записи.

Name

Јово Сиповац

30.04.2023 18:43

То није Сарин тата.Он је полицајац који се користећи полицијску значку хонорарно бави криволовом и крађом дрва.Пројекте је направио човјек који нажалост носи исто презиме као ова секта.Човјек је о свом троску припремио пројектно техничку документацију и пронашао стране инвеститоре који су спремни уложити у ту недођију 10 милиона марака.За узврат село Подивич је добило пут од стране Кијева и од стране Сарајева као воду и уређено гробље тенеколико мостова.Али долазак људи и туриста као и камере сметају ловокрадицама шумокрадицама и илегалним уловом пот.пастрмке коју наводно штите.За све наведено постоје видео зсписи.

ОДГОВОРИТЕ