Свињогојска фарма иде у бесцјење, нуде је за 2 мил.

– Цијена свињогојске фарме “Топ-фарм” из Нове Тополе ће поново бити спуштена на сљедећој лицитацији, те ће бити понуђена за 1,9 милиона марака, одлучено је на Скупштини повјерилаца овог предузећа у стечају.

Република Српска 28.04.2023 | 18:23
Свињогојска фарма иде у бесцјење, нуде је за 2 мил.

На данашњој сједници Скупштине повјерилаца, између осталог, се могло чути да на незаинтересованост купаца утиче и немогућност добијања еколошке дозволе због чега се не може наставити примарна дјелатност ове фирме.

Подсјетимо, до сада су одржане три лицитације за продају имовине ове фарме. Најприје је понуђена за 11,5 милиона КМ, па за 5,7 милиона марака, те на посљедњој за 3,8 милиона КМ.

“Уколико и ова, четврта лицитација буде неуспјешна, фарма ће пети пут бити понуђена за око 1,2 милиона КМ. Ако је ни након тога нико не купи, ићи ћемо са парцелисањем фарме, јер су се они који су раније били заинтересовани жалили да је фарма скупа као цјелина”, навела је стечајна управница “Топ-фарма” Наташа Косић.

Косићева је појаснила и зашто се, према Закону о стечају, не иде са цијеном нижом за десет одсто од претходне.

“Имовина је већ сада почела да пропада и уколико бисмо ишли по овом закону, до реалне цијене бисмо дошли тек за двије године, а за то вријеме би имовина била у још горем стању него што јесте”, казала је Косићева.

Нагласила је да додатну препреку представља и то што се фарма налази уз индустријску зону гдје се земљиште продаје за марку или двије по квадрату.

“Цијена фарме на петој лицитацији ће значити да би земљиште било пет марака по квадрату”, рекла је Косићева.

Један од повјерилаца свињогојске фарме, представник предузећа “Рапић” из Градишке казао је да је ова фирма раније била заинтересована за куповину “Топ-фарма”, али да су одустали од те идеје због поменутог проблема са добијањем еколошке дозволе.

“Један од разлога због којег смо одустали је и тај што би покретање производње било веома скупо. Било би неопходно око 200.000 марака по објекту, а на фарми су 24 објекта”, рекао је овај повјерилац.

Важно је напоменути да су на овом рочишту призната и нова потраживања вриједна више од 800.000 марака.

Подсјетимо, како је ЦАПИТАЛ раније писао стечај у „Топ фарму“ из Нове Тополе отворен је у мају претпрошле године након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани, да се пословање одвија путем благајне и да менаџмент друштва постоји само формално.

Косићева је тада у извјештају навела да су рачуни предузећа „Топ фарм“ у константној блокади од 2018. године, да су потраживања нереално приказана јер се пословање углавном одвијало у готовини, да је друштво неликвидно, а основно стадо животиња значајно смањено.

Приједлог за стечај „Топ фарма“ поднијеле су холандске фирме „Де Хеус Анимал Нутритион“ и „Пламогро Инвест“, а одлуку о покретању стечаја суд је донио након извјештаја предстечајне управнице управнице која је навела да су испуњени сви услови за стечај.

Потраживања повјерилаца ове свињогојске фарме износе око 15 милиона марака.

(<стронг>Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Yуга туга

28.04.2023 16:50

Како то код нас све пропало сто близе Мили из Бакинаца све веца пропаст.. бозе драги..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

28.04.2023 16:59

Цуди ме да и ово нису унистили макар да се несто добије. То је комсилук узурпатора па мозда зато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

28.04.2023 17:00

Да је власт имала жељу да то ради неби је уништили.Приватни интерес прије свега,банда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Милораде

28.04.2023 17:37

Ти јеси завршио политичке науке у БГ али економија је за тебе непознаница. Ово нам не би радио ни највећи непријатељ. А све зато сто си успоставио систем без казне, систем партије тајкуна и кумова. Ово су последице те сулуде политике гдје се не кажњавају партијски сефови лопови и улизице. Гдје се краду милиони а ти бранис те незналице и гладне пара којекакве смрадове а партијске послушнике. Заробио си Тузиластва која би могла да чисте РС од лопова нашег новца, од смрадова људских, од похлепних лажних привредника, од незналица са купљеним дипломама. Ово је слика посљедица такве власти и самовоље твоје и сљама око тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родољуб

28.04.2023 18:23

Мислио Миле да поцне са Босњацима гузву па кад је види да би вецина народа стала уз босњаке и сви били против њега ,сад лагано подвија репину и проваци се,,Миле ако ти је до рата скупи те силне сестрице кумове и свога синцину па поцни борбу а народ немо мијесати у гузви јер свисмо против тебе.

Name

Приједорчанин М.

29.04.2023 04:50

За Родољуба.брао Родољубе већина тако размишљакога познам.политичари нису схватили да је патриотизам и национализам код већине народа излапио.

Name

Занимљиво

29.04.2023 06:59

Немозе као добити "еколоску дозволу" неко ко производи храну а мини хидроцентрале могу. Питам се ста то није еколоски код гајења зивотиња? Ах да, прдез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеценка + Ракија

29.04.2023 07:30

Сада испада да нам ни прасици не требају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

29.04.2023 19:31

Па како је направисте без свих потребних дозвола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абсурд?

30.04.2023 08:38

Имамо све висе папака, а прасица све мање?

ОДГОВОРИТЕ