Запад у све већем страху од "кинеске агресије"

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли позваће Кину да призна своје „највеће војно јачање у мирнодопским временима“ те упозори на ризике новог „Хладног рата“ с Пекингом.

Свијет 26.04.2023 | 13:30
Запад у све већем страху од "кинеске агресије"

У говору који ће се одржати у Лондону у уторак, министар спољних послова упозориће на ризик од „трагичне погрешне процене“ у подручју Индо-Пацифика ако се настави “кинеска агресија”. Очекује се да ће Клеверли у свом говору да каже како „у овом тренутку Кина спроводи највеће војно јачање у мирнодопској историји”.

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

није него

26.04.2023 11:48

Ето увек се нађе неко,ко мисли,да не треба тако?Може ли Кинеско руководство мислити својеом главом,може само онда и никад више ако је то у складу са интересима краљевства,и САД.Тако је сасвим интересима малих и великих,може али ако ти ја дозволим!А ја ћу ти дозволити оно што мени не смета,а теби не користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

26.04.2023 12:59

Отприлике је то тако некако.Али стици це и њих рука правде...

Name

Отприлике

26.04.2023 16:38

Није тако, јер комунистички режим није легитимним путем дошао на власт. Мао је жарио и палио, други су пружали отпор и пребјегли на острво Формоза. Десетине милиона су изгинули или убијени, умрли глађу. Да, то је тај дивни комунизам, само су гладовали, празни регали, а пропагандом истицали своја достигнућа. Само су они легитимни, Таиwан, никако копнена Кина. Јасно је ко мора да преда власт, диктатура. Уз УСА и ГБ, и остали Запад, није ни Таиwан неко чије мишљење је небитно. И Таиwан, и Јапан, су Запад, иако на истоку.

Name

реалност

26.04.2023 11:48

Док се нато сири, не сједе ни други скрстених руку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацкали сте Кину

26.04.2023 11:57

Умјетницке вриједности древне Кине су у Лондону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2023 13:08

Све империје су пљачкале од Русије, Турске, Енглеске а и те Кине ниста ново

Name

Русија

26.04.2023 17:09

Не а империја јесте сама по себи и непролазна....

Name

Јадници сотонски

26.04.2023 11:59

Која паника их савлада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.04.2023 12:38

Кина криви запад и Америку за сопствене пропусте у политици и економији. Потпуно су погријесили са тоталном изолацијом сто се тице ковид-а, ал то никад неби признали. Протести од пролсе године су брутално угусени, људи су нестали и стрпани у затворе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

26.04.2023 12:40

Ста има запад да за кинеском територијом ... тако и Србија једног дана акобогда уци на отету своју територију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

26.04.2023 13:07

Кинези нека лепо питају Британце, ста и како да раде? Ако их не питају, онда це им пљунути под прозор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замисли

26.04.2023 13:47

Удаљени 15 000 км. од Кине и они забринути шта ће Кина да ради у свом дворишту ! Боје се "агресије" на Тајван а Тајван дио Кине ! Свачије стрпљење има своје вријеме, а оно је истекло, Кина га је имала и превише ! Кинези на Тајвану нека размисле хоће ли се вратити матици или ће бити топовско месо које служи искључиво Британско-Америчким интересима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раније је

26.04.2023 14:39

Европа била највеће ратиште на свијету. Откад влада демократија нема ратова, али само толико дуго. Зато је најбоље да се у цијелом свијету успостави демократије. Доста је доживотних владара и војсковођа, Хитлера, Наполеона, Стаљина, Атила, Путина, Слоба или било кога другог, јер од силне љубави према свом народу,... Вјерујте, то је најбоље за све, не гине се, не разара и не расељава. Или можда неко мисли да није тако најбоље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2023 15:58

Занимљиво штиво, али ипак мислим да силом наметати "демократију" није демократски ! Свака од тих "демократија" гледа како да науди "диктаторима" и да клепе од њих ресурсе , примјер, свргну "диктатора", на власт поставе своје "демократе" и онда ресурси пиче по багателним цијенама а у већини случаја буду и џабе ! Земљак, у "демократијама се тачно зна шта може бити изабрано а шта не, тако да је све то у пет дека !

Name

Ре ре

26.04.2023 18:12

Не "намеће" нико демократију. Ко у Ирану користи силу, агресију, пали и убија људе који хоће своја права, хоће правну државу? Ирански режим. Ко у Русији млати демонстранте, хапси, трује, убија, баца са балкона итд, људе који хоће исто као и људи у Ирану? Плус још извршио агресију на Украјину? Руски режим. И други диктатори да не набрајамо исто тако. Знаш, нису ови диктатори баш тако невини како ти тврдиш. Они су те штеточине, плаше људе од демократије и називају их нацистима, измислили причу о ресурсима да би се они богатили, итд, итд. Не мисле сви Иранци као режим, нити Руси мисле као режим. Хоће људи слободне медије, људска права. Ипак је боље у демократској Њемачкој него у хитлеровој, за народ, иако је овај другачије "тврдио". Исто то тврди и руски режим, и ирански и сви остали, које ти слушаш.

Name

ре

26.04.2023 18:13

Али ако хоцес да опстане демократија онда се она мора бранит свим средствима. Демократија це се срусит оног тренутка кад се оним који су против ње пусти да раде ста хоце, као на примјер код нас, Додик, данас на сједници Стевандиц понасање.

Name

Ре ре

26.04.2023 18:38

Ко овде намеће шта? Овде само диктатор намеће свој режим и зло, и зато то није демократски. Демократије, ту се све одвија регулирано, демократија функционише на други начин. И ирански народ би овај режим да замијени демократијом, и руски народ исто тако. Може Русија имати демократију и без УСА, Иран исто, Венецуела итд. Њихови режими су зли.

Name

Ево, о подјели власти

26.04.2023 20:00

Подјела власти је назив за политичку доктрину која сматра како, у сврху спријечавања самовоље, веће ефикасности и постизања политичке стабилности, суверена власт у некој држави мора бити ограничена њеном подјелом на два, односно три сегмента која су независна један од другог. Доктрине о подјели власти су постојале још у античкој политичкој теорији, али су највећи утјецај добиле у Новом вијеку, када су послужиле као идеолошка подлога за стварање модерних демократских система. Од тих доктрина је најпознатија она о тродиоби власти на законодавну, извршну и судску коју је изложио француски филозоф Монтесqиеу у свом дјелу О духу закона. Његове идеје је надосљедније у пракси провео Устав САД који предвиђа строгу подјелу овласти између предсједника, Конгреса и Врховног суда, односно комплексни систем међусобне контроле. Извор Wикипедија. И шта има овде погрешно да се владарима скрати моћ, самовоља, јер владар, власт, мора бити, такав је свијет, то је нужно зло. Али ако, онда ограничити моћ, нема доживотно или дуже, одради свој мандат, послије има други, који исто воли свој народ, али само на 4 године, или још 4 и то је све.

Name

Дарвин

26.04.2023 17:53

Кина се боји Енглеза, неће она ништа урадити са Тајваном. Кинези су кукавице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комицан си

26.04.2023 20:23

Енглези се сада боје и своје сјене....