Студенти у Добоју: Стоп за факултете без акредитације!

Неформална група студената „Акредитоване високошколске установе – признате дипломе“ је данас у Добоју одржала уличну акцију са циљем информисања студената, будућих студената и заинтересованих за високо образовање о статусу акредитација високошкошколских образовних установа у Републици Српској.  

Република Српска 28.04.2023 | 19:09
Студенти у Добоју: Стоп за факултете без акредитације!

Сви заинтересовани су овим путем добили тачне информације о томе која високошколска установа има акредитацију на државном и ентитетском нивоу, те да ли су те установе у поступку акредитације или реакредитације.

Уз податке који се налазе у летку, креираном закључно са 15. априлом 2023. године, студентски активисти су се потрудили да, свим заинтересованим грађанима који су узели летак, пруже више информација о томе шта наведени статуси значе.

Студентски активисти преко двије године указују на проблеме у систему акредитовања образовних установа, и истичу да највеће последице неуређености система сносе студенти. Како наводе, највећа промјена, од претходне, такође успјешне кампање информисања грађана почетком ове године, десила се у промјени статуса Високе школе за економију и информатику Приједор, гдје је Рјешењем од  17.03.2023. године, Агенција за високо образовање Републике Српске одбила акредитацију ове установе и студијског програма Јавна управа.

Активисти постављају питање: Шта могу да очекују студенти који су улагали вријеме и труд у своје образовање, који су учили и полагали испите, а сада њихове дипломе неће бити признате?

 Данашња успјешна акција информисања грађана Добоја, једна је у низу коју студенти најављују.

Како кажу, циљ им је да сви грађани којих се тиче високо образовање, имају информације и владају материјом која ће одредити њихову академску будућност.

Осврнувши се на последице афере „Кластер“, која је потресла академску заједницу Републике Српске, раније овог мјесеца упутили су отворено писмо Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Упитали су министра за статус студената Високе школе за примјењене и правне науке „Прометеј“, будући да је овој високој школи 18.04.2023.истекао и продужени, крајњи рок до када се сматра акредитованом, након што у току важења петогодишње акредитације до 18.04.2021. године није обезбијеђена њена реакредитација.

Како се „Прометеј“ доводи у везу са афером „Кластер“, студенти су оправдано забринути за своју будућност, а неформална група студената „Акредитоване високошколске установе – признате дипломе“ најављује да неће престати са активизмом, све до крајњег регулисања стања у високом образовању Републике Српске.

„Последњих мјесеци смо забринутији него иначе, када је у питању високо образовање, не само у РС, већ и на нивоу БиХ. Суочени смо прво са оним, на што смо први и указали, а то је непризнавање диплома стечених у БиХ у сусједној Хрватској, као и у Словенији. Затим је у јануару „избила“ афера са куповином диплома, а чак пет високошколских установа индиректно или директно помињу се у том контексту.

Прошла су три и по мјесеца, а јос нема назнака да су разоткривене размјере те афере и то је оно сто нас највише брине. Сматрамо да надлежни за високо образовање на ентитетском, а ни на нивоу БиХ, не би требали чекати истражне органе и њихове резултате, већ да само предузму потребно, зато што смо више него сигурни да су знали да постоје бројне аномалије у високом образовању и незаконитости." - саопштили су из НГГ "Акредитоване високошколске установе - признате дипломе".

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Радован

28.04.2023 17:29

Молим ове фамозне активисте да нам казу, који дрзавни факултети су акредитовани. За дрзавне Универзитете знамо, али не знамо који су факултети у саставу дрзавних Унивезитета акредитовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те радован

28.04.2023 18:19

РАДОВАНЕЕЕЕ...имас на сајту Универзитета Који факултети ту припадају.Отвори сајт И процитај И сазнацес

Name

Ре

28.04.2023 18:33

Питајте Вулицку како се заврсава факултет а мозете дјикица и сулица.

Name

ре

28.04.2023 19:31

Први шумкси државни факултету у Добоју мора бити затворен па онда си све приватне продавнице диплома.

Name

Радованеее

29.04.2023 04:28

Е моји драги активисти, Молим Вас, одговорите који дрзавни факултети имају акредитацију. Знам ја који факултети припадају Универзитету, али ја Вас питам који су АКРЕДИТОВАНИ.

Name

16 крајишка

28.04.2023 17:41

Како стоп па онда комплетна Влада мора падти и сви државни службеници нога у дупе полако бице и то ако бог да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Добојлија

28.04.2023 17:45

Е МОЈЕ ДОБОЈЛИЈЕ МОЗЕТЕ ДА ЗАВРСИТЕ МИЛИОН ФАКУЛТЕТА ПРАВАЦ ВАМ ЈЕ ЊЕМАЦКА НЕМА ОВДЈЕ НИСТА ИДИ БУД РОБ КОД СВАБЕ ИЛИ ПРОСЈАК КОД ДОДИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леx

28.04.2023 18:15

Одговор; Нека баце дипломе јер су бацили паре. Информације о акредитацији су биле увијек доступне јавности И сви студенти су могли знати који (какав) факултет уписују. Будуци студенти,информисите се благовремено уколико намјеравате уписивати факултет. Предност дајем дрзавном универзитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.04.2023 20:18

Е моји маргинализовани студенти касно сте се сетили

Name

Раде

28.04.2023 20:13

Факултет завршен у РС нигдје није признат савјетујем родитељима да дјецу уписују у србију Нови сад Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фелиx

29.04.2023 01:29

"Студенти су оправдано забринути за своју будућност". Треба да буду забринути јер већина доприноси бесмислу система, а не зато што нешто није акредитовано. Већина студената је таква да су им мама и тата рекли да упишу факултет. Свако је добио прилику да студира јер су све границе (понајвише етичке) потпуно спуштене. Студентски вокабулар подразумијева колоквијум, ово неће бити, напиши ми скрипта. Гомила неписмених неразмишљајућих појава жељна звања. Професори такви да их све тјерају на приватне инструкције (наравно, већином из математике) јер су неспособни да раде свој посао. Способни једино да се иживљавају и да лијепе титуле. Храм знања некад данас је штала за одгајање дрекаваца. Да ли се Гаус потписивао са др и продавао своју књигу за 40 марака као највећа роспија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.04.2023 05:50

Подршка за младе људе,имате право тражити информације и на оне који нису акредитива и немојте се уписивати.Нема другог рјешења. То је мафија ионако поотваеала да неписмени могу купит дипломе јер се ван граница не признају.Знам да у земљама ЕУ провјеравају код нострификације и средњошколске дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правни факултет

29.04.2023 07:02

Молим Вас, да ли има негдје рјесење о акредитацији ПРАВНОГ факултета Пале. Не Универзитета него Рјешење о Акредитацији Правног Факултета. Стално говоре да је акредитован Универзитет а нико не каже који факултети на Универзитету су акредитовани. Само су два факултета у саставу Универзитета акредитовани.

Name

Приједор

29.04.2023 06:54

Немојте прицати о улозеном труду на приватним факултетима, то је смијесно! Тамо се улqзу паре да се без труда и знања добије дипломица која је довољна за зимски сан у некој СНСД установи или предузецу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изостахије Јутјубовски

29.04.2023 07:29

Ста фали факултетима без акредитације, па ионако нико не трази знање у пракси!

ОДГОВОРИТЕ