Српска нема користи од лобирања, а "баци" милионе КМ

"Република Српска не остварује сарадњу са лобистичким кућама у САД нити било гдје у свијету. Влада Републике Српске једино остварује сарадњу са правним и експертским тимовима међународних консултантских кућа, у складу са уставним правима и позицијом Републике Српске, а у циљу формирања правне, економске и дипломатске стратегије".

Република Српска 28.04.2023 | 12:56
Српска нема користи од лобирања, а "баци" милионе КМ

Ово стоји у писаном одговору на посланичко питање Вукоте Говедарице (СДС), које је гласило:

"Колико је Влада Републике Српске до сада уплатила укупно средстава на име лобистичких кућа?"

Говедарица је тражио и табеларни преглед са називом лобистичке куће, земље у којој се она налази и износом уплаћених средстава с наведеним ефектима свих тих улагања у лобирања.

У одговору Говедарици нису наведена имена са којим правним и експертским тимовима међународних консултанских кућа Влада сарађује, али наглашавају да "уговори са консултантским кућама носе ознаку тајности у складу са одредбама Закона о заштити тајних података („Службени гласник Босне и Херцеговине бр. 54/05 и 12/09), те y складу с тим исте не можемо доставити у одговору на Ваше питање".

У одговору наводе да консултанске куће, које су ангажовали, предузимају активности на: изради извјештаја Савјету безбједности УН и других докумената од значаја за област међународне сарадње Републике Српске, изради правне и дипломатске стратегије везано за права и позицију Републике Српске, конципирању и комуницирању кључних политичких ставова у иностранству, као и презентовању пословних интереса Републике Српске, промоцији њених инвестиционих потенцијала и остваривању блиских контаката са пословном и академском заједницом, невладиним сектором, те другим релевантним институцијама и организацијама у Европи и САД-а.

"Ове куће пружају и подршку у организацији значајних догађаја у иностранству на којима учествују званичници и представници институција Републике Српске, те омогућавају заступање Републике Српске у вези међународних правних и политичких питања, у складу са актуелним потребама и повременим захтјевима", стоји у одговору.

Даље се наводи да им подршка стручњака са великим искуством у области међународног права значајно доприноси правовременом информисању и реаговању на актуелна политичка, друштвена и економска збивања у Републици Српско), БиХ и свијету.

На крају одговора из Владе су доставили табеларни преглед одобрених и утрошених средстава за стручне и консултантске услуге које од 2011.године.

Тако је у периоду од 2011. до 2023. године за те намјене Влада издвојила 37.354.187 КМ, а за ову годину у плану је још два милиона и 200 хиљада марака.

Коментаришући одговор из Владе министра за економске односе и сарадњу Златана Клокића, Говедарица је већ најавио нова питања, која произилазе из одговора који је добио.

"Пошто се у одговору спомиње да су те правне и експертске куће урадиле доста посла на извјештајима који су ишли према Савјету безбиједности УН-а, баш ме занима таксативно по годинама колико су урадили таквих извјештаја и који су то други документи који дефинишу област међународне сарадње и какву је корист Република Српска имала по том основу", каже Говедарица у изјави БН-у.

Наглашава да ће тражити од Владе о којим тачно правним и дипломатским стратегијама се ради и колико је по годинама урађено таквих докумената и да ли је икада ико анализирао ста су бенефити Републике Српске и њених грађана.

"У одговору се може наћи и како је на инвестиционо-пословном амбијету радјено а свједосци смо да су стране и директне инвестиције из године у годину све мање и мање, готово да их и нема за разлику од Србије која је направила управо са тим земљама инвестициони бум. Тражићу у новом питању да министар наведе тацно о којим инвестиционим подухватима се ради и колико је радних мјеста по том основу отворено у Републици Српској", каже Говедарица.

Према његовим ријечима, биће занимљиво ста ће у наставку министар Клокић одговорити.

"С овом годином тај износ ће превазићи 40 милиона КМ а оно што је видљиво голим оком јесте да имамо руководства која су нам на црним листама, да званична политика коју води Додик и дружина је политика сукоба против држава гдје се лобира за Републику Српску а да страних директних инвестиција нема. Ријеч је о појави која је веома чудна. Само по себи поставља се питање да ли је све то разумно?

Закључак који се намеће као одговор је тај да Република Српска нема никакве користи од свега овога али и да корист имају искључиво појединци. Који су то појединци и какву корист су имали неће се то баш моћи сакрити како неки мисле", закључује Говедарица.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Какву

28.04.2023 11:27

корист има од вас политицара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2023 11:49

Немој такво питање постављати једном борцу за Републику Српску. Он ни у рату као припадник Војске Републике Српске није жалио дати свој живот за отаџбину. Неустрашиво је јуришао на непријатељске бункере.

Name

МИХОЉАЧЕ

28.04.2023 11:55

Доста приповијетки господине Вукота. Хоћемо дијело , а како се понашате од Срба ће остати позиција и опозиција,а народ иде у КОНВЕРТИТЕ.

Name

Деутсцхланд

28.04.2023 12:03

Додик лобира,због лповлука,да американци не ухапсе га,то је права ИСТИНА,класични мафијаш тако ради,30 г,са 2 посланика доци на власт,од могућих 80,има ли ико РАЗУМ, американци га поставили,сад Народ за њега плаца лобирање,БОГ види СВЕ,нека се не радује

Name

РЕ

28.04.2023 22:02

Лобирати а шта? Крсење уставног поретка. Ајте молим вас не омаловазавајте разум медјународних институција и дрзава. Па то гдје год споменес је контра став загарантиран, тако да то лобирање се претвара у штетоцину

Name

Саса

28.04.2023 11:33

Наравно да нема, кад босњаци имају јаку диаспору и они без пара лобирају за своје. А вјерујте да су постали јаки и да их има на јаким мјестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Саса

28.04.2023 12:34

Истина је то сто казес. Има их на свим вазним позицијама по цијелом свијету

Name

Раде

28.04.2023 11:36

Сабур брацо бит це

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

28.04.2023 12:12

Лобирање у Кини да “нам” дају кредит без залога(на лијепе очи ) изгледа и Кинези нас од.енали,па сретно ко изађе задњи нек’ угаси свјетло!!

Name

Хдкдо

28.04.2023 11:44

Ма укините се висе, видите ли да сте теска лакрдија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

28.04.2023 12:18

Како нема, главоња добије опран новац .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

28.04.2023 13:11

Након ових избора сте ми се сви осим Вукана згадили да ме уопсте не интересује ста говорите сви сте иста багра и тацка......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

28.04.2023 14:18

Ма не баци Вукота, то само ко фол дају оном Обраду у Америку, он узме мало а све се врати коме треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упапсије Добронамјерни

28.04.2023 14:32

РС је дрзава, мора да има страна представниства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.04.2023 16:24

Такодје нема користи ни од вас опозиције па ето још увек постојите

Name

11903

29.04.2023 04:19

Индиректна корист тих бацања пара је та ŝто су многи чланови црвеног комитета на црним листама САД.

ОДГОВОРИТЕ